Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Junior (575 puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri

Salut Miron !

Cursul se stabileste, firesc, la piata - respectiv pe piata valutara, tinand cont de cererea si oferta de valuta efectiva si estimata. Mai exact, exista mai multe piete valutare care stabilesc fiecare propriul curs (exista unul pt. cumparari la vedere (spot) si unul pentru operatiuni la termen prestabilit (forward)):

- piata valutara interbancara (piata pe care actioneaza bancile, casele de schimb, alte institutii financiare si uneori si BNR) si din care rezulta cursul valutar individual pentru fiecare banca (de fapt doua, unul de vanzare si unul de cumparare - caci bancile trebuie sa faca profit !). 

- piata valutara internationala si bursa Forex. Aici se tranzactioneaza valutele nationale. Ideea principala este ca daca nu exporti, moneda ta n-o sa aiba cautare si atunci cursul va scadea. In proces mai sunt antrenate sistemele de finantare oferite de BCE si FMI, emisiunile de obligatiuni de stat, etc.

- Banca Nationala integreaza aceste cereri si oferte de valute si de aici rezulta nivelul cursului oficial zilnic stabilit de BNR.

Banca Nationala intervine in aceste procese comerciale prin reglementari limitative (ex: rezerve minime obligatorii ale bancilor la BNR), prin nivelul dobanzii de referinta, cursul oficial, prin vanzari si cumparari de valuta antrenand rezervele valutare proprii, etc.

Senior (8.7k puncte)
0 0
multumesc draga truth
...