Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
761 vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
in galeriile de mina principale care se inchid se formeaza curenti puternici de aer care pot pune in functiune turbine eoliene la dimensiunea suprafetei galeriei ...
cat mai multe si la oarecare distanta...
0 0
De ce la oarecare distanță?

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
n-am intrat pana acum intr-o galerie de mina asa ca nush ce dimensiuni are.

Pt o turbina de 275kW iti trebuie un diametru rotor de 32m , inaltime pilon 60m, viteza de pornire a turbinei de 3,5 m/s, temperatura de functionare fiind constanta in mina, este irelevanta in cazul nostru.

Deci sa recapitulam, la un parc de eoliene, iti trebuie si o statie de transformare.

La o producere atat de infima costurile sunt prea mari deci nu s-ar merita. Ca sa fie rentabil ar trebui sa poti sa produci undeva la 100MW (cam 2sute de turbine destea mici)

Mai sunt turbine mai mari ce produc 1,5MW - 5MW dar cred ca nu ar incapea.
Senior (6.9k puncte)
0 0
domnule  ciprian cu respect  va inteleg opinia si ma bucur
  hai sa o luam mai detaliat
   am lucrat la mina si stiu cum merge traba ce o propun
  --curentii de aer are un tiraj ft puternic
  nu pun turbina iuriasa pt cateva sute de kw  ci pentru numai 5 - 10 kw
  pe toata lungimea galereoei de cativa km
 se pot pune zeci de turbine
  1   nu se pune pb inchiderii  minei
  costurilevde inchidere se desfinyraza
 se produce energie nepoluanta   nu se scoat e teren arabil di circuit
 si sa avem un consumator constant
 daca nu sunteti suficiente  argumente  o sa mai aduc si altele
 mihai
 din valea jiului
0 0
pai in primul rand cu turbine de 5-10kW o sa scoti undeva la 1MW ceea ce nu intereseaza pe nimeni. Costurile ar fi destul de mari iar rezultatul destul de mic.
E una cand iti pui o turbina in curte sa iti produca numai pt tine si alta cand vrei sa faci un parc eolian. Un astfel de parc eolian este facut de firme mari gen ENEL, ceea ce pe ei nu ii intereseaza sa produca 1MW ca nu rezolva nimic. Si 100MW e putin.

Pe langa eolienele respective iti trebuie o statie de transformare ( sau in cazul nostru un transformator, apoi o linie de inalta tensiune pt transport. Toate aceste costuri suplimentare sunt mult prea mari pt producerea a doar 1MW, pe care nu incasezi nimic.
0 plusuri 0 minusuri
salut,nu ma pricep foarte bine aici,dar nu stiu ce ar cauta turbinele eoliene in mine,constietizand ca costurile ar fi la fel ca cele de la sol,plus ca iti trebuie curentii de aer,car ma indoiesc ca sunt echivalenti cu cei de la suprafata...
Junior (1.4k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Nu am fost in mina, dar efectul il poti vedea cand intrii la metrou intr-o mare retea dintr-o metropola, simti un curent puternic. Probabil este diferenta de temperatura dintre galerie si suprafata care genereaza acei curenti. Energia respectiva poate fi folosita doar in scopuri casnice de ex. pt. casa padurarului din apropiere ..  Nu cred ca se pot pune multe turbine pe aceeiasi galerie, fiecare turbina scazand puterea fluxului de aer, chiar si la parcurile eoliene turbinele se pun  la o anumita distanta una de alta ca sa nu-si scada randamentul.

 

Exista si proiecte de turbine marine care sa preia forta mecanica a curentilor marini, apa este mult mai grea , deci poate invarti turbina cu multa forta, totusi exista indoiala ca prea multe turbine ar putea frana curentul oceanic de pe coasta, si acolo vorbim de miliarde de tone de apa in miscare.

 

 

ca sa vorbim mai direct, sa facem comparatii si sa intelegem global problema,  acei curenti nu cred ca pot genera mai mult  de cativa zeci de cai putere.  Ca sa facem o comparatie,  la potile de fier avem o putere aporoximativa  de un milion de cai, la fel la cele 2 reactoare de la Cernavoda un milion fiecare.,  3 milioane de cai putere sunt aproximativ 24% din energia electrica a tarii.  

In termocentralele din ro. se ard aproximativ 10 mii de tone de carbune zilnic.

setea de energie a lumii este imensa. 435 de reactoare nucleare cate exista azi, dau doar 2% din energia toatala consumata a lumii (carbune, petrol, gaz, hidro,)
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Este o întrebare fără răspuns.

O astfel de soluție  nu există deocamdată dar este evidentă inventivitatea cu care ați indentificat  potențialul.

Probabil daca dvs. sau altcineva veți  încerca un  astfel de proiect, vor exista și răspunsuri.

Mie mi se pare o ideee extrem de ingenioasă și cu potențial.
Novice (148 puncte)
...