Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
8.9k vizualizari

Buna ziua.Deci dupa cum vedeti  ma framanta aceasta intrebare.

Nu am stiut cum sa ma exprim cat mai bine.Intrebarea mea initiala a fost :De ce un element este mai electropozitiv decat altul si de ce?Cer o lamurire.

Multumesc anticipat.

Junior (686 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut Athos !

Stii deja ca electronegativitatea (acesta este termenul folosit) reprezinta capacitatea unui anumit element atomic de a atrage electronii necesari in momentul formarii de legaturi chimice.

Imediat remarcam cauza acestui comportament : proprietatile si fortele acestui Univers fac ca atomii sa-si distribuie electronii pe orbite energetice cuantificate si nu toti "la gramada". Ei au tendinta sa-si completeze total straturile electronice - tinzand (in perioade) spre structura gazelor nobile corespunzatoare.

Caracteristicile electronice ale elementelor atomice - evidentiate prin gruparea in Tabelul Periodic al Elementelor - reprezinta raspunsul la intrebarile tale:

- In perioade, electronegativitatea creste de la stanga spre dreapta, pentru ca elementele au nevoie de din ce in ce mai putini electroni ca sa ajunga la ideal - gazul inert corespunzator - respectiv au nevoie de o energie mai mica sa faca acest lucru.

- In grupe, electronegativitatea creste  de jos in sus, pentru ca elementele isi tin electronii pe din ce in ce mai putine straturi electronice, iar straturile exterioare au energii din ce in ce mai mari ! Rezulta ca atomul respectiv are nevoie de o energie din ce mai mare/mica pentru a-si completa optimul cu cat stratul este mai departat/apropiat de nucleu. 

 

Senior (8.7k puncte)
0 0
Invit persoana care a votat negativ sa argumenteze, poate m-am inselat pe undeva.
Dar daca e doar vreun "glumet", o sa-l rog pe administrator sa-l desconspire ...
0 0
Salut Truth!Deci,tu cam imi spui ca un element este mai electronegativ cand cedeaza mai putina energie pt a primi electronul,si la un element electropozitiv invers.(sper ca am inteles bine:D).Intrebarea mi-a venit cand m-am uitat pe o plansa de reactivitate a elementelor la chimie si l-am vazut primul pe potasiu,si din cate stiu eu fluorul cel mai electronegativ element, si din acest motiv nu prea intelegeam ce se intampla de fapt
0 0
Deci cele mai electronegative sunt cele care isi atrag cel mai usor electronii de care au nevoie pt. completarea stratului. Rezulta ca cel mai usor este sa faci rost doar de 1 electron pe de o parte, pe de alta parte atractia (deci usurinta) este cu atat mai mare cu cat atomul este mai compact, are mai putine straturi si mai apropiate de nucleu.

Intr-adevar, Fluorul este cel mai electronegativ iar Franciul cel mai putin electronegativ.
...