Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.0k vizualizari

Întrebarea a fost pusă în cadrul vechii secţiuni QA. Autorul întrebării, ktn91land, a mai adăugat următoarele:

De asemenea stiu ca provider-ul vede ce pagini de net au fost accesate de un anumit abonat. Dar daca este folosit un router wireless, providerul vede efectiv de pe ce computer au fost accesate paginile sau prin ce router?

(25 puncte) in categoria Internet

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
cand ne conectam mai multi la un router wireless(suntem in aceeasi retea wi-fi) iesim toţi pe internet cu acelaşi ip.

Router-ul dă fiecăruia un ip local(de tipul 192.168.0.zzz).

in reteaua locala(LAN) avem ip-uri diferite dar pe internet(WAN) avem toti(din reteaua wifi) acelasi ip.

deci providerul ne vede pe toti ca pe unul singur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cel mai simplu ar fi de explicat astfel: ip-ul este cnp-ul realitatii virtuale. in general, dupa ip sunt prinsi infractorii cibernetici. la fel si mac-ul identifica in mod unic echipamentul de reţea.

o alta metoda de identificare este guid-ul. http://en.wikipedia.org/wiki/Globally_unique_identifier care este un cod generat in functie de hardware-ul pc-ului.
Junior (1.1k puncte)
0 0
am incercat sa explic cat mai simplu, fara sa copiez si.. am primit minus... tare... e clar, nu mai intru pe aici. Salut !
0 0
Salut Mihai,
ti-am dat minus atat tie cat si urmatorului raspuns pentru ca accentul intrebarii era pus pe participarea unui nespecialist in discutie, ci nu pe partea tehnica. De regula unui nespecialist trebuie sa ii prezinti logica, filosofia mecanismului intr-o maniera atehnica, nu sa ramai tot in cadrul tehnic.
Daca as fi avut cateva minute la dispozitie sa formulez un raspuns nu as mai fi dat cele doua minusuri, ci mi-as fi vazut de raspunsul meu, dar din pacate nu am avut timp.
P.S. Faptul ca sunt altii care gandesc altfel nu trebuie sa te supere. Asa e viata. Deranjat e cand nu ti se contra-argumenteaza si aici imi fac "mea culpa". Dar repet: nu am avut timp.
2 plusuri 1 minus
MAC (Media Access Control) address: un identificator unic al unui dispozitiv de retea (placa de retea, switch, router etc); nu exista 2 dispozitive in lume cu MAC identic;

IP (Internet Protocol) address: un identificator unic al unui dispozitiv conectat intr-o retea, care foloseste acest protocol de internet; e format din 4 numere cuprinse inte 0 si 255, separate de cate un punct; pe masura ce urcam la nivele superioare ale unor retele multistrat (asa cum e internetul), sau schimbam mai multe astfel de retele superioare (prin proxy-uri) se vor aloca si alte adrese IP, fara insa sa se piarda adresele din nivelul inferior si anterior; asta e mecanismul prin care se poate incerca ascunderea IP-ului real, insa daca nodurile monitorizeaza si inscriu fiecare IP ce-l tranziteaza (si chiar o fac), urma ramane;

Subnet Mask: este un identificator folosit pentru localiza un anume IP, stabilind carei sub-retele apartine;

Toate aceste notiuni au fost introduse pentru un bun management al adresarii in retele, dar si pentru a se identifica cu precizie cine si ce acceseaza. Chiar si dispozitivele mobile (GPS, 3G) pot fi identificate cu precizie de cativa metrii. Stergerea urmelor se poate face, insa asta presupune accesul la date cu drepturi foarte restranse de administrare, iar asta deja e lucru extrem de dificil de realizat, daca nu imposibil.
Experimentat (3.1k puncte)
...