Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 4 minusuri
1.8k vizualizari
Junior (1.3k puncte) in categoria Istorie
0 0
Cine a zis că erau iluminate?
0 0
"LUMINATE" nu degeaba m-am ferit sa folosesc "ILUMINATE", e o diferenta :)
0 0
Mie mi se pare că în contextul de față „a lumina” și „a ilumina” înseamnă același lucru. Dar vă rog, luminați-mă: care e diferența? Și nu mă trimiteți de la dicționar, că de acolo vin.

Și poftim: cine a zis că piramidele erau luminate? (Bănuiesc că vă referiți la interiorul piramidelor.)
0 0
Iluminarea se refera strict la lumina artificiala.
Sa fim seriosi, pictau in bezna si aranjau totul pe intuneric...suna plauzibil :))
0 0
Și luminarea și iluminarea se pot referi foarte bine și la lumina naturală și la lumina artificială. Nu acolo e diferența. Pentru a vorbi despre lumina folosită pentru a vedea în interiorul încăperilor se folosește varianta „a ilumina”. Varianta „a lumina” se folosește cînd vorbim despre a pune lumină pe un obiect pentru a-l vedea mai bine. Deci iluminăm o cameră, dar luminăm un tablou. Acum care variantă vi se pare mai potrivită pentru piramide?

Există ipoteza că piramidele s-au construit pe straturi, iar pictarea pereților, introducerea sarcofagelor etc. s-au făcut înainte de a pune tavanul fiecărei încăperi. Într-un astfel de scenariu nu ar fi fost nevoie deloc de lumină artificială. Apoi după terminarea piramidei nu a mai avut nimeni nevoie să intre înăuntru și, dacă totuși a mai intrat cineva, putea merge cu lămpi mici care nu scot mult fum.
0 0
Tu ce dictionare folosesti !?
In fine prea putin important... Toata lumea isi mobileaza casa inainte sa puna acoperisul, FOARTE plauzibil :))
Sa nu uitam totusi ca nu se jucau cu lego ci cu bucati masive din granit...
0 0
Eu folosesc de exemplu Dicționarul explicativ al limbii române (1998) și Noul dicționar explicativ al limbii române (2002). Dumneavoastră? Și nu mi-ați răspuns cînd v-am întrebat care din cele două cuvinte se potrivește mai bine la cazul nostru.

Piramidele sînt morminte, nu locuințe. Atunci devine foarte plauzibil ca, în loc să te chinui cu surse de lumină artificială, să termini mai întîi toate ornamentele la lumina zilei și abia apoi să închizi încăperea punîndu-i tavanul. Egiptenii aveau deja multă experiență în construit piramide cînd le-au făcut pe cele mari, deci ordinea operațiilor a fost optimizată pentru scopul lor final. Analogia cu locuințele nu funcționează.
0 0
Ai dreptate, erau iluminate deci poate lumina artificiala nu le era staina :)
Poate ca nu se chinuiau, ce zici?
Morminte meticulos aranjate, considerate "locuinta" faraonului pana cand zeii se vor intoarce(conform credintei). Nu degeaba se imbalsamau...
Deci analogia sta in picioare pana gasesti o scuza mai buna :))
0 0
Eu nu caut scuze. V-am spus doar că există și această explicație, care nu necesită nimic extraterestru și nimic extraordinar.

Analogia cu locuința ar fi fost bună dacă constructorii aveau în vedere posibilitatea ca faraonul să învie și să umble prin piramidă. Dar eu nu cred că s-au gîndit la asta. Dacă se gîndeau probabil ar fi făcut sarcofagele ceva mai ușor de deschis din interior.
0 0
A mentionat cineva ceva extraterestu !?
Cum am spus, suna FOARTE plauzibil :))
Nici macar o casa nu se constuieste asa, dar sigur egiptenii s-au gandit inaintea noastra la metoda respectiva.
Aranjau totu frumos si apoi se jucau cu blocuri masive din granit pe deasupra...mister rezolvat, bravo :)
0 0
Ironic pot să fiu și eu, dar nu servește la nimic.

Blocurile masive de piatră oricum trebuiau manipulate, indiferent dacă erau pictate sau nu. Dar e mai ușor să le pictezi la soare și apoi să le pui în piramidă decît să le pui mai întîi în piramidă și apoi să te chinui să le pictezi la lumină artificială.

