Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.0k vizualizari
Si de ce izotopul 238 este mult mai pasiv?(adica el absoarbe mai greu neutroni si in unele conditii nici nu fisioneaza?)
Junior (686 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Salut Athos !

Hai sa o luam de la capat: Uraniul este cel mai "greu" element natural stabil din natura (Univers), izotopul principal avand timpul de injumatatire colosal de mare - 4,47 miliarde de ani. Un atom de Uraniu este un fel de baterie de energie concentrata, provenita dintr-o explozie stelara.

Acea energie a facut ca in nucleul acestui element sa se "ingramadeasca" nu mai putin decat 92 de protoni si un numar foarte mare de neutroni. Intre protoni apar forte de respingere de natura electrostatica compensata de forta nucleara tare, care actionand pe distante mici, abia daca mai poate tine unit un nucleu asa de voluminos. Dar neutronii joaca un rol favorabil in echilibrul nucleului favorizand interactiunea tare, de aceea U238 este mai stabil decat U235 - utilizat ca si combustibil nuclear. De asemenea, se presupune ca Uraniul este combustibilul care incalzeste centrul Pamantului.

Remarcati ca elementele usoare au in nucleu toti atatia neutroni cat si protoni . Aceasta gramada suplimentara de neutroni din elementele grele (necesara mentinerii stabilitatii nucleului) este cheia energiei nucleare !

In cazul ciocnirii izotopului U235 cu un neutron, acesta se transforma in U236 care se sparge la randul lui in Ba141 si Kr92, rezultand 3 neutroni liberi, suficienti sa produca o reactie in lant prin ciocnirea cu alte nuclee de U235. Se cheama ca U 235 este "fisil" (a fost utilizat in prima bomba - Hiroshima).

In cazul lui U238, ciocnirea nucleului cu un neutron produce U239 care se transforma apoi in Plutoniu 239 - produs secundar de reactie stabil (fisil la randul lui, a fost utilizat in a doua bomba - Nagasaki). De aceea se afirma ca desi U238 este fisionabil - este "fertil".

O explicatie mai detaliata ar putea sa o dea un atomist, si in nucleu exista o anume repartizare a protonilor si neutronilor si ecuatii de echilibru ...

Senior (8.7k puncte)
...