Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
475 vizualizari
Si ce legatura are DMT-ul cu formarea viselor?

Din moment ce toata lumea viseaza presupun ca ne-ar fi de folos daca am intelege mai bine visurile in sine...
Junior (1.3k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
Iti recomand cartea lui Steven Pinker - How the mind works. Exista si in varianta audiobook si este narata de o voce exceptionala.

In legatura cu problema pusa de tine, potrivit lui Steven Pinker visele sunt spatii punctate ce sunt completate de catre creier care are foarte putine informatii din exterior. Acest mecanism tine de felul in care percepem mediul inconjurator si cand suntem treji.

De exemplu, cand te uiti la o roată de masina, creierul nu primeste o poza pe care o analizeaza precum un soft special de calculator. In schimb exista un flux constant de informatii in ambele directii: de la ochi catre creier circula informatii vizuale, si de la creier catre ochi informatii motorii. Ochiul uman de exemplu are o zona foarte restransa, numita pata galbena care este in masura sa discearna detalii de pe obiecte. Pentru a recunoaste o roată de masina, ochiul distinge intai cateva elemente, precum culoarea neagra sau textura si le trimite creierului. Acesta face niste presupuneri: emite mai multe ipoteze privind obiecte care corespund semnalmentelor si emite apoi catre ochi comanda de a capta o alta zona din campul vizual care considera ca ar face distinctia intre acestea. Procesul se repeta pana cand toate ipotezele false sunt inlaturate in favoarea uneia singure.

Informatiile nu provin numai de la stimulii externi. Creierul are tot timpul activitate, chiar si in somn profund sau coma. In timpul somnului, o parte din aceste semnale provenind de la diferite zone ale creierului care au probabil scopul de a reorganiza informatia sunt tratate de catre creier in mod similar cazului descris mai devreme. Adica sunt tratate ca inputuri pe care creierul incearca sa le identifice, emitand modele si testand aceste modele solicitand mai multe informatii. Daca nu am fost destul de clar permite-mi sa reformulez.

Cand te gandesti la un obiect, ai impresia ca poti sa-l vezi, ca ii stii toate trasaturile, insa daca ti se cere sa-l desenezi realizezi cat de putine detalii cunosti despre el. Asta este deoarece gandurile noastre nu sunt imagini digitale, ci sunt un minimum necesar pentru a putea discerne intre 2 entitati diferite. Atunci cand visezi un cal roz, nu inseamna ca mintea ta a elaborat o imagine 3d animata. Inseamna doar ca mintea ta a invocat conceptul de "cal" si conceptul "roz". CU totii recunoastem un cal, si ne putem imagina sau visa unul, insa putini pot desena in detaliu unul. Imagineaza-ti un joc in care ti se cere sa ghicesti un obiect din camera. poti sa pui intrebari insa ti se raspunde doar cu  "da" sau "nu":

Este mare?

-da

Este colorat?

-da

...cu albastru?

-nu

cu rosu?

-nu

cu roz?

-da

este viu?

-da

este calul roz?

-CORECT!

In acest context cea care pune intrebarile este mintea ta, si tot ea raspunde insa raspunsurile sunt date nu de catre organele de simt ci de catre semnalele aleatoare, zgomotele daca vrei, din neuroni.

Chiar: uite un exercitiu interesant: Cat de multe detalii poti oferi in incercarea de a descrie un cal? Incearca sa-ti imaginezi cat mai multe trasaturi fizice.precum zona unde se termina coama sau forma copitei, forma narilororientarea urechilor... etc. Fa asta si nu o sa ti se mai para atat de SF faptul ca visam chestii atat de incredibile.
Novice (301 puncte)
0 0
hai sa nu luăm drept adevarat tot ce citim/auzim chiar daca vin din partea unor persoane renumite/somităţi in domeniu. sa incercam şi să filtrăm informaţiile.

in timpul visului nu te gandesti la un obiect anume. nu incerci sa ţi-l imaginezi.
in vis eşti pus direct intr-un scenariu, într-un mediu care este deja creat/"desenat". uneori pare atât  de real incat nu-ti dai seama ca esti in vis. alteori iti dai seama si incerci sa te trezesti.
ideea e ca creierul are toate informatiile şi ţi le dă. nu poţi sa spui ca nu are informatii si incearca sa le completeze. care ar fi scopul ? de ce sa le completeze ? de ce sa depună activitate pe timpul somnului cand ar putea sa ia o pauza ? (ma intreb, e posibil sa gresesc -- asta inseamna sa filtrezi informatiile inainte de a le accepta -- ce ziceam mai sus)

mai spuneai ca in timpul somnului se (re)organizeaza informatia si astfel se produce visul(asa am inteles. daca nu e bine, corecteaza-ma). hmmm... de exemplu, si in timp ce citeşti ce scriu eu acum, creierul tău (re)organizează anumite informaţii dar nu produce niciun vis. nu cred ca e o explicatie prea buna
0 0
Foarte frumos, ai dreptate dar nu mi-ai raspuns la intrebare decat intr-o oarecare masura... si asta din perspectiva domnului "Steven Pinker" care o sa presupun ca nu esti tu...
As fi preferat punctul tau de vedere, pana la urma nu cer raspunsuri ci pareri iar categoria ne asigura exact posibilitatea de a dezvolta din moment ce stiinta nu a elucidat aceasta intrebare si nici n-o va face prea curand :)
Totusi ai reusit sa subliniezi faptul ca in vis ne aflam in lumea noastra interioara iar fara stimuli externi ne manifestam liberi, limitele fiind stabilite de imaginatia noastra...
PS: cine a visat lucid stie despre ce vorbesc :)
0 plusuri 3 minusuri
ce e dmt ?
Junior (1.1k puncte)
0 0
Dimetiltriptamina este un neurotransmitator produs de pineala, restu' poti sa cauti pe google...
...