Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
41.9k vizualizari
Buna ziua tuturor!

Va rog sa ma ajutati pentru a-mi clarifica aceasta problema. Aceasta imi este necesara in a sti cum sa dimensionez conductele intr-o instalatie de irigatie.

Multumesc anticipat.
Novice (294 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Buna Radu,

Pentru instalatia de irigatie trebuie sa iti fixezi un debit pe fiecare aspersor.(in functie de tipul aspersorului) , suma tuturor debitelor va fi debitul total, Qt.

Apoi iti fixezi o presiune la fiecare aspersor, sa zicem, 1.5 bar (tot in functie de nevoi si tipul aspersorului).

Pentru a dimesiona conductele poti utiliza ecuatia de continuitate Q= v*S, v-viteza apei, S-aria sectiunii conductei. La conducta de aspiratie (a pompei) alegi o viteza de 1-2 m/s. La conducta de refulare alegi o viteza de 3-4 m/s. La conductele de ramificatie trebuie sa tii cont ca debitul sa imparte intre conducte. Viteza la conductele de ramificatie se poate lua in asa fel incat sa iti rezulte diametre convenabile financiar (atentie diametre mari introduc pierderi mici de presiune)

In continuare trebuie sa iti alegi pompa pentru a genera presiunea si debitul necesar. Pentru aceasta trebuie sa calculezi caracteristica retelei. Aceasta este graficul presiunii in functie de debit. H=f(Q).

H este caderea retelei exprimata in metri coloana apa, mca.Pentru a determina caderea, trebuie sa calculezi pierderile totale care apar pe reteaua cu conductele alese de tine. Acestea sunt pierderi longitudinale si pierderi locale. Formulele de calcul se gasec pe internet,

Dupa ce ai trasat caracteristica retelei, trebuie sa mergi la un catalog de pompe si sa cauti o pompa  a carui grafic se intersecteaza cu caracteristica ta si sa alegi cea mai buna varianta din punct de vedere economic.

Bafta!
Junior (350 puncte)
...