Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

8 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari
In anii '80 se faceau cozi la librarii cand aparea un volum nou de poezie. In perioada interbelica Blaga, Barbu, Arghezi si multi altii erau valori respectate daca nu chiar adulate in societate. In general, in trecut, oamenii citeau poezie, invatau pe de rost versuri si le recitau cu placere. Astazi nu mai apar poeti semnificativi, iar cei cunoscuti fac politica sau deschid restaurante. Si in Occident societatea pare din ce in ce mai dezinteresata de poezie. Este adevarat acest lucru si daca da, cum ar putea fi el explicat?
Senior (6.6k puncte) in categoria Arta - Muzica - Film
0 0
Pentru ca artistii au evoluat...vrei poezie asculta Cedry2k :)

2 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri

 

Salut Puiu !
 
Cred ca acest gen literar este in declin odata cu literatura, este o consecinta a civilizatiei contemporane informatizate, cu timpul liber ca si inexistent, mereu in goana nebuna dupa un nivel de trai mereu mai bun. Este riscant sa te opresti, fie si pentru a citi o poezie, pentru ca ai putea pierde trenul, competitia cu ceilalti, mai pragmatici...
 
Pe vremuri, o poezie putea emotiona, acum suntem "imunizati" de o ploaie de emotii violente venite din mass-media, internet, samd.
 
Probabil si ca a disparut emulatia necesara, poetii din secolele  trecute erau motivati fie de recunoasterea sociala, fie de ratiuni politice, poate si de cei cativa banuti obtinuti de la gazete, etc. Acum, pe cine mai impresioneaza, eventual sperie, un poet ? Iar de publicat un volum de poezii este o investitie financiara imposibila daca nu esti subventionat de undeva.
 
"Miscarea" nu a disparut cu totul, dar s-a restrans sub asaltul cotidianului, depinzand de finantarile imponderabile ale Uniunii Scriitorilor si Ministerului Culturii.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Da, şi cu poezia dispare nu doar un mod specific de a scrie, de o bogăţie semantică de neregăsit în alt gen literar, ci şi un mod specific de a simţi. Marii poeţi pot stârni emoţii, sentimente de un rafinament inaccesibil prozei. Cel puţin aşa îmi amintesc eu... :)

Cred că în 30 de ani despre poezie se va vorbi ca despre o ciudăţenie a înaintaşilor. Sper că nu s-a întâmplat deja!
2 plusuri 0 minusuri
Din pacate, nu numai poezia, ci tot ce tine de arta si de cultura este trecut in latura ignorantei si a dezinteresului, unul din motive fiind cit se poate de pragmatic: arta nu produce bani. Intr-o societate in care banul este singurul care conteaza, tot ce nu "produce" bani, este nesemnificativ. Este un punct de vedere ultra-realist dar asa vad eu lucrurile. In ce priveste tara noastra, iubita noastra tara, aici lucrurile stau si mai crunt: simpla deconsiderare a culturii demonstreaza capacitatea conducatorilor si a interesului lor materialist. Trist dar adevarat.
Novice (192 puncte)
...