Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
353 vizualizari

Buna ziua! Am decis sa imi incep intrebarile prin acest titlu si deasemenea sper ca am ales bine categoria.Deci voi incepe:CUm se naste o stea ?     De ce aceste aglomerari de atomi de hidrogen si heliu sunt combustibul stelei respective si de ce emit lumina(cum reusesc)?De ce dupa terminarea combustibilului si stingerea completa a stelei ,gravitatia ,reuseste sa infranga forta nucleara tare si se autocolapseaza?(adica prin fuziune nucleara atomi de hidrogen si heliu se transforma in atomi mai grei ,dar...nu se respecta principiul conservarii masei?)Nu cunosc!de aceea cer un pic de ajutor..Multumesc anticipat.

Junior (686 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Stelele se nasc in medii interstelare numite nebuloase gazoase. Acestea sunt compuse din hidrogen si alte gaze si praf.

Pe parcursul a catorva milioane de ani materia formeaza o structura sferica  cauzata de forte exterioare, supernove de exemplu, ce se roteste din ce in ce mai  mai rapid si din cauza frecarii interne steaua straluceste (emite energie)

Gravitatia are un efect din ce in ce mai pronuntat si in cazul in care este suficienta materie, viitoarea stea se incalzeste atat de mult incat in interiorul acesteia se declanseaza fuziunea nucleara, proces care va fi motorul existentei stelei noi formate pe o perioada de cateva miliarde de ani.

Hidrogenul are un singur proton si deci necesita  cea mai mica energie pentru a fuziona (deci o temperatura mai mica) eliberand energie, energie care este folosita pentru a alimenta si fuziunea heliului, si a altor elemente pana la un anumit numar atomic (cel al Fe).

Dupa terminarea combustibilului gravitatia preia din nou controlul si nucleul greu al stelei se contracta si mai mult in timp ce invelisul exterior se dilata si se raceste, datorita energiei pe care o primeste de la nucleu.

In cazul autocolapsului gravitatia determina transformarea protonilor si electronilor in neutroni si neutrini.Acest proces determina formarea unei stele neutron, cu o densitate uriasa.De asemenea procesul elibereaza o cantitate imensa de energie,care este folosita pentru a se forma elemente grele ca Fe si celelalte elemente ale tabelului periodic.

Principiul conservarii masei nu este, deci incalcat, masa transformandu-se in energie iar energia la randul ei in masa.

In functie de masa stelei, soarta acesteia este diferita de la un caz la altul, ele putand explotand, colapsandu-se, sau formand gauri negre.
Junior (350 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Stelele se pot forma in trei feluri:

- prin explozia superficiala a unei stele batrane, care duce la expulzarea straturilor superioare de materie, nucleul urmand a forma o noua stea;

- prin cresterea unei gigantice gazoase care in timp poate acumula suficienta materie interplanetara pentru a declansa procesele de fuziune;

- prin condensarea nebuloaselor suficient de masive, in jurul centrelor locale de gravitatie.
Junior (941 puncte)
...