Eu m-am cam plictisit de dialogul ăsta. Vedeți ce spune Frank Dörnenburg aici:
http://www.world-mysteries.com/sar_lights_fd1.htm

4 Raspunsuri

2 plusuri 6 minusuri

Salut Iahim.Sau folosit mai multe metode de luminare in interiorul piramidelor:

-Luminare cu torte aprinse

-Luminare folosind oglinzi

-Dar cred ca stiu unde vrei sa bati si te referi la luminare cu ajutorul electricitatii si anume bateria electrica descoperita la Bagdad.Alassandro Volta doar a reinventat bateria electrica in 1800.Bateria electrica a fost cunoscuta din antichitate.Dar nu doar bateria era cunoscuta anticilor ci se pare ca si BECUL.Exista picturi murale antice in care un bec este legat la o astfel de baterie ca si cea descoperita la Bagdad.E posibil ca piramidele sa fi fost luminate cu ajutorul electricitatii si a becului.pa

Junior (435 puncte)
0 0
Aşa se pare. Cu torţe nu aveau cum, pentru că afumau pereţii proaspăt pictaţi. Şi să nu uităm, torţele ard în prezenţa aerului, care este foarte rarefiat în adâncimile piramidelor.
1 plus 8 minusuri
Au fost descoperite un fel de "baterii" antice ce erau folosite pe vremea egiptenilor. De asemenea, se pare că nici sticla nu le era străină. Deci nu e prea deplasat să spunem că foloseau becuri.
Junior (674 puncte)
0 0
Hmmm, sa nu uitam ca daca ai sticla si baterie nu inseamna ca ai becuri.
Sau poate ne explicati cum scoteau aerul din sticla ca sa nu li se "arda" asa zisele "becuri"...
Si ce filament foloseau? Din ce metal? Probabil descoperisera si Tungstenul (Wolfram). Se cam chinuiau sa-l adune avand in vedere ca procentajul de wolfram în scoarța pamântului este de circa 0,0001 g/t.
Aaaa, de fapt foloseau becuri d-alea economice, avand in vedere ca nu s-a descoperit decat o baterie :))) ... baterie cel mai probabil reincarcabila :))))
0 0
Da la ce crezi că puteau folosi bateriile?!..la walkman?!!
0 0
Modelul becului contemporan nu e universal. Daca noi percepem iluminarea in felul acesta nu inseamna ca toti o faceau si o fac la fel. S-au descoperit multe baterii de genul dar nu li se prea da importanta pentru ca nu coincid cu "adevarul" politic si stiintific acceptat...
0 0
Unde sunt acele baterii? Unde stau ele acum? În ce muzeu? Cine le-a descoperit? În ce an? Cum au fost realizate? Care-i principiul de funcţionare?
0 0
Normal că la muzeu! Au fost descoperite în Egipt, secolul trecut. Sunt nişte "vase" din lut în formă de ou de struţ să zicem. Funcţionau pe baza principiilor clasice al electricităţii. Aveau înăuntru un anod şi un catod, despărţiţi printr-un perete.. nu ştiu exact să-ţi dau atâtea detalii tehnice, mai cercetează şi tu, doar eşti experimentat!!
0 0
Livius, unde le-ai văzut tu? De unde ştii de anod şi catod? Serios, acum, ar fi foarte tare să fie adevărat. Dacă nu e prea mult, dă-mi şi mie o sursă credibilă a informaţiei.
0 0
Am văzut într-un documentar, în care era descris artefactul. Nu ştiu să-ţi dau numele exact al documentarului. Dă-i un search şi tu!
0 0
Păi spune-mi tu cu ce cuvinte să dau search :) Serios vorbind, cred că ar trebui un pic de responsabilitate şi de seriozitate când vorbim despre asemenea chestiuni. "Un documentar" nu este dovadă. Până şi posturile mai serioase, ca Discovery, dau documentare de 2 lei, câteodată, de dragul audienţei.
Eu îmi menţin părerea că fiind pe un site de ştiinţă, trebuie să gândim şi să vorbim, pe cât posibil, raţional şi bazându-ne pe surse serioase.
Altfel, nu e nimic ce a gândit vreodată vreunul dintre cei care ajung pe acest forum, oricât de straniu, şi să nu găsim "dovezi" pe Internet.
0 0
Liviu, apreciez bunele intentii, dar sunt pe aceeasi pozitie ca si Quark. Scientia trebuie sa ramana un site serios, de o calitate stiintifica cat mai inalta, e plin netul de baliverne pseudo-stiintifice. N-are sens sa esuam intr-un fel de TPU.

