Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
876 vizualizari
Am observat ca sunt cativa utilizatori ai acestui forum care folosesc pronume de politete cand se adreseaza cuiva.

Pt mine mi se pare o jignire, o bataie de joc cand cineva imi vorbeste la persoana a2-a plural. E ca si cum m-ar lua la misto.

Consider ca limbajul folosit trebuie sa fie cat mai simplist si la obiect. Atata timp cat nu ne cunoastem toti suntem egali si varsta nu are nicio relevanta. Chiar daca ai 15 ani sau 70 de ani limbajul trebuie sa fie unul cat mai dezinvolt.

Am jucat acum cativa ani un joc online la care foloseam destul de mult Teamspeak3, un program in care puteam comunica cu totii in care faceau parte persoane cu varste cuprinse intre 14 si 45 de ani. Niciodata nu am auzit pe cineva sa foloseasca persoana a2-a plural, pt ca nu isi avea rostul.

Inteleg sa fii formal la servici, sau cu persoane necunoscute indiferent de varsta care o au in viata de zi cu zi, dar nu si pe un forum.

 

Voi ce parere aveti ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Persoana a 3-a ori pronumele personal de politeţe? Şi cred că e vorba despre persoana 2-a.
0 0
scuze, cred ca e tarziu si sunt distrat, am corectat. SI totusi un raspuns ai ?
0 0
L-am dat cu un minut după :)
Şi tot nu e bine, nici după editare. Oamenii îţi vorbesc la persoana a II-a singular. E normal, adică îţi spun: TU.
Te referi la "dumneavoastră" cred. Deci la pronumele personal de politeţe.
0 0
am dat cu bata in balta !
0 0
Se mai întâmplă :)
Nici măcar Iahim nu e perfect, deşi el e energie pură şi spirit, dar  noi, simpli muritori :)
0 0
Toti oamenii sunt egali...

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru mine chestiunea e simplă: aplic și pe forumuri exact aceleași reguli pe care le aplic în societate, pentru că și forumul este tot o parte a societății, la fel de reală. Iar în societate aplic regulile pe care le-am învățat de la părinți și de la școală, printre care și regula politeții.

Să zicem că intru în vorbă cu un necunoscut în tren, la piață, în lift etc. Cum mă adresez? În afară de cazul că e un puștiulică, o să vorbesc cu „dumneavoastră” și cu pluralul de politețe. Fără îndoială că și ceilalți forumiști procedează la fel, cu excepția celor prost crescuți.

Apoi să zicem că dau telefon acasă la un coleg de serviciu. Îmi răspunde altcineva și nu-mi dau seama după voce dacă e copil sau adult. Cum mă adresez? Dacă e copil și îl iau cu „dumneavoastră” e nepotrivit. Dacă e adult și îl iau cu „tu”, iar e nepotrivit. Dar pe care dintre cele două situații nepotrivite încerc s-o evit în primul rînd? Evident, pe a doua. Deci vorbesc cu „dumneavoastră” și pluralul de politețe. Iarăși, fără îndoială că și ceilalți forumiști aflați în aceeași situație ar proceda la fel, în afară de cazul că sînt prost crescuți.

Și ajungem la forumuri. Atmosfera de pe forum e la fel de destinsă și amicală ca în tren sau la telefon. Oamenii sînt aceiași. Egalitatea dintre ei e aceeași. Eu sînt același. Limba e aceeași și regulile ei sînt aceleași. Singurul lucru care s-a schimbat este anonimatul: pe forum de obicei nu știi cu cine stai de vorbă și nici ceilalți nu știu cine ești tu. Atunci se pune întrebarea: de ce m-ar face anonimatul să vorbesc altfel? De ce dacă sînt anonim aș fi mai puțin politicos decît în viața „reală”?

Nu înțeleg de ce politețea ar putea părea o jignire. Sigur, dacă e o politețe mimată, ironică, atunci într-adevăr e jignitoare, dar politețea reală este doar un semn de amabilitate, de prietenie. Dimpotrivă, adresarea dintr-un foc la singular față de necunoscuți are o încărcătură de agresivitate, obrăznicie, batjocură, ceartă sau superioritate.

