Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
O altă întrebare din vechea secţiune QA...
(25 puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Corpul uman suporta cantitati mici de raze X (sau radiatii Rontgen). Cand vine vorba de cantitati mai mari, e altceva: pot aparea mutatii genetice, tulburari de pigmentare, atrofie, scleroza cutanta, conjunctivita, cataracta si pierderea parului. Totodata, razele X favorizeaza aparitia cancerului.

Ar mai fi multe de spus, dar m-am limitat in cateva randuri pentru a nu plictisi pe nimeni.
Novice (161 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Efectele razelor x depind de mai multi factori - frecventa expunerii, doza de iradiere, organul (tesutul expus), s.a..m.d. In primul rand ele pot afecta pielea - producand tulburari de pigmentare, screloza cutanta sau atrofie,ochii - favorizand aparitia conjunctivitelor, cataractei sau keratitelor.

    Tesutul hematopoietic de exemplu, din care se formeaza celulele sanguine (hematiile, leucocitele, trombocitele), gonadele poate privilegia aparitia cancerului, cu toate ca riscul este mic luandu-ne dupa afirmatia specialistilor, mutatii geneteci si nu numai.

     ADN -ul in special este tinta radiatiilor. Efectele lor pot sa apara la intervale diferite, de la cateva ore la cativa ani. Organismul poate suporta dozele mici si unice insa dozele mai mari pot produce deficite celulare si alterari functionale.

    Radiografia  asupra unui segment osos este mai iradianta decat cea pulmonara, Aceasta pentru ca osul compact este un material dens si de aceea doza de radiatii este mai mare, pe cand plamanul contine mult aer si de aceea necesita o doza mai mica pentru executie.
Junior (1.4k puncte)
...