Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
3.4k vizualizari

Am internet de la un provider maricel, o fosta retea de cartier cu o infrastructura pe cablu UTP, switch-uri si routere. Configurarea mea constă în introducerea datelor de IP/netmask/gateway/DNS si, uneori, la nevoie, reconfigurarea adresei MAC a plăcii de reţea.

Meniul clasic, as zice. Cam o data pe luna ma trezesc că Internetul fucnţionează foarte prost ori deloc si, invariabil, când sun la suportul tehnic mi se spune că "mi-a fost furat" IP-ul şi/sau MAC-ul. Primesc unele noi si totul revine la normal, until next time... sad

Întrebarea mea e (le-am adresat-o şi lor, desigur, fără vreun succes) cum anume să îmi configurez firewall-ul ori ce alte metode sa adopt ca să evit asemenea evenimente (pe care, în opinia mea, ar trebui să le evite ei prin felul în care monitorizează şi administrează reţeaua) ?

Şi m-ar interesa mai degrabă nişte bune practici generice, aplicabile la orice software. Dacă cineva poate intra în detalii specifice configuraţiei mele software, e de ştiut că folosesc în acest moment Windows Vista cu firewall-ul încorporat, peste care am instalat  un program care se numeşte Windows 7 firewall Control (merge şi pe Vista).

Senior (8.1k puncte) in categoria Internet
0 0
Nu ma intereseaza sa imi ascund identitatea pe net, ci in reteaua locala. Inteleg din raspunsul de mai jos ca nu se poate...
0 0
dezactiveaza optiunea "print and sharing" si cea de "remote control" din Windows

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Nu poti.

Este o gaura de securitate la nivelul retelei.

Nu o poate rezolva decat furnizorul tau de internet.

Asta necesita implementarea unor noi protocoale sau echipamente inteligente (ex: switch-uri cisco la nivel de acces .

Ma indoiesc ca va face acest lucru...pt ca sunt destul de scumpe).

Incearca sa schimbi furnizorul.

Daca nu se poate, atunci fura si tu ipurile altora :) .....ca oricum providerul tau nu ia masuri...din cate spui tu.
Novice (113 puncte)
0 0
Totusi, stiu ca atunci cand cineva imi duplica ip-ul, sistemul meu de operare ar trebui sa detecteze si sa semnaleze acest lucru.

In cazul meu nu se intampla asa. Sa inteleg ca "hotul" se protejeaza cumva impotriva acestui lucru? Si daca da, cum anume?
0 0
sistemul de operare detecteaza doar daca sunteti intr-o retea locala (de tip LAN). dar voi nu sunteti legati unul de altul(adica nu puteti comunica unul cu altul in retea). probabil ca sunteti legati la acelasi router care dă ip-uri dinamice.
intreaba pe forumurile specializate de networking.
3 plusuri 0 minusuri
Reţeaua este una şi ce ai în calculator este altceva.Firewall-ul protejează datele tale din calculator, nu reţeaua. Cei ce "fură" IP-uri sunt mai isteţi puţin. Nu plătesc abonament şi se leagă la reţea printr-un IP din mulţimea atribuite providerului tău. Se nimereşte câte odată să fie cel folosit de tine. Dar providerul tău este amator în reţele.Face şi el un bussiness. Că e simplu să poată monitoriza pe toţi cei care sunt logaţi la reţea.Şi e şi avar pe deasupra. Că sunt băieţi care contra unei sume de bani, i-ar fi setat reţeaua de nu mai putea să se logheze nimeni ilegal. Şi asta doar din serverul lui. Dar în IT, totul este complicat de...simplu. Dacă stai într-un cartier,adică la oraş, bănuiesc că ai şi un provider mare pe acolo gen, UPC, NextGen, RDS. Mută-te la ei, că e mai ieftin şi mai bine.
Novice (146 puncte)
0 0
Cum anume ar fi setat acest mecanism de protecţie "doar din serverul lui"? Asta presupunând că echipamentele de reţea, adică switch-urile, rămân cele actuale, care înţeleg că nu permit implementarea unor mecanisme de protecţie...bănuiesc că printr-un mecanism de autentificare cu username şi parola, corespunzătoare ip-ului şi mac-ului fiecărui abonat, nu?
0 0
Să o luăm logic. Un calculator face ce îi spui să facă, nu are idei. Deci dacă tu îi spui serverului că poate "discuta" doar cu acel IP, alt PC cu alt IP nu va fi băgat în seamă de server. Pentru asta, providerul trebuie să aibă un soft pe care îl cunosc cei ce lucrează în IT la reţele. Tot logic, dacă un abonat de al meu de internet, nu plăteşte abonamentul, îl "deconectez" din server, nu-i "scot" firul de UTP. Tu dacă plăteşti abonamentul şi cineva ştie IP-ul tău, sau mackul plăcii de reţea, când ai PC-ul închis, se poate loga el bine mersi la provider. Asta pleacă de la băieţii angajaţi acolo, sau de la un amic de al tău, care cunoaşte datele de logare. În România se poartă. Ce e de pomană, să fie primit.
0 plusuri 1 minus
Providerul meu a trecut de 3 zile la o noua metoda de conectare, folosind autentificare cu username si parola prin PPPOE inainte de permiterea accesului in internet. Ma intreb cat de sigura este si metoda asta. Daca inainte, cand eram pe conectare directa, mi se furau ip-ul si mac-ul, acum nu mi se pot fura username-ul si parola, pe langa ip si mac adress, si astfel hotul sa se poata da drept mine si sa se autentifice la server?

Aveti idee cum functioneaza pppoe? Eu am setat la security la conexiunea pppoe "require secured password", desi nu am idee la ce se refera exact. Va fi transmisa parola criptat sau in clar in retea? Daca in clar, e usor de interceptat ori nu?
Senior (8.1k puncte)
...