Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 4 minusuri
5.5k vizualizari

Timpul este relativ.Se pare ca timpul se scurge din trecut prin prezent spre viitor din ce in ce mai repede.

Rezonanta Schumann=Pulsul planetei:Scurta introducere-Terra este inconjurata de un camp electromagnetic intre suprafata si ultimul strat al ionosferei(la aproximativ 100 de km distanta de suprafata iar proprietatile rezonante ale acestui camp au fost demonstrate matematic de fizicianul german Winfried Otto Shumann in anul 1952 si permit masurarea frecventei vibratorii medii a planetei Terra).Timp de mii de ani Rezonanta Schumann sau pulsul Terrei, a fost de 7,83 cicli pe secunda(7,83 pulsatii pe secunda).Aceasta rezonanta se produce in spectrul frecventelor radio extrem scurte, datorita descarcarilor luminoase care au loc in cavitatea atmosferica dintre suprafata Terrei si ionosfera. Insa din 1980 rezonanta a inceput sa creasca, acum fiind de 12 cicli pe secunda.Aceasta rezonanta a atins astazi valoarea de 12 Hz pe secunda  fata de 7,83 Hz pe secunda in 1980.Astfel se speculeaza ideea ca datorita acestui fenomen ziua are acum de fapt doar 16 ore si nu 24 de ore.

Deci in concluzie:Care este cauza schimbarii rezonantei?Trece timpul din ce in ce mai repede?Timpul accelereaza?

Junior (435 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Descrierea fenomenului e foarte stîngace; de bună seamă autorul ei nu a înțeles care e treaba. Dar de unde vine informația că din 1980 încoace ar fi crescut frecvența rezonanței Schumann?
0 0
Asta multi o pot intui din experienta de zi cu zi, nu degeaba oamenii nu mai au timp de nimic, sunt mereu pe fuga etc.
Timpu' nu trece, trecem noi prin el si cert e ca tinde la ZERO...
0 0
Mai Iahim, uneori mi s-a parut ca ai o farama de realism, dar vad ca nici macar ...
0 0
Iahim, Iahim... Deşi eşti cel mai aerian personaj pe care l-am întâlnit vreodată, recunosc că ai farmecul tău. Să nu ai niciun pic de simţ critic este o trăsătură rară (cred).
Te-aş duce în fiecare şcoală din România pentru a te da exemplu copiilor: AŞA NU!
0 0
Cu totii avem o farama de realism dar cand studiezi problema in profunzime lucrurile nu mai sunt deloc obiective...
Critica si vei fi criticat, pana una alta esti amuzant :)

3 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Viteza de curgere a timpului pe Pământ este dată de viteza relativă a pământului la soare, galaxie, respectiv univers (media deplasării relative la galaxiile îndepărtate) şi de masa de repaus a pământului, ambele în sensul scăderii relativ la poziţia relativ nemişcată în vidul interstelar, la o distanţă suficient de mare de orice corp masiv.

Viteza de curgere a timpului pe pământ a crescut numai dacă masa pământului sau viteza relativă a pământului au scăzut. Din câte ştim viteza pământului a variat, dar masa lui a crescut constant, însă nesemnificativ, deci am putea presupune mai degrabă că viteza de curgere a tipului a scăzut uşor dar insesizabil.

Aici nu am luat în considerare viteza de curgere universală a timpului, pentru că am folosit-o ca referinţă.

Probabil că intenţionai să te referi la viteza timpului percepută, subiectivă.

În acest caz, odată cu avansarea în vârstă, procesele memoriei şi atenţiei, simultan cu frecvenţa scăzută de apariţie a situaţiilor noi, duce la o percepţie a accelerării curgerii timpului relativ la copilărie.
Junior (941 puncte)
0 0
Aici e vorba de frecventa...
0 0
Nu există vreo legătură între curgerea timpului şi frecvenţele de rezonanţă Schumann, aşa că m-am reorientat la singurele cazuri în care viteza de curgere a timpului poate varia: acceleraţia gravitaţională şi deplasarea relativă pentru timpul fizic, respectiv percepţia şi frecvenţa evenimentelor semnificative pentru timpul psihic.
0 0
Marian, mi-ai spulberat toate iluziile cu răspunsul tău! Deci timpul pe Pământ, cel măsurat de ceasurile atomice, depinde de ce spui tu?
Viteza de curgere a timpului a scăzut uşor? Cum adică? Şi pe ce te bazezi când afirmi aşa ceva?
Şi care e aia curgerea universală a timpului?

