Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
880 vizualizari
Ce factori determina ceea ce visam?Putem influenta visele in vreun fel si sa visam ce vrem noi?
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Meditatie... alte metode ar fi muzica potrivita inainte si in timpul somnului ori un ametist sub perna :)

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Visele sunt determinate un amalgam de pulsiuni ale inconştientului restructurate în arhetipuri (vezi psihanaliza) şi amintiri fragmentare ale experienţelor trăite sau imaginare din ziua precedentă sau mai rar, cele impresionante din trecutul traumatizant.

Visele pot fi influenţate conştient numai după un lung exerciţiu, care presupune ca înainte de culcare, în momentele în care adormi să îţi programezi ceea ce doreşti să visezi. Totuşi, acest exerciţiu este deosebit de dificil şi nu este recomandabil a fi utilizat în exces pentru că în vis au loc descărcări emoţionale, analiza viselor fiind o unealtă importantă pentru psihanalişti în evaluarea subconştientului, identificarea şi tratarea diferitelor tulburări de personalitate şi dificultăţi de dezvoltare personală. Un alt motiv pentru care nu recomand intervenţia în procesul somnului este că în acestă perioadă creirul efectuează atât o igienizare şi salubrizare mentală, cît şi o stimulare a zonelor mai puţin folosite în timpul zilei, în vederea pregătirii pentru o funţionare la randament maxim după trezire.

Somn uşor şi vise plăcute!
Junior (941 puncte)
0 0
Good point!
1 0
Good point, dar I don't believe a thing!
Ce-s alea "Pulsiuni organizate în arhetipuri"? Iginizarea şi salubrizare de care vorbeşti sunt simple metafore, care nu spun nimic despre funcţionarea creierului ori despre macanismul viselor.
Şi apoi psihanaliza e un câmp de luptă părăsit. Opera lui Freud mai ajută doar editurile să facă un ban, graţie notorietăţii acestuia. În rest, e depăşită de psihologia modernă.

Nu ştiu, poate funcţiona acea manipulare a viselor prin programarea pre-somn, dar nu înseamnă mare lucru.
0 0
Eu n-am stat sa ma incurc in termeni, dar ideea de baza e aceeasi cu ce se stie in prezent despre vise. Poate Marian a vrut ca raspunsul sa sune mai bine, dar fondul este corect. Chiar si cu influentarea viselor; nu trebuie sa fii as in meditatie ca sa-ti impui fix ce doresti sa visezi, poti sa ai grija un pic de dispozitia ta inainte de culcare si intr-o buna parte poti determina sa ai vise placute mai degraba decat cosmaruri.
0 0
Si visul lucid? Mai e valabila definitia pentru ceva constientizat?
"ideea de baza e aceeasi cu CE SE STIE in prezent despre vise."
Se stie... asa impersonal !?
0 1
Quark, psihanaliza este mult mai mult decât Freud, Yung, Adler şi alţi clasici.  De fapt, şcolile de psihoterapie de orientare psihanalitică încă sunt cele mai puternice şi cele mai bine văzute în comunitatea psihoterapeuţilor, majoritatea curentelor de orientare umanistă având la bază o importantă componentă psihanalitică.
De exemplu eu urmez o formare ca psihoterapeut în şcoala Experienţială (S.P.E.R.) şi psihanaliza, alături de analiza tranzacţională este un capitol funamental.
...