Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
636 vizualizari
Junior (435 puncte) in categoria Istorie
0 0
Odata cu omul...

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 Salut Best,

Avand in vedere vechimea ritualului samanic, subiectul este unul de mare interes pentru cercetatorii din domeniul istoriei  religiilor. In Istoria Credintelor si Ideilor Religioase,  Mircea Eliade, unul din fondatorii aceste discipline din cadrul Istoriei, cerceteza si chestiunea samanismului, nu ca un capitol separat ci relativ la paleostoria religiilor, asa cum s-au dezvoltat ele in ariile culturale arhaice identificate.

Idiferent de specificitatile locale, practicile samanice au in comun cateva trasaturi, evidentiindu-se prin puterile magice, cathartice si oraculare ale samanilor. Metoda lor de a intra in contact cu Divinitatea, pentru a-i capta bunavointa, era intrarea intr-o stare de transa extatica. La aceasta stare se ajungea, de regula, prin incantatii, batai de toba, utilizarea unor obiecte de cult cu o simbolistica anume, utilizarea unor plante cu efect halucinogen (canepa, mac) etc. Din analiza urmelor arheologice, morminte sau dferite altare de tip samanic, a inscriptiilor sau textelor stravechi - sumeriene, chinezesti, egiptene sau grecesti -  prin studierea folclorului si a miturilor pastrate in zone aflate pe lungi perioade intr-o relativa izolare culturala, concluzia cercetatorilor este aceea ca samanismul a aparut inca din paleolitic, a continuat in mezolitic, iar elementele care indica practici samanice in neolitic sunt indubitabile. In ceea ce priveste zonele in care acesta a aparut, sunt dovezi suficient de convingatoare care indica faptul ca samanismul a existat in toate regiunile in care au fost descoperite urme ale prezentei omului in aceste perioade.

Am fost stupefiat sa aflu, chiar zilele trecute, ca astazi in Romania exista samani. Ei se revendica din traditiile ezoterice ale initiatilor Antichitatii. Sunt vizitati de clienti, mai ales din lumea artistica dar nu numai. Se pare ca le merge foarte bine.

Senior (6.6k puncte)
0 0
Deci plantele nu mai au efecte psihotrope ci halucinogene... asta inseamna ca si analgezicele produc halucinatii?
Oricum de acolo se intelege unde tinde raspunsul...
Ti-am mai zis ca nu poti judeca ceva ce nu intelegi doar pentru ca ai citit istoria religiilor :)
0 0
Psihotrop= (medicament) care actioneaza asupra psihicului;
Halucinogen= (substanta, medicament) care provoaca halucinatii;
Analgezic= (medicament) care calmeaza sau inlatura temporar durerea.
A provoca halucinatii inseamna a actiona asupra psihicului. Concluzia ca analgezicele produc halucinatii iti apartine, ea nu poate fi derivata din primele doua definitii.
0 0
Si tu cum crezi ca actioneaza analgezicele !? Asupra perceptiei, nu degeaba inlatura TEMPORAR durerea! Ele reduc capacitatea sonzoriala , acelasi efect psihotrop, dar se pare ca numai cele care iti amplifica perceptia au efect halucinogen :))
Ca sa vezi cata ipocrizie... si nu te acuz pe tine, asa am fost cu totii invatati :)
...