Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
633 vizualizari
Pentru cine nu e la curent, la 6 iunie 2012 va avea loc un tranzit al lui Venus peste discul soarelui. Din România trecerea nu se vede integral, ci va începe înainte de răsăritul soarelui, dar se poate vedea sfîrșitul ei, în primele ore ale dimineții.

Evenimentul e foarte rar. Are loc numai de două ori la fiecare 100 și ceva de ani. Pe cel din 2004 nu l-am văzut (nici n-am știut că vine), dar de data asta, dacă am noroc de cer senin, nu-l mai scap, mai ales că din Japonia se vede în întregime (doar că va trebui să merg și la serviciu...). Altfel spus, după eclipsa inelară de soare de săptămîna trecută nici nu-mi mai pun luneta la naftalină...

Următorul tranzit va avea loc în 2117. Dacă medicina nu face progrese imense, foarte rapid, practic nimeni din cei care trăiesc astăzi nu-l va vedea și pe următorul.

Cînd eram licean am văzut un tranzit al lui Mercur (astea sînt mai dese), cu o lunetă improvizată. Dar Venus e mai mare, deci tranzitul lui va fi cu atît mai spectaculos.

Evident, cei care vreți să vedeți tranzitul trebuie să aveți grijă cum vă uitați la el. Se iau aceleași precauții ca la eclipsele de soare.
Expert (12.9k puncte) in categoria Stiati ca?-Univers
0 0
Acum e 25 mai... poate ai gresit data
0 0
nu era 6 iunie?
0 0
da,  in data de  5/6 iunie
0 0
6 iunie, si noi asteptam sa vedem ceva :)
multumim de informare...
0 0
Ai posibilitatea de a face fotografii? Cu luneta ta. Dacă da, poate pui câteva aici. Aş fi curios să văd şi eu, post-factum, ce ai văzut tu.
0 0
Am norocul să cunosc un student la Fizică, Măgurele, care are un telescop performant şi filtre solare, aşa că voi vedea evenimentul de nu vor fi nori pe cer. Sper ca între timp să învăţ cum se postează pozele.
Tranziţia are loc pe 6 Iunie, la răsăritul soarelui.

P.S. Săptămâna trecută am testat filtrele solare şi am văzut celebrele pete şi puncte negre.
0 0
Scuze, da, era 6 iunie. Și 5 iunie pentru cei care se află în SUA sau alte zone de dincolo de linia de schimbare a datei.

Nu am de gînd să fac poze, pentru că nu am instrumente atît de performante ca să scot poze cum sînt cele care apar pe la știri, în ziare sau pe internet. Mi-e de ajuns să văd cu ochii mei.

Apropo de filtre, cine are lunetă nu are nevoie de filtre dacă aplică metoda de proiecție a imaginii soarelui pe un ecran alb (cu atenție, să nu ardă ceva în interiorul lunetei). Iar dacă totuși vreți să vedeți soarele prin lunetă punînd ochiul la ocular și un filtru pe obiectiv, atunci e nevoie de un filtru de calitate foarte bună, cu fețele foarte plane, asta pe lîngă calitățile de absorbție. Filtrele obișnuite de sudură nu sînt destul de plane.

Cei care au de gînd să improvizeze un filtru e bine să știe că nu doar partea vizibilă a spectrului e periculoasă, ci și infraroșul și ultravioletul. Cu un filtru improvizat există pericolul ca radiațiile invizibile să ajungă la retină și să o distrugă, fără ca reflexul de închidere a ochilor să acționeze. Există de exemplu filtre de plastic negre care par a fi foarte bune, cu o transmisie în vizibil numai bună pentru soare, dar cu o transmisie în infraroșu de ordinul a 50% (!). Alte filtre transmit prea mult în ultraviolet. Astfel de filtre sînt total necorespunzătoare.

La fel sînt periculoase filtrele făcute din două polarizoare încrucișate. Polarizoarele nu au calități bune de polarizare în exteriorul spectrului vizibil.

Metoda de vedere a soarelui prin proiecție nu pune astfel de probleme, ba oferă în plus avantajul de a vedea soarele la culoarea lui reală (sau aproape).
0 0
Aș fi pus o poză, dar softul îmi permite numai să adaug imagini care sînt undeva pe internet. Renunț. Oricum, cine e interesat o să vadă destule poze, mult mai bune decît a mea.
0 0
Din nefericire au fost nori şi a plouat. Sper să găsesc imagini şi filme pe net.
0 0
Au apărut fotografii şi fime pe net. Câteva poze bune se găsesc pe descopera.ro .

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Da, ştiam. Evenimentul este înteresant de urmărit (fotografiat/filmat) însă recomand tuturor să nu se încumete la aşa ceva dacă nu au instrumente cu filtre solare, filtre pe care eu nu le am, deci aştept să văd ce capturează alţii :)

O singură dată am fotografiat Soarele, dar printr-un nor gros de ceaţă:

soarele

Pentru tranzitul lui Venus peste Soare există şi o aplicaţie Android care vine în sprijinul astronomilor amatori.

Junior (904 puncte)
0 0
O lunetă sau un telescop, fără alte modificări, pot fi folosite prin metoda proiecției. Obiectivul formează imaginea soarelui în fața ocularului, iar ocularul proiectează imaginea pe un ecran la o distanță de cîteva zeci de centimetri. Punînd acolo un carton alb se vede foarte bine soarele, ca un disc luminos, cu pete cu tot. Singura ajustare constă într-o ușoară retragere a ocularului, pentru ca imaginea să se formeze nu la infinit, ci unde e ecranul.

Pentru asta, mai ales la instrumente cu obiectivul larg, trebuie luată precauția ca imaginea soarelui formată în interiorul instrumentului să nu cadă pe pereții negri sau pe vreo diafragmă din cele care au rolul de a absorbi lumina laterală. Pentru asta e nevoie ca instrumentul să fie orientat spre soare, nu înclinat. Eventual se pune mai întîi pe obiectiv o hîrtie cu o mică gaură, se face alinierea instrumentului și la sfîrșit se ia hîrtia ca să se vadă imaginea clar și luminos. Atenție totuși că odată cu mișcarea soarelui pe cer există pericolul ca imaginea lui în lunetă să ajungă iarăși unde nu trebuie. Trebuie pus un capac peste obiectiv cîtă vreme nu e nimeni acolo care să reorienteze continuu instrumentul spre soare.

Pentru o și mai bună vizualizare a soarelui proiecția se poate face pe un geam mat, la care ne uităm din partea opusă. Dar la tranzitul lui Venus nu nevoie. Contrastul e suficient.
...