Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
303 vizualizari
Deseori ne aflam in situatia de a cere ceva altuia, un favor. Ne aflam si in situatia cand de la noi cer altii ajutor. Ma refer aici la cereri precum:

- ceri unui coleg sa te inlocuiasca o jumatate de ora la serviciu sau sa faci schimb cu el.

- ceri imprumut un obiect sau o suma de bani, etc

Uneori cand cineva are o problema ne oferim sa-l ajutam, fara ca acesta sa ceara. Si ma refer la acelasi tip de exemplu ca mai sus:

- are nevoie sa il inlocuiasca cineva o jumatate de ora sauare nevoie de un obiect imprumut, etc

Tu cum procedezi?

Ceri intai tu de la el ca sa il evaluezi si sa ii oferi ulterior pe masura?

Sau intai oferi, si apoi astepti sa ti se ofere si tie pe masura?
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse
0 0
E mai bine sa dai decat sa primesti :)
Cel mai bine e sa fii tu schimbarea pe care o vrei la altii...

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
mie nu mi-a placut sa fiu dator niciodata.

Legat de bani, toata viata am dat, si mereu m-am jurat ca nu o sa mai dau, dar cand vezi oameni ca traiesc de pe o zi pe alta nu te poti abtine. Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca cei care cer bani mereu iti dau o termen care nu-l respecta niciodata. Parca ar fi inruditi cu totii. Cei mai multi prefera sa nu mai vorbeasca cu tine niciodata si sa se multumeasca ca banii aia nu ti va mai da inapoi. Deci legat de bani ar fi bine sa nu dati, va fi persoana respectiva suparata 5 min, dar ii va trece, daca ii dai bani, se poate sa nu mai auzi de el niciodata. Asta e o slabiciune de a mea de a pierde prieteni.(si bani)

Legat de de servici, nu as lucra niciodata intr-un colectiv care nu se ajuta si in care nu exista relatii de prietenie. Prefer sa cred ca toti ne ajutam din placere si nu pt a fi dator cuiva.
Senior (6.9k puncte)
1 plus 3 minusuri
Atunci când cineva îţi face o favoare, te simţi dator faţă de acesta. Cel puţin dacă ai bun-simţ. Cred că e în firea noastră să ne simţim datori odată ce am fost favorizaţi.

Invers, dacă îl ajuţi pe un semen, te aştepţi să primeşti un comportament similar, atunci când ai nevoie de ajutor. Astea două sunt reguli fundamentale ale comportamentului uman. Îl vedem peste tot: la serviciu, la medic ori în lumea politică (unde unul îl pune pe altul pe o anumită poziţie, aşteptănd apoi favoruri).

Genul meu? Nimic special. Dacă am posibilitatea să-l ajut pe un coleg, o fac cu plăcere. În felul ăsta ne-am apropiat un pic şi ştiu că mi-am făcut rost de un aliat. Cu proxima ocazie mă aştept ca şi el să mă ajute. Nu cred că mă încadrez la: întâi cer ori ofer. Cum se nimereşte.
Senior (11.9k puncte)
0 0
DACA OPOT SA AJUT PE CINEVA
IMI FACE PLACERE DAR NU AM PRETENTII CA EU SA PRIMESC
  NU SUNT BOGAT DAR DIN PUTIN POT SA AJUT
  UN OM LA ANANGHIESA NU ASTEPTI O RECOMPENSA DE CAT MORALA
 SA DFII FREICIT CA O POTI FACE
2 plusuri 0 minusuri
Problema este mai complexa, cuprinde factori culturali si factori instinctivi-arhaici.  S-a putut observa la verisorii nostrii primatele ca impart mancare obtinuta, la homo sapiens si neanderthali deasemenea s-a observat existenta unor indivizi prea batrani sau tineri care au suferit fracturi , nu ar fi putut sa supravietuiasca fara ajutorul celorlalti, deci specia noastra o face de o forma instinctiva.

Se stie ca oamenii educati sunt in general mai amabili, asta inseamna ca isi reprima unele instincte arhaice si cultural devin mai cooperativi.

Sa demonstrat prin studii ca indivizii cu un inalt nivel de testosteron sunt mai competitivi si agresivi, ba chiar prefera situatia sa piarda putin de la ei numai sa-si vada adversarul pierzand mai mult, stiintific se explica ca facnd ca adversarul sa aibe mai putine resurse, micsoreaza sansele adversarului sa aibe descendenta, favorizand indirect raspandirea genelor lui.
Experimentat (3.3k puncte)
...