Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
326 vizualizari
"În anumite zone din Africa, moartea unui bătrân este mai plânsă decât moartea unui nou-născut. Bătrânul deţinea un fond de experienţă de care restul tribului putea să profite, pe când nou-născutul, netrăind, nu e nici măcar conştient de moartea lui.

În Europa, nou-născutul este plâns deoarece oamenii îşi spun că ar fi putut cu siguranţă să facă lucruri fabuloase dacă ar fi trăit. Iar morţii unui bătrân i se dă puţină atenţie. Oricum, profitase deja de viaţă." Furnicile, de Bernard Werber
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
vad ca tot faci copy-paste de prin alte locuri...e chiar asa greu sa formulezi o intrebare? in cazul unui raspuns, mai inteleg, dar si la intrebari?
si nici macar nu spui de unde provine textul...
0 0
Doriți un răspuns statistic? Sau unul pe diverse cazuri tipice? Sau lăsați lumea să-și imagineze ce caz vrea? Pentru că oricum nu se poate da un răspuns general valabil, nici măcar în cadrul limitat al unei singure culturi.
0 0
Pai, parca era ok folosirea copy-paste, asa sustinea lumea pe site-ul asta ...

1 Raspuns

1 plus 1 minus
Aprecierea depinde de criteriile care sunt luate in calcul. Banuiesc ca intrebarea se incadra in criteriile omului, nu sunt raportate la natura in general.

Criteriile raportate la om sunt subiective si depind foarte mult de cultura in care se produce evenimentul, de gradul de cultura al celor apropiati, de omul/omuletul care a existat si nu mai e (personalitatea si valoarea lui in general, atat cat a trait), de nivelul de trai, de siguranta zilei de maine etc, de conceptul de familie etc.

Pentru un trib de africa, unde informatiile sunt stocate in memoria batranilor, normal ca e pierdere mare de informatii, cultura lor este transmisa in principal de la cei batrani la cei mai tineri. Nu sunt doar informatiile, ci practitc cam toata cultura lor care se transmite pe cale orala.  Un copil este neajutorat, cu multe probleme, trebuie sa le poarte zilnic de grija cand uneori nici ei ca adulti nu se descurca , pt. membrii tribului e mai mult chin decat distractie, asa ca nu se strofoaca prea tare cand mai moare cate unul, oricum mor multi. Putini din trib putin ajung sa moara batrani, iar asta da valoare batranetii.

Europenii nu-si tin cultura doar in capul unor batrani, ei isi tin informatiile intr-o multime de forme de stocare, accesibile cam oricui.  Informatia e accesibila si se traduce prin cunoastere, iar un om mai educat si mai informat face fata mai bine oricaror greutati, e mai adaptabil si mai rezistent din punct de vedere emotional. In cadrul civlizatiilor moderne rata mortalitatii la copii este foarte mica si asta da valoare copilului nou nascut. E de-a dreptul ciudat sa te gandesti azi ca-ti poate muri oricand copilul, dar un om dintr-un trib se gandeste la asta aproape zilnic. Din motivul asta omul civilizat, intr-o societate civilizata, nu se prea agita cu cresterea si educarea copiilor, si-a pus la punct un sitem social care o face automat aproape, dar isi pun foarte multe sperante in copil, mult mai multe decat parintii din trib, sperante care de multe ori mor odata cu el. Sufera si dupa batrani, si nu cred ca ii banalizeaza, asta daca nu vorbim de Romania, stat unde batranii sunt tratati ca niste gunoaie de care se incearca o dispensare cat mai rapida.
Experimentat (3.1k puncte)
...