Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
369 vizualizari
Junior (435 puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
Citind ce a scris quark, cred ca intrebarea ar fi daca am avea de castigat sau de pierdut o data ce vom trece la euro.

5 Raspunsuri

1 plus 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Intrebarea corecta ar trebui sa sune asa :" - Este Romania PREGATITA sa treaca la euro ?"

Pai fratilor, dupa criteriile de convergenta Maastricht si maine am putea trece la euro, dar NE PERMITEM ?

In toti acesti ani zbuciumati am avut o singura pavaza impotriva amatorismului sau chiar a rea-credintei guvernelor post-decembriste: Banca Nationala !  Si daca maine trecem la euro, mare parte din instrumentele de politica protectiva ale BNR vor disparea ! Vom da CU ADEVARAT piept cu ECONOMIA DE PIATA  - de data asta nu cea romaneasca ci cea europeana !

Primul efect negativ: imediat, scumpire generala a produselor si scaderea nivelului de trai ! Toate preturile se vor rotunji in sus ! Probabil ca vom trece Prutul sa cumparam combustibil si mancare de la fratii de dincolo de garla.

Al doilea efect negativ: toate costurile o sa fie "reale" adica aliniate european. Sa vezi atunci pretul la gaze, la energia electrica, la sanatate, etc. Iar aceste preturi o sa se cam mareasca anual, prin Europa mai exista si ceva inflatie.

Alt efect negativ: migratia fortei de munca calificate. Firmele n-o sa aiba cu cine sa lucreze pentru ca toti muncitorii decenti si sanatosi la cap vor pleca in zone euro unde se plateste de 10 ori mai mult. Patronii nostri vor aduce personal din Moldova, din China, etc.

Si inca: economico-financiar vom depinde de deciziile europene, si acolo stim cine comanda: Germania, Franta, UK.

Pe de alta parte, exista si multe efecte favorabile (transparenta, birocratie mai mica, fara riscuri valutare legate de curs si dobanzi in valuta, unificarea si liberalizarea pietei muncii, etc), dar in prima faza le veti simti in special daca sunteti patroni sau personal cu inalta calificare in domenii cu cautare.

Ca economist si realist - sustin trecerea la euro, in directia asta merge drumul  nostru, si una peste alta - istoric privind- ne-am descurcat binisor, se putea si mai rau. In Europa unita va conta mai putin ca esti roman verde, va conta mai mult un salariu decent si o slujba stabila, oriunde va fi ea...

Senior (8.7k puncte)
0 0
Suntem in 2021 si nu am trecut. Cand crezi ca se va intampla asta? Si vor fi si tunci aceleasi consecinte ca cele ce le prevezi la nivel de 2012?
2 plusuri 1 minus
facand o analogie intre romania si iordania, as putea spune ca DA, se poate trece fara sa afecteze prea tare populatia.

Si sa spun si de ce !

In iordania DInarul are valoarea de ~ 5 lei. Salariul minim de acolo e un pic mai mic ca la noi. Carnea, fructele, legumele sunt mult mai scumpe ca la noi. Preturile din mall-uri sunt duble sau chiar mai mari fata de Romania. Si cu toate astea lumea traieste chiar bine si toti sunt fericiti.

Singurul lor avantaj este ca piatra este extrem de ieftina si casele lor la fel.

UN exemplu o vila de vreo 120.000 Euro ar costa la ei undeva la 10.000 de euro. As putea spune ca e mai scumpa o masina europeana decat o vila in alt oras decat Amman.
Senior (6.9k puncte)
1 plus 1 minus
Cum nu văd niciun argument împotriva trecerii de la euro la leu, de ce nu? Care-i subtextul întrebării? Crezi că nu vom reuşi?

Probabil că un şoc neplăcut va fi transformarea preţurilor din lei în euro. Probabil că ce acum costă 3,5 lei, va costa 2 euro. Probabil că o călătorie la RATB va fi rotunjită în folosul transportatorului şi aşa mai departe.

Dar, altfel, nu văd de ce ne-am bloca noi şi nu am reuşi să trecem. Ştiu că pentru a adopta euro, trebuie să îndeplineşte nişte condiţii, să respecţi nişte indicatori macroeconomici. Cred că ăsta este motivul pentru care data adoptării euro este 2015 ori chiar mai târziu.
Senior (11.9k puncte)
2 plusuri 1 minus
Raspunsul este da. Termenul actual de aderare la Euro este 1 ian. 2015. Ramane de vazut daca vom reusi sa indeplinim toate criteriile de aderare. Bineinteles, pot exista si surprize. De ex. sa nu mai existe euro pana atunci, sa izbucneasca vreun razboi,etc.

Dupa cum merg lucrurile in lume e char posibil sa adoptam peste niste ani "yuan-ul" (moneda Chinei).
Experimentat (3.6k puncte)
0 plusuri 1 minus
Daca judecam dupa halul in care se afla economia, cred ca leul o sa devina pisica  sau rima, giza etc.
Experimentat (3.3k puncte)
...