Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
475 vizualizari
pentru a schimba comportamentul cuiva

daca nu este, atunci de ce simţim nevoia sa ne batem(in anumite situatii) ? sau de ce parintii isi bat copiii ?
Junior (1.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Violenta naste violenta, deci daca vrei sa-ti instrainezi copiii ori sa-i traumatizezi bine asta ar fi solutia, in orice caz e prostie. Atunci cand interzici ceva cuiva cu atat mai tare tinde spre acel lucru, iar daca violenta e inclusa, violenta e primita.
Sunt de parere ca atunci cand cineva pierde argumentul la nivelul psihic, se injoseste si mai mult in fara interlocutorului coborandu-se la nivel fizic.
Instincte animalice... asta da exemplu de urmat :))
PS: un om intelept isi va pastra intotdeauna "armele" in minte...

2 Raspunsuri

6 plusuri 1 minus
Bataia este o reactie instinctuala provenita, cred eu, din comportamentul nostru ancestral si ea are rolul de a pastra un anumit statut intre doi indivizi in momentul in care relatia dintre acestia prezinta diferente care pot aduce un dezavantaj pentru unul dintre acestia.

Sa luam exemple:

Un parinte isi bate copilul. Copilul a facut o boacănă si parintele ii aplică, corectia respectiva cu gandul "crestinesc" ca il va invata minte. De fapt parintelui ii este atacata autoritatea fata de odrasla si deci fata de sine, iar din lipsa de alte solutii mai complicate, recurge la bataie.

Doi copii, doi adulti, in fine doi indivizi... se afla intr-o situatie in care doar unul dintre ei sau amandoi sunt dezavantajati. Daca din lipsa de atasari emotionale anterioare sau insuficient de puternice unul dintre indivizi trage concluzia ca necazul lui este musai cauzat de inculpat, atunci acesta din urma trebuie negresit altoit. Acest comportament este atat de firesc in unele cazuri incat nici chiar crima nu lasa nici un proces de constiinta.

Din comportamentul suratelor noastre mamifere observam cateva similaritati izbitoare. Doar ca in mediul animal lupta pentru supravietuire, reproducere ni se pare normala si chiar indispensabila, la urma urmei n-or sta hienele si felinele sa negocieze o prada la umbra unui copac.

Totusi orice persoana care priveste rational un eveniment violent ajunge in final la concluzia ca bataia este o alegere gaunoasa si neeficienta decat pe termen foarte scurt.

Cat priveste comportamentul, acesta este schimbat fara nici un dubiu dar nu intr-un mod bun in nici un caz. Cred ca persoanele care au luat bataie si au ajuns la concluzia ca "le-a facut bine" le-ar fi fost si mai bine fara.

Bataia va disparea probabil din repertoriul parintilor in viitorul apropiat.
Junior (350 puncte)
0 0
Pe langa votul meu acestui raspuns, as mai adauga doar ca o explicatie a "utilitatii" bataii este utilizarea eficienta a instinctului de frica! frica de bataie (durere) poate conditiona suficient de mult incat cel batut sa se gandeasca de 2 ori inainte de a se mai manifesta ca atunci cand a luat-o pe coaja!... si e valabil atat la bataia luata fizic cat si metaforic!
Desi sunt si eu de parere ca violenta produsa de bataie trebuie sa dispara, din pacate uneori este aproape imposibil de ocolit, iar asta e tot instinctual si tine de lupta pentru supravietuire...
0 0
acelasi mecanism(utilizarea fricii) se foloseste si la celelalte pedepse considerate mai "soft" . parintii, mai mult din dorinta de a se considera moderni si cililizati, aplica aceste pedepse usoare dar care in psihic creaza acelasi mecanism ca si bataia(si anume frica).
0 plusuri 5 minusuri

Nu cred că sunt prea mulţi părinţi care-şi bat copiii şi care o fac pentru că au "gandul "crestinesc" ca il va invata minte".

Eu văd lucrurile mai simplu: părinţii care sunt violenţi, pur şi simplu nu-s în stare să-şi controleaze emoţiile şi nu le pasă de copii, cel puţin nu atunci, când îi altoiesc. Nu e niciun risc să-ţi loveşti copilul (eventual te altoieşte şi el, dar când va ajunge adult), deci o fac fără nicio temere de moment.

Dar cred că trebuie făcută o distincţie aici: mici corecţii (un tras de urechi simbolic, un bobârnac, o palmă de o intensitate slabă) cred că sunt permise. Cine are copii, cred că înţelege ce vreau să spun.

Senior (11.9k puncte)
...