Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
680 vizualizari

O altă întrebare de pe vechiul QA care nu a primit răspunsuri satisfăcătoare...

(25 puncte) in categoria Economie - Afaceri

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

Salut !

Haideti sa spunem intai 2 vorbe despre Schengen:  

- Inca de prin anii 80', tarile cele mai avansate de pe continent (Franta, Germania Portugalia, Spania si tarile Benelux) au initiat negocieri privind extinderea facilitatilor spatiului comunitar pana la libera circulatie a bunurilor si persoanelor. Acordul a fost semnat in 1985 la orasul Schengen din Luxemburg, iar in 1990 s-a semnat Conventia de implementare a Acordului - acesta intrand in aplicare de facto. In prezent, 25 de state au aderat la Schengen - din UE numai pe noi si pe bulgari ne tin la usa (via Olanda) - plus Cipru care are probleme insurmontabile. Marea Britanie si Irlanda au refuzat sa semneze tratatul.

- De mentionat ca Acordul poate fi suspendat de orice tara semnatara, pe timp limitat si dupa notificarea prealabila a Comisiei Europene. Astfel, chiar si dupa semnare putem sa ne asteptam sa fim legitimati si controlati, fie la granita fie in interiorul vreunui stat membru.

Privind consecintele economice, pe ansamblu nu trebuie sa va asteptati la vreo revigorare brusca a economiei (in fond se circula si astazi liber in UE, dar mai lent), dar exista cateva avantaje:

- circulatia marfurilor va fi facilitata, camioanele romanesti nu vor mai sta ore (uneori si zile) la cozi la intrarea-iesirea din Spatiul Schengen. Este de asteptat si reducerea birocratiei documentare asociate.

-si circulatia libera a persoanelor ar putea aduce ceva beneficii economice, facilitand migratia economica (facand abstractie de "brain drain"), este stiut ca o parte din castigurile romanilor din strainatate se intorc in Romania.

- din alt punct de vedere - spatiul Schengen este printre demersurile fundamentale in directia unei Uniuni economice si administrative adevarate. Romania a reusit aderarea la UE, dar cu restrictii - unele din cele mai importante fiind restrictiile privind libera circulatie a bunurilor si persoanelor si libera circulatie a fortei de munca - pentru multe state romanii au restricii la angajare. Atunci cand aceste restrictii vor cadea, osmoza economica fireasca va aduce si la noi cresterea nivelului de trai.

- exista si un semnal emotional - pietele financiare sunt foarte sensibile, implicand nivelul dobanzilor la creditele romanesti, nivelul actiunilor societatilor romanesti, ratingul de tara acordat de diverse Agentii, etc.

Sunt convins ca cel care a pus intrebarea s-a gandit la balanta avantaje/dezavantaje. Sa ne gandim si ca libera circulatie va face ca orice mafiot italian sau dezaxat danez sa poata sa-si aduca la noi un portbagaj cu puscoace ...

Senior (8.7k puncte)
0 0
Sa inteleg ca punctele vamale se desfiinteaza?
0 0
Salut Vlad !

Punctele vamale spre actualul Schegen nu se desfiinteaza fizic (personalul va fi mult imputinat), dar in conditii normale vom trece cu mare viteza.

Din experienta altor vami intra-Schengen pot sa-ti spun ca uneori sunt pustii, alteori apar controale - de pilda pentru vignieta de drum. Odata am prins la granita austriaca un control politienesc numai pentru romani si bulgari, parea sa caute ceva/pe cineva ...
0 0
In conditiile in care se poate trece asa usor pe la punctele vamale, infractionalitatea va creste. Gandeste-te doar cate tone de droguri intra prin portul de la Rotterdam si cu cate usurinta pot fi distribuite acestea in intregul spatiu Schenghen... cel putin marfurile ar trebui sa fie verificate.
0 0
Nu, marfurile/cetatenii vor fi verificate doar la granitele Schengen ! Romania va avea astfel o mare responsabilitate...
0 0
Stiu ca va fi o mare responsabilitate,  insa in cadrul acestui spatiu traficul, fie ca vorbim de trafic de droguri, persoane, influenta etc., va circula fara nicio restrictie...
0 plusuri 0 minusuri
Ion Creanga: "Decit codas la oras, mai bine-n satul tau fruntas"
Experimentat (3.3k puncte)
...