Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
428 vizualizari
Novice (207 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Haos, panica, isterie mai ceva ca la reduceri ori apa sfintita :)
Macar ar scapa de candida...
0 0
Buna Emilia !

Eu am propus acum ceva vreme un subiect pe aceasi tema, dar mai ambitios: care ar fi etapele disparitiei "civilizatiei" asa cum o stim (ma refer la activitatile obisnuite si implicite de fiecare zi) in cazul aparitiei unei amenintari locale sau globale ?
http://www.scientia.ro/qa/2637/cat-credeti-ca-ar-rezista-civilizatia-asa-cum-o-stim-intr-o-situatie-de-dezastru-planetar

Departe de mine sa rezonez cu obsesiile catastrofice din presa de scandal, dar cred ca trebuie sa ne pregatim (fie si numai mental, daca nu si logistic) si pentru o atare situatie.
Va amintiti asta iarna cand a fost zvon de cod rosu si bucurestenii au golit supermagazinele ? Ei, asta era un inceput in aceasta directie ! Si s-a vazut ca n-am fost pregatiti pentru o banala anomalie metereologica...
0 0
Buna,mi se pare aberant numai cand ma gandesc la aceasta anomalie,traim intru-un secol foarte bine dezvoltat si nu cred ca se poate ajunge la astfel de penurie...

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Depinde foarte mult de circumstanțe. Iată două exemple de scenarii posibile, cu consecințe foarte diferite:

- După o vară secetoasă cu recolte infime, toată rezerva de grîu a țării s-a terminat. A fost cumpărat grîu din alte țări, e deja pe drum, dar întîrzierile din transport fac ca momentan în magazine să nu fie pîine. Între timp porumbul de import a sosit și lumea poate mînca mămăligă. În mod cert lipsa pîinii va dura numai trei zile, după care lucrurile vor reintra în normal. Impact psihologic: oamenii sînt puțin îngrijorați, dar au încredere că după o scurtă așteptare vor avea din nou pîine.

- În urma unei imense afaceri ilegale, rezervele de grîu au fost exportate și nu le mai putem recupera. Lumea nu știe ce va urma, mulți își imaginează cele mai mari nenorociri, televiziunile se lansează în ipoteze, nimeni nu știe nimic sigur, alt grîu nu avem de unde importa. Impact psihologic: panică, îngrijorare mare, neîncredere în autorități, unii își fac stocuri de alte alimente, alții fug din țară, alții se apucă să fure etc.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 1 minus
Ar fi fost frumos să completezi un pic scenariul. De ce ar lipsi pâinea 3 zile? Dacă fabricile de pâine intră în grevă, cred că nu ar fi o aşa mare problemă, pentru că omul îşi poate face şi în casă (de când au apărut maşinile de făcut pâine pe piaţă) ori îşi poate face o mămăligă. La limită, s-ar mulţumi şi cu cartofi.

Dacă însă ar fi vorba despre dispariţia pe termen nelimitat a pâinii... Probabil că ar fi ceva probleme, până s-ar pune la punct un sistem paralel, al speculei. Se va importa, chiar şi ilegal, din ţările vecine.

Dacă nu şi nu, atunci asta e: românii se vor adapta să trăiască fără pâine. În 2-3 ani puţini şi-ar mai aduce aminte de vremurile în care mâncau câte pâine voiau ei...
Senior (11.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Daca te referi la 3 zile cum ar fi vreo sarbatoare gen Pastele, nu ar fi absolut nicio problema.

Lumea care stie sa faca mancare stie sa faca si paine, cei pe care ii intind cainii (nu gatesc si cumpara cozonac, drob si altele deagata, se vor obisnui fara, deaorece inainte cand nu se gasea nimic de genu asta de vanzare nu cumparau).
Senior (6.9k puncte)
0 0
Nu prea inteleg expresia...cei pe care ii intind cainii..., ce legatura au cainii cu aceasta tema?
0 0
sa inteleg ca nu esti romanca si nu ai auzit in viata ta nicio expresie romaneasca.
Daca ti-as zice de scaun la cap tu ai intelege ca cineva are scaun pe cap ?
In plus ti-am si explicat in paranteza, dar poate ca e greu sa citesti pana la capat.

Ma refer la comoditatea unora de a nu gati absolut nimic. Cei care gatesc pot sa faca si o mamaliga sau o paine !
1 plus 0 minusuri
Se vor reinvata sa manince mamaliga!. Inainte de comunism, piinea era, de duminica; in rest...-mamaliga, pina-i ustura in git.
Experimentat (3.3k puncte)
...