PS. Ai rămas "dator" cu nişte lămuriri la întrebarea pv dualitatea corpuscul-undă :)
0 0
Nu ai auzit de "experimentul" fraţilor gemeni care unul trăia la munte şi altul la câmpie? Pentru cel de la munte timpul trece mai repede, deoarece câmpia se află mai "jos" în puţul gravitaţional al pământului. În fiecare an pământul creşte în greutate datorită acumulării de materie interplanetară şi asta echivalează cu adâncirea puţului gravitaţional, deci cu încetinirea vitezei de scurgere a timpului. Desigur diferenţele sunt foarte mici, imperceptibile pentru orice fiinţă vie, dar măsurabile în cazul acumulării de suficientă masă.

Curgerea universală a timpului este cea nedeformată de mişcare relativă ori puţuri gravitaţionale. Am putea-o măsura destul de precis în spaţiul intergalactic, unde influenţele gravitaţionale sunt suficient de mici, dacă ne stabilim condiţia de repaus relativ la galaxiile îndepărtate, cele de la orizontul de observaţie cu telescoapele de mare putere.
0 0
Ok, am înţeles acum. Este vorba de modul în care gravitaţia afectează ceasurile atomice în preajma unui corp masiv cum este Pământul.
0 0
"Nu există vreo legătură între curgerea timpului şi frecvenţele de rezonanţă Schumann" Deci frecventa si timpul nu au nimic in comun, genial...
2 plusuri 3 minusuri
Nu are sens o discuţie pe acest subiect, care este de OTV. Şi nu băşcălia: OTV chiar a avut o serie de emisiuni pe acest subiect, elucubrând la nesfărşit toate stupizeniile din lume.

Gândirea critică este esenţială. Oricine citeşte ceva extraordinar, trebuie să-şi pună întrebări serioase privitoare la dovezile privind afirmaţia extraordinară: cine este autorul? Ce credibilitate are? Care-i sunt experimentele? Sunt ele confirmate de cineva?

În cazul rezonanţei Schumann lucrurile sunt de multe rezolvate: este vorba de pseudoştiinţă.

Şi uite şi un articol bunicel pe Scientia - http://www.scientia.ro/homo-humanus/75-granitele-gandirii/1374-rezonanta-schumann-pe-intelesul-tuturor-ori-de-ce-2012-nu-va-aduce-sfarsitul-lumii.html
Senior (11.9k puncte)
0 0
cine se uita la otv stie :)
0 0
De la rezonanta pana la restu prostiilor nu stiu cum s-a ajuns...
Nu vad de ce oamenii cu frica in sange inteleg ca sfarsitul timpului inseamna si sfarsitul lumii :))
Articolul respectiv este adevarat dar patetic cand face referire la 2012 :)
"Promotorii unei astfel de ipoteze afirmă că frecvenţa de rezonanţă Schumann este un fel de orologiu planetar" -serios?
"Organisme ale căror posibilităţi tehnice şi credibilitate ştiinţifică nu poate fi pusă la îndoială (vezi NASA şi altele de calibru asemănător)" institutii private cu tot interesul in informarea oamenilor de rand, clar :))
Si in general organizatii cu putere sunt curate ca lacrima :) as crede daca nu as fi din Romania...
0 0
Deh, dragă Ciprian, nu putem fi toţi intelectuali ca tine, privitori doar la posturi elevate... Eu de la început mi-am dat seama ce privilegiu avem să ne fii coleg de forum. Şi mi se confirmă impresia iniţială cu fiecare intervenţie de-a ta.
Iartă-mi, însă, necugetarea de a privi la OTV.
4 plusuri 0 minusuri

Nu m-as fi bagat sa raspund la asemenea subiect, dar ca sa fie mai vizibil:

 

- NU STIM CE ESTE TIMPUL si NU STIM SA MASURAM "tactul' lui, pentru ca am avea nevoie de un referential absolut, in afara timpului ! De aceea orice afirmatie ca timpul trece mai repede sau mai incet pentru referentialul local este STUPIDA !

 

- Fenomenele invocate, in masura care sunt adevarate, n-au nicio legatura cu accelerarea timpului la modul absolut ! Numai in fenomene relativiste acesta se dilata/contracta, dar numai din punctul de vedere al referentialului - nu si pentru cel implicat !

- Este adevarat ca pare ca timpul nostru s-a contractat, DAR ESTE UN BANAL EFECT PSIHOLOGIC, din cauza provocarilor cotidianului ! In plus, creierul are propiul ceas (ba se pare ca si organele au ceasuri proprii) si acesta este influentat de multe fenomene. Sunt cel putin doua clasice:

 

- varstanicilor le pare ca un interval de timp trece mai repede, PENTRU CA IL COMPARA CU LUNGA LOR EXPERIENTA ANTERIOARA. Copiiilor - viceversa !

