Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari
Adica ,de exemplu de ce nu gasim  aur in stare gazoasa:D?Doresc explicatie.Multumesc anticipat.
Junior (686 puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Substantele nu "prefera" o stare de agregare anume. Diferentele de stare de agregare se explica prin proprietatile diferite privind punctul de topire si punctul de fierbere al elementelor chimice. Temperatura atmosferei tine oxigenul in domeniul gazos iar apa in cel lichid, solid sau in stare de vapori. In minereurile aurifere aurul are o temperatura la care se comporta ca solid. Daca temperatura lui ar depasi 2856 grade C (punctul de fierbere al aurului) acesta ar incepe sa treaca in stare gazoasa. Wolframul din filamentul becului este solid, dar in bec, in timpul functionarii, are loc si o vaporizare a metalului respectiv (de aceea se "ard" de obicei becurile). Fierul din minereuri este solid, in timp ce fierul din miezul Pamantului este lichid, pentru ca acolo se depaseste punctul de topire, din cauza temperaturilor si presiunilor ridicate. Domeniul de temperaturi al Pamantului determina ca elementele din natura sa se gaseasca in starile de agregare pe care le observam.
Senior (6.6k puncte)
2 plusuri 1 minus

Salut.

Substantele din natura difera in functie de mediul in care se afla:

-Pe Terra e asa cum ti-a explicat puiu

-DAR pe Titan de exemplu gazul metan nu este gazos ci este lichid.Pe Titan exista ploi de metan care creaza râuri si lacuri.Spre deosebire de Terra pe Titan locul apei este luat de hidrocarburi lichide.Asta datorita unei legi din chimie care ne spune ca in anumite conditii(temperatura si presiune) gazele se lichefiaza.pa

Junior (435 puncte)
0 0
Salut Best,
Aceleasi legi ale fizicii actioneaza in inttregul Univers.
2 plusuri 0 minusuri

 

Athos, problema ridicata de tine este una fundamentala, care trebuie extinsa la insusi Universul.
 
Universul a luat fiinta dintr-un punct cu energie cvasi-infinita. La putin timp dupa aceea, energia s-a racit suficient pentru a permite aparitia primelor particule materiale si putem vorbi de STARE DE AGREGARE A MATERIEI - respectiv o supa fierbinte de PLASMA.
 
Ideea este ca proprietatile unei substante (INCLUSIV STAREA DE AGREGARE) nu sunt definite de atomii/moleculele individuale ci de asocierea acestora prin DIVERSE TIPURI DE LEGATURI sau INTERACTIUNI. 
 
De pilda, legaturile electro-chimice sunt caracterizate de o anumita enegie ("de legatura") si sunt stabile (sau nu) functie de conditiile mediului: temperatura, presiune, intensitate camp electromagneric, etc. 
 
De exemplu, daca transmiti substantei o forma de energie (de pilda caldura) mai mare decat nivelul energiei de legatura moleculara caracteristica pentru o anumita stare de agregare, atunci acele legaturi se rup si eventual se refac intr-o noua configuratie- si substanta trece intr-o noua stare de agregare.
 
Rezumand, se poate/se va putea desena un GRAFIC multidimensional AL STARII DE AGREGARE pentru fiecare substanta din Univers. Astfel, vom putea sti exact in ce stare de agregare se afla substanta X in conditiile de mediu y1, y2, y3, etc.
Exemplificativ, iata o secventa din graficul bidimensional (temperatura-presiune) al apei:
Senior (8.7k puncte)
...