Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

13 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Principiile Darwiniste spun ca organismele vii se adapteaza incontinuu la mediul habitant. Putem considera curiozitatea umana si preocuparea pentru stiinta un alt mod de a ne adapta unui mediu a carui parte suntem de exemplu universul? Bineinteles noi nu traim in vid, dar atunci de ce ne preocupa atat de mult legile naturii? De ce s-a efectuat saltul evolutiv spre rationalitate daca stramosii nostri de prin copaci traiau bine mersi?
Junior (350 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
La un flux de energie demn de Sagetator*A
0 0
Salut !

De la sfarsit catre inceput:

- stramosii nostri NU "traiau bine mersi in copaci" ! Erau cativa insi care traiau cu frica zilei de maine, ca si alte specii. Abia in ultimele mii de ani putem spune ca traim bine mersi, dominand biotopul !

- o specie de succes este in continua expansiune, iar mediul natural nu se limiteaza la Terra !

- da, un nivel de inteligenta asa de ridicat reprezinat un HOTAR intre evolutia biologica si cea tehnologica - etapa in care deja am intrat, caracterizata prin orientarea rationala a directiei evolutive. Evolutia nu s-a oprit, asa cum ai sugerat tendinta este sa ne adaptam unui mediu extins la nivelul sistemului solar, s.a.m.d.

5 Raspunsuri

8 plusuri 0 minusuri

Cînd vorbim de adaptare vorbim de fapt de selecție, de favorizarea anumitor indivizi în dauna altora, de recompensarea anumitor însușiri individuale (dintre cele care se transmit genetic) printr-un număr mai mare de urmași, statistic vorbind, în așa fel încît generațiile succesive de oameni se potrivesc mai bine la noul mediu de viață decît cele anterioare. Asta ar fi traducerea întrebării.

Ca să răspundem la întrebare trebuie văzut în ce constau noile condiții de mediu, care indivizi lasă mai mulți urmași și ce însușiri distinctive au ei.

Noile condiții de mediu sînt foarte multe și greu de trecut în revistă exhaustiv, dar probabil diferențele cele mai mari față de oamenii primitivi ar fi cam așa: mediul social foarte diferit, mediul climatic schimbat, stilul de viață complet diferit, alimentația diferită, tehnologia avansată, cunoașterea, religia și tradițiile.

Indivizii care lasă cei mai mulți urmași sînt de obicei aceia din societăți mai puțin avansate și aceia din păturile defavorizate din societățile avansate. Vedem așadar că dragostea pentru știință și cultură nu este un factor favorizant în selecție, dimpotrivă.

Dar există un mare dar. Nu mai putem judeca prin simplă extrapolare:

- Omul începe deja să fie stăpîn, prin intermediul medicinei, asupra naturii sale și să se împotrivească tendințelor naturii. Nou-născuții și copiii care în absența performanețlor medicinei ar fi murit de mici, acum trăiesc și ajung să-și transmită mai departe bagajul genetic, așa prost cum ar fi el într-o lume fără medicină.

- Atunci cînd tehnicile genetice vor evolua îndeajuns pentru a produce indivizi mai sănătoși și mai capabili decît azi, de ele vor beneficia nu cei săraci, ci cei bogați. Astfel probabil apartenența la o societate avansată, care presupune și multă cunoaștere și raționalitate, va favoriza indivizii care azi fac mai puțini copii.

- Nu știm cum va evolua societatea, dar e posibil ca în viitor creșterea copiilor să nu mai fie o povară ca acum, deci oamenii din societățile mai avansate să fie mai tentați să lase mai mulți urmași. Între timp oamenii din societățile defavorizate vor avea acces la tehnici contracepționale și probabil vor face mai puțini copii. Asta ar putea inversa raportul natalității dintre săraci și bogați.

- Mergînd mai departe în viitor este posibil ca omul să renunțe parțial sau total la informația genetică primită de la părinți, de exemplu prin manipulări genetice care să optimizeze anumite însușiri sau chiar prin renunțarea totală la corpul biologic. În acel moment evoluția genetică prin mutații naturale și selecție naturală se va întrerupe.

