Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari
Ciuma, "moartea neagră" a măturat europa la mijlocul secolului al XIV-lea. Dar ce s-a întâmplat de atunci cu ciuma?

Ce provoacă ciuma? Cum a fost aceasta combătută în vremurile trecute şi cum este astăzi? Există riscul de a ave din nou pandemie de ciumă?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Nu am înţeles răspunsul tău :)

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Ce provoaca ciuma ?
Ciuma afecteaza in mod uzual comunitatile rurale sarace, insa se poate extinde si catre zonele urbane (cum ar fi unele orase din tarile asiatice, Vietnam sau Myanmar) . Ignorarea masurilor standard de igiena colectiva, favorizeaza dezvoltarea diferitelor specii de sobolani (sobolanul negru, sobolanul brun-de canal, sobolanul norvegian), specii care vor contribui la aparitia focarelor de ciuma in zonele urbane. Puricii de sobolan sunt foarte rezistenti, iar atunci cand rozatoarele bolnave decedeaza, acesti paraziti vor cauta noi gazde, inclusiv gazde umane. Puricii de sobolan sunt vectori foarte eficienti pentru transmiterea infectiei cu Yersinia pestis, la om. Patogenul se multiplica in, , preintestinul ‘’ puricelui, fiind regurgitat in timpul pranzului si transmis catre o noua gazda. 
 
Cazurile de pesta aparute in urma transmiterii infectiei pe cale aeriana (de la individul bolnav la cel sanatos) sunt mult mai rare, fiind semnalate sporadic in randul membrilor familiei sau in randul persoanelor care ingrijesc pacientii cu ciuma. Legislatia internationala reglementeaza obligativitatea declararii si inregistrarii tuturor cazurilor de ciuma. Desi metodele terapeutice moderne au avansat foarte mult, pesta a provocat in ultimii 50 de ani, zeci de mii de decese la nivel global. Toate cazurile raportate in ultimii 20 de ani, au fost confirmate de catre laboratoarele specializate de microbiologie. Mai mult de jumatate din cazurile de imbolnavire, s-au datorat expunerilor peridomestice, acolo unde locuintele sunt plasate intr-un mediu natural, ce favorizeaza dezvoltarea speciilor de animale susceptibile pentru infectia cu Yersinia pestis (veveritele, sobolanii si puricii lor) . Cei care locuiesc, vaneaza sau viziteaza parcurile publice populate cu anumite specii de veverite (potentiali vectori ai infectiei), prezinta risc de imbolnavire mai ales in perioada lunilor calduroase de vara. 
 
Boala poate fi transmisa si in timpul jupuirii sau manipularii cadavrelor animalelor salbatice infectate. Astfel, daca bacilul este inoculat direct (fiind deja adaptat la gazda de mamifer), infectia evolueaza cu septicemie si un inalt grad de mortalitate. Carnea contaminata, incomplet preparata termic, provoaca pesta orofaringiana. Daca, cainii si pisicile vor consuma carnea rozatoarelor infectate cu Yersinia pestis, pericolul de transmitere a infectiei la om este considerabil. Cainele si pisica reprezinta potentiali vectori care vor vehicula puricii de sobolan din ariile infestate de sobolani catre locuintele umane. 
 
 Există riscul de a avea din nou pandemie de ciumă?
Raspunsul este NU, dar in tarile sarace din africa si asia, aceasta boala este la ordinea zilei. Partea buna e ca se trateaza mult mai usor. 
 
Cum a fost combatuta ?
Prin rugaciune (NOT) , Prin incinerarea cadavrelor infestate, si izolarea in case pe perioade cat mai mari. 
 
Cum e combatuta astazi ?
Astazi e combatuta prin antibiotice !
 
 
Senior (6.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Nu sunt de acord cu cateva aspecte din raspunsul lui Ciprian. De exemplu, modul de transmitere nu e de la animalele infectate (altfel nici nu ar fi facut atatea ravagii in secolele trecute). Se transmite prin multe moduri: contact direct cu bolnavul, saliva inclusiv tuse sau stranut, contact cu suprafete contaminate, prin alimente si apa contaminata, iar prin aer in cazul ciumei ce afecteaza plamanii. Sobolanii au fost cei ce au adus-o si prin intermediul puricilor au livrat-o oamenilor, dupa care raspandirea a fost galopanta.

In prezent ciuma se intalneste cu precadere doar in putine zone, iar rata de mortalitate este mult mai scazuta. Din fericire, raspunde bine la antibiotice. In mod natural nu cred sa apara vreo pandemie de ciuma, pentru ca acum avem tratamente corespunzatoare spre deosebire de trecut. In schimb, o ciuma modificata care sa faca obiectul unui atac ar putea duce la asa ceva.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
mda eu am raspuns la intrebarea
Ce provoaca ciuma, nu cum se raspandeste, e la mintea cocosului ca este o boala foarte contagioasa si odata luata se raspandeste foarte usor.
0 0
Ochei

Nu strica insa si o mica completare la modul de transmitere, ca se intelege altceva. De fapt, ce o  provoaca e o bacterie, iar aceasta se ia de la animale la om prin paraziti, sau de la om la om.
...