 

- in situatii de cumpana, se spune ca iti vezi toata viata prin fata ochilor - este adevarat, pentru ca hormonul stresului produce accelerarea proceselor cognitive si atunci totul pare ca se desfasoara cu incetinitorul - pentru a-ti da sansa sa reactionezi la amenintarea ivita !

 

PS: Referitor la "rezonanta Schumann", va invit sa ne pastram spiritul critic:

 

- fenomenul este electromagnetic si are loc in atmosfera - deci nu l-as descrie ca fiind "frecventa Pamantului"; Schuman a fost un fizician serios, nici el si nici oamenii de stiinta care i-au urmat NU au facut referire la vreo influenta asupra fiintelor umane ! Iar influentarea curgerii timpului este o ipoteza chiar fara nicio baza !

 

- ca fenomen natural provocat de fulgere si de o anumita particularitate a atmosferei/ionosferei, este firesc sa aiba o anumita variabilitate. De pilda, incalzirea globala face ca numarul de fulgere sa creasca, exista o variatie zi-noapte, etc. Nimic nefiresc, misterios sau paranormal.

 

- dupa cum ziceam, este vorba de o banala unda electromagnetica (varf la 7,8 Hz), cu lungimea de unda principala mult prea mare ca sa produca rezonante in "antena" minuscula a corpului uman ! Chiar deunazi am auzit asta in gura unui savant care radea de zvonurile care circulau in randul marelui public.

 

- in plus, dvs sunteti constienti de uriasul bombardament cu unde electromagnetice pe care il suportam zilnic ? Radiatia Schuman este o gluma fata de radiatia pe care o incasam zilnic prin exploatarea echipamentelor electrice si electronice, radiografii, radiatia cosmica, radioactivitatea naturala a Pamantului, etc ! Si totusi, ne incapatanam sa vietuim mai departe, si chiar daca ne mai si imbolnavim, traim muuult mai mult decat inaintasii ...

Senior (8.7k puncte)
1 0
Edit: Scuze Truth, n-am vrut sa iti raspund tie, am vrut sa dau raspuns intrebarii, dar am confundat butonul.
--------
Cat de egocentrist sa fii incat sa-ti imaginezi ca trecerea timpului este conditionata de o constanta a unei planete oarecare dintr-o galaxie oarecare pe care se intampla sa locuiesti tu. :) Timpul este conditionat de un singur lucru si o singura regula, si anume cresterea entropiei. Iar entropia este ca in vasele comunicante. Chiar daca ar creste mai lent intr-un loc decat in altele, simpla observatie a acestui fapt inseamna interactiune cu sistemul respectiv ceea ce inseamna schimb de energie si uniformizarea entropiei.
Te rog, nu-l mai asculta pe Oreste. Tipul e dus cu capul rrrrrrău de tot si , mult mai grav de atat, n-are nici un fel de pregatire in nici un domeniu stiintific si totusi face profit vanzand carti pe tema asta.
0 0
Asa e, timpul e universal si NOI OAMENII i-am descifrat toate misterele...
Freceventa si timpul nu au nimic in comun, clar.
0 0

In teoria haosului exista o paradigma "Efectul fluturelui" (The Butterfly Effect) care presupune ca o bataie din aripi a unei fluture poate genera un cutremur, tornada etc. in partea cealalta a globului.  Paradigma, pentru ca presupune amplificarea cauzei  fara sa fie luat in considerare si efectele care conduc la  reducerea amplificarii acestuia. Si cam de aici apare pulsatia pamantului.  Fiecare cauza produce un efect de aceasi intensitate, dar opus cauzei care l-a generat.  Ca sa nu intre in rezonanta si sa nu se amplifice frecventa pamantului cauzele si efectele trebuie sa fie in echilibru, adica sa fie o unda echilibrata (nu neaparat stabila). Odata cu intensificarea cauzelor se intensifica si efectul, deci automat si amplitudinea undei. Frecventa acestuia nu e obligatoriu sa se schimbe, insa daca aceasta nu se schimba nu se armonizeaza cu shimbarea amplitudinii. Ca urmare si aceasta trebuie sa creasca. Si, din pacate, organismul uman nu poate suporta (nu se poate adapta) la schimbarea frecventei pamantului in ritmul actual. Intr-o generatie s-au facut modificari privind intensitate traiului cat nu s-au facut in 10 generatii inainte.

Iar timpul este direct influentat de frecventa pamantului. Aceasta se dilata si se contracta FIZIC! in functie de pulsul pamantului - insa noi nu o putem percepe direct, avand in vedere ca intreaga noastra perceptie este legata de timpul relativ, nu de cel absolut. Mai ales ca inca nici nu putem defini exact timpul absolut - timpul universului. 

...