Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica
0 0
Nu e clar de ce puneți asemenea întrebări. Am impresia că deja știți răspunsul și că vreți numai să-i testați pe ceilalți.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut.

Refractia astronomica este abaterea de la propagarea rectilinie a razelor de lumina la trecerea prin straturile atmosferei cu indici de refractie diferiti. Variatia indicilor de refractie  se datoreaza variatiei densitatii aerului, variatie ce depinde de altitudine, de temperatura, de presiune si umiditate.

Refractia astronomica face ca obiectele astronomice sa para mai indepartate decat sunt in realitate.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Primul paragraf l-ați copiat aproape cuvînt cu cuvînt din altă parte. Felul cum variază indicele de refracție cu altitudinea, temperatura etc. e secundar. Important este că atmosfera luată ca un tot are indicele de refracție mai mare decît al vidului cosmic.

Al doilea paragraf l-ați gîndit probabil singur, dar n-ați spus ce trebuia. Efectul principal al refracției atmosferice constă în ridicarea aparentă a aștrilor din apropierea orizontului. O stea care fizic se află exact pe orizont se vede cu circa o jumătate de grad deasupra orizontului. Un alt efect este turtirea aparentă a imaginii în apropierea orizontului, de exemplu Luna și Soarele par ovale, și asta pentru că refracția astronomică e mai puternică la orizont decît deasupra lui (partea de sus a Lunii e ridicată mai puțin decît partea de jos).

http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_refraction
0 plusuri 1 minus

   Refractia astronomica este refractia atmosferica a efectelor de lumina ce rezulta de la corpurile cersti.

   Refractia astronomica face ca corpurile ceresti sa para la o distanta mai mare decat cea reala. Aceasta afecteaza nu numai razele de lumina,ci toate radiatiile electromacnetice, dar in pozitii diferite.

    - Licarirea stelelor. Variatia claritatii si intesitatii luminoase a corpurilor ceresti in apropierea orizontului, ca urmare a devierii razelor luminoase la trecerea prin straturile ce detin turbulente.

    - Aparitia si disparitia Soarelui la orizont cu decalare de timp.

    - Modificarea distantei zenitale.

    - Turtirea aparenta a Soarelui si a Lunii in dreptul orizontului.

    http://astronomia.ro/minighid-de-astonomie

  

Junior (1.4k puncte)
0 0
Am impresia că nu ați înțeles ce e refracția astronomică. Care e treaba cu distanța aparentă mai mare? La ce distanță pare a fi, de exemplu, Sirius atunci cînd îl vedem la orizont? Ce înseamnă refracția unui „efect” de lumină? Ce înseamnă că refracția afectează alte radiații în „poziții” diferite?

Apoi licărirea stelelor, deși are legătură cu refracția astronomică, e totuși altceva, pentru că termenul de refracție astronomică privește un singur fenomen, și anume îndoirea în jos a razelor de lumină, ceea ce face ca aștrii să pară mai sus decît sînt. Variațiile locale ale indicelui de refracție al aerului nu sînt considerate a face parte din refracția astronomică.
0 0
Mie asa mi se par cand le observ prin luneta, cel putin nu am copiat de prin carti sau cine stie ce ,,almanahe,,.
      Era decat un plus de observare, asa se vede, chiar daca in manual scrie altceva, dar ma rog!
0 0
A copia adevăruri de la alții e un păcat mult mai mic decît a spune prostii originale.

Aștrii din apropierea orizontului NU par mai departe. Iar dacă credeți totuși că par, atunci avînd în vedere că fenomenul se poate descrie complet prin optică geometrică vă va fi ușor să explicați de ce anume par mai departe.

Restul întrebărilor nu le mai repet. Dacă aveați răspunsuri le dădeați deja.
...