Pe tot parcursul acestui proces principiile darwiniste vor conta din ce în ce mai puțin, pentru că vor fi înlocuite cu selecții artificiale (care acționează deja) și apoi cu mutații artificiale, pînă cînd în cele din urmă omul nu va mai fi o ființă supusă legilor naturale sau nu va mai fi o ființă biologică.

Expert (12.9k puncte)
5 plusuri 1 minus

"stramosii nostri de prin copaci traiau bine mersi".. dar pe asta de unde ai scos-o?? Nici acum cand ne consideram evoluati nu suntem multumiti de traiul nostru, si nici nu cred ca vom fi vreodata! Asa ca pleci de la o prezumtie defectuoasa si pui o intrebare fara rost!

Omul este intradevar evoluat ca si organism, ca si entitate biologica.. incredibil de evoluata! Evolutia se intampla cand solicitarile mediului imping vietatea spre extremele supravietuirii intr-un anumit moment, iar acest lucru se intampla din cand in cand chiar si acum. Extrema cu care omul se straduieste sa se adapteze ACUM (adica de cand a inceput sa gandeasca, sa aiba acea constiinta de sine) este ratiunea! A aparut din "nimic" cum le "place" unora sa zica, insa acest salt calitativ al materiei, a deschis noi orizonturi legate de provocarile vietii, de oportunitati si deci de enorm de multe conditionari ce produc evolutie. Noi inca nu suntem in stare sa intelegem ce e ala timp! Intelegem ce inseamna un an, 10 ani, 100 de ani, dar deja la 1000 de ani sau 10.000 de ani deja mintea incepe sa clacheze, sa piarda din claritatea cu care poate concepe notiunea. La 100 de milioane de ani sunt putine minti care pot sa evalueze ce presupune acest enorm interval. Au trebuit vreo 4 miliarde de ani sa ajunga sa se formeze inteligenta aici pe pamant si cine stie cat timp a trebuit altor inteligente sa apara, sa se adapteze, sa evolueze. Cine stie cat timp vom avea la dispozitie sa ne adaptam si sa evoluam noi legat de acest aspect al existentei. Oricum, suntem inca la inceputul "erei" rationale a vietii, iar evolutia omului la aceasta desi a inceput de ceva vreme, sunt convins ca va mai dura multisor.

Iar timpul este doar una din notiunile fantastice cu care ratiunea trebuie sa se confrunte. Sunt multe notiuni pentru care mintea le creaza o forma aproximativa, abstractizata si uneori pur teoretica, ipotetica. Insa incetisor "miracolul" cunoasterii se intampla, intelegerea umana capata noi valente, noi puteri de a patrunde fenomenologii, noi puteri de explorare si virtualizare mentala a tot ce ne inconjoara.

Ca unii prefera sa gandeasca ca acu 2000 de ani sau si mai mult, nu e ceva de neinteles, insa lucrurile sunt in continua miscare si evolutie, eu doar sper sa prind cat mai mult din aceasta extraordinara provocare si inestimabila valoare pe care a capatat-o omul prin ratiune.

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
faceam referire la primatele din copaci, nu la humanoizi.
ma lasa rece parerea ca ratiunea a aparut din nimic.
0 0
"faceam referire la primatele din copaci, nu la humanoizi."
indiferent la ce faceai aluzie, concluzia ca ar fi fost happy este la fel de adevarata cum e aia ca noi acum suntem happy cu traiul nostru.