Mai ales pentru subiecte controversate, trebuie indicate sursele, pe principiul ca "afirmatiile extraordinare cer dovezi extraordinare".
0 0
Îmi pare rău că nu am link-ul la îndemână. O să vi-l transmit îndată ce îmi aduc aminte!
0 0
Căutaţi despre norvegianul Rainer Habeck. El a propus prima dată teoria că egiptenii foloseau curentul electric.
0 0
E mai usor sa critici o idee decat sa concepi una. Adevarul e ca daca toti criticau nimeni nu mai inventa nimic...
4 plusuri 5 minusuri

Bun, deci vechii egipteni foloseau curent electricitatea (adică bateria electrică), precum şi becul. Lăsaţi-mă să ghicesc: le-au primit de la extratereştrii! Vedeţi că am ghicit?

Care sunt dovezile? Aş vrea să ştiu nume de autori / cercetători, cărţi / articole în care au apărut aşa informaţii colosale. Dar ar fi adevărat ce spui tu, trebuie să rescriem cărţile de istorie a ştiinţei, TheWorse! Deci?

Aveţi şi ceva concret să spuneţi, Iahim şi TheWorse ori, ca, de obicei, bateţi câmpii?

Senior (11.9k puncte)
0 0
"Aş vrea să ştiu nume de autori / cercetători, cărţi / articole în care au apărut aşa informaţii colosale." Ca altfel e imposibil sa gandim :))
Tu chiar nu poti sa discerni, e nevoie s-o faca altii pentru tine?
0 0
Nu am bănuit că poţi gândi, Iahim. Tot ce spui pe aici sunt doar elucubraţii.

Dar te întreb: tu cum poţi trage concluzii, fără să ştii care este sursa unei informaţii? Cum "discerni"? Tu crezi tot ce-ţi place? Nu faci nicio judecată critică? Nu-ţi pui întrebări despre veridicitatea unei informaţii extraordinare ca aceasta, că egiptenii ar fi dispus de tehnologie despre care ştim, că de fapt, a fost descoperită mult mai târziu?

Informaţiile trebuie verificate: cine a emis-o? care sunt dovezile? ce spun criticii? Altfel, putem afirma orice.
0 0
Intuitie. Tu pe de alta parte te lasi condus din comoditate. Sclavii fericiti, un pericol la adresa libertatii...
0 0
Atât timp cât nu s-a dovedit ştiinţific nici până azi cum au fost proiectate, construite, luminate etc. piramidele, este lesne de înţeles că putem specula la nesfârşit. Cu toate astea, dispunem totuşi de câteva certitidini. Astfel, putem spune că este imposibil ca piramidele să fi fost luminate cu torţe, lumânări sau lămpi cu gaz. Dovezile de la faţă locului arată că în piramidă nivelul aerului este foarte scăzut. De asemenea, putem spune că nu fost luminate nici prin intermediul oglinzilor, deoarece obţii un efect luminos destul de obscur şi mai ales, acele oglinzi ar fi devenit inutile pe timp noros sau noaptea. Apoi, nu în ultimul rând, avem certitudinea că o sursă de lumină trebuia să existe în adâncurile piramidelor, indiferent de cât de exotic ar arăta acea sursă pentru vremea respectivă.  
Nu ştim dacă acea sursă era dobândită de la cineva sau că era creată chiar de egipteni. Dar nici nu putem contesta posibilitatea ca ea să fi fost primită de la extratereştri, ştiinţific vorbind.
O altă idee, care nu ţine cont de provenienţa extraterestră şi cu care tind să fiu de acord, e aceea că dezvoltarea civilizaţiei nu este liniară. Nu există un progres treptat aşa cum se arată în ultimile zeci sau sute de ani. Nu putem asemăna progresul cu evoluţia speciilor. Este posibil să fim o specie "uitucă", în sensul că ceea ce ştim la un moment dat poate fi complet uitat în urma unei catastrofe.
0 plusuri 0 minusuri
Salut,lumina provenea de la cele 40.000 de ulcioare gasite in forma perfecta sub una din piramide,,Revelation on the Pyramids,,...transformau ulcioarele in adevarate surse de lumina cu ajutorul cuprului,....vezi filmul,merita
Junior (1.4k puncte)
...