"ma lasa rece parerea ca ratiunea a aparut din nimic."
erau niste ghilimele acolo.. notiunea de "nimic" este o aproximare,  uneori chiar grosolana!
2 plusuri 2 minusuri
Schimbari rapide, chimicale, stres.
Junior (941 puncte)
6 plusuri 0 minusuri

Preocuparea faţă de legile naturii, respectiv inteligenţa superioară specifică lui Homo Sapiens, este de fapt o rezultată a evoluţiei şi nu un scop al ei. Evoluţia în sine nu conţine scop, este doar transformare, structurile mai bine pregătite supravieţuind. Această transformare nu urmează o anumită tipologie, apare oarecum aleator, dar faptul că a apărut o singură dată, la momentul oportun, îi asigură perenitatea şi produce înmulţirea sistemelor ce o deţin. Spun sisteme deoarece organismele vii sunt maşinării construite de codul informaţional numit ADN, structurat în ceea ce noi numim gene.

În cazul omului exact asta s-a întâmplat, probabil acum 2,5 milioane de ani: o mutaţie genetică. Gena SRGAP2 a fost copiată greşit, adică duplicată. Această genă în dublă poziţie este responsabilă de producerea anumitor proteine ce favorizează dezvoltarea neuronilor şi oferă celulelor nervoase o interconectare mai mare. Altfel spus această "întâmplare" ne-a făcut deştepţi.

"Putem considera curiozitatea umana si preocuparea pentru stiinta un alt mod de a ne adapta unui mediu a carui parte suntem?"

Da! Acum adaptarea se face în dublu sens. Din considerente adaptative am fost favorizaţi datorită inteligenţei noastre. Acum suntem pe punctul de a fi capabili să modificăm mediul în mod conştient (toate speciile modifică mediul, dar inconştient), fără a mai fi nevoiţi să ne supunem unei selecţii naturale. Dar şi să controlăm viitorul structurii noastre, omul bionic fiind, probabil, doar un scurt pasaj spre o nouă formă de "viaţă".

Junior (1.3k puncte)
0 0
prin urmare natura lasa in grija noastra evolutia. Doar ca de aceasta data evolutia nu mai este una intamplatoare ci provocata artificial. Am putea spune, de asemenea ca noi facem parte din natura, deci tot natura-i rsponsabila pentru evolutie. Asta daca presupunem ca suntem un alt organ al naturii. Daca, in schimb venim si ne intitulam independenti de natura (ceea ce-i discutabil de la o anumita magnitudine a fenomenelor), putem zice ca vom putea fi responsabili de propria evolutie. sau...?
0 0
"noi facem parte din natura, deci tot natura-i responsabila pentru evolutie."
Concluzie corectă.
"ne intitulam independenti de natura (ceea ce-i discutabil de la o anumita magnitudine a fenomenelor), putem zice ca vom putea fi responsabili de propria evolutie"
Din nou concluzie corectă.
În sensul că suntem singura specie conştientă de sine, inteligentă şi capabilă de a ne da seama de rezultatul acţiunilor noastre. Din acest motiv suntem şi singurii capabili de a inventa natura, respectiv de a ne inventa pe noi, dar asta se încadrează tot în ansamblul evolutiv. Suntem şi inventatorii nu numai modificatorii naturii. Suntem atât parte a naturii cât şi creatori ai ei.

PS: Şi da, suntem responsabili, deoarece responsabilitatea este atributul celor ce înţeleg rezultatul acţiunilor lor. De asta nebunii nu sunt "responsabili", şi nici animalele, plantele sau materia ca atare. Deşi avem tendinţa de a personifica şi umaniza (în sens de scop şi intenţie) ceea ce ne înconjoară, această abordare este defectuoasă. Singurii responsabili suntem noi, oamenii.
1 plus 2 minusuri
salut,trebuie sa fim multumiti ca traim adaptandu,ne,chiar daca comfortul si discomfortul sunt singurele solutii.....saracii stramosi!!...ma intreb uneori cum isi umpleau golurile de care noi acum..educati sau needucati ne plangem cand ni se opreste curentul in timpul meciului de hochei,s.a.m.d....,,.evolutia,,inseamna ,,adaptare,,...,,tehnologia,,comfort,iar daca contopim una cu alta constietizam ca putem traii si in copaci dupa o lectie sanatoasa de supravietuire..))..cu respect!!
Junior (1.4k puncte)
...