Apropo de răspunsul lui Quark, politețea e una și respectul e alta. Respectul este prețuirea deosebită față de cineva care a realizat ceva remarcabil sau care merită recunoștința noastră. Politețea este doar amabilitate. O respect pe mama, dar nu-i vorbesc politicos. În schimb sînt politicos cu vînzătoarea de bilete, dar n-o respect (pentru că n-o cunosc și nu știu ce realizări sau merite însemnate are).

Iar apropo de impresia unora că adresarea la singular este generalizată, precizez că eu știu cel puțin patru situri românești unde lumea vorbește cu „dumneavoastră” (cel puțin pînă ajung să se cunoască mai bine), și asta nu pentru că s-ar aplica vreun regulament draconic, ci pentru că așa consideră participanții că e frumos, din proprie inițiativă.

Pentru cine are răbdare, am discutat acum cîțiva ani aceeași temă și la Softpedia, unde s-au abordat o mulțime de alte aspecte: „Pronumele de politețe pe forum”.

Expert (12.9k puncte)
0 0
am citit putin ca ar fi trebuit sa pierd o zi intreaga cu cat scrie acolo
quote softpedia: "eu una nu pot pune semnul egal intre viata reala si cea virtuala. ma mai gandesc daca-i felicit sau ii compatimesc pe cei care o fac "

Eu raman la parerea ca pe un forum in care persoanele de fata nu se .cunosc discutia trebuie sa fie cat mai directa. De cele mai multe ori cand folosim forumul il folosim sa purtam anumite discutii bazate pe o tematica, sau sa aflam anumite raspunsuri. Pt mine conteaza consistenta raspunsului si nu forma in care imi este prezentat.

consider ca nu are legatura forumul cu felul in care vorbesc cu mama, femeia de servici, sau alte persoane.. Marea majoritate ne-am nascut inaintea internetului si l-am privit ca pe o scapare din real in mediul virtual.

Vrei sa-mi spui cand vorbeai acum 10-15 ani(ca nici nu mai tin minte) pe mirc, foloseai limbaj de politete ?   Din aceasta cauza persoanele care imi vorbesc politicos  pe un forum le consider ori ingamfate ori cred ca ma iau la misto.

Eu din ce inteleg la tine, e ca esti genul de persoana care cere sa fie respectata. Adica daca cineva in viata reala iti zice pe nume il corectezi sa-ti vorbeasca cu Dumneavoastra. Altfel nu inteleg de ce ai face atata caz.
0 0
Care sunt alea patru site-uri, Adi? Chiar m-ai făcut curios.
Eu îmi menţin părerea că e caraghios să vorbim cu dvoastră pe forumuri. E permis doar cazul în care ştiu cu cine vorbesc, ca de exemplu dacă vorbesc cu profesorul meu de la facultate. Altfel, suntem toţi anonimi şi... egali.
0 0
Ciprian Constantin, spuneți că dacă persoanele de față nu se cunosc atunci discuția trebuie să fie directă. Dar și cînd opresc un om pe drum să-l întreb cît e ceasul sau unde e gara, eu nu-l cunosc, el nu mă cunoaște, și totuși vorbim amîndoi politicos. Deci faptul că oamenii nu se cunosc e irelevant. La fel, spuneți că pe forum vorbim pe o anumită temă, ca să aflăm anumite răspunsuri. Dar asta poate fi valabil și în tren, cînd stai de vorbă cu un necunoscut ca să treacă vremea mai repede. Deci nici existența unei tematici nu e relevantă. Mai spuneți că importantă e consistența răspunsului, dar asta e valabil și în discuții față în față. Deci nici consistența nu e relevantă. Observați că argumentele pe care le aduceți nu țin? După cum spuneam, singura particularitate esențială a discuțiilor de pe forumuri este anonimatul. Eu alta nu văd.

Cînd am folosit IRC-ul prima dată era ceva cu totul nou, am văzut că lumea se tutuiește și am procedat la fel. Între timp m-am întrebat de ce, și n-am găsit un răspuns mulțumitor.

Dacă credeți că vorbesc politicos pentru că sînt îngîmfat și pretind să fiu respectat vă înșelați îngrozitor (și mă jigniți). Eu nu impun nimănui să mi se adreseze într-un fel sau altul. Și nu fac deloc caz; dumneavoastră ați pus întrebarea, nu eu. După mine lucrurile pot rămîne așa cum sînt. Nu aveți decît să mă tutuiți în continuare, m-am obișnuit și nu mă supăr, iar dacă vreodată veți trece la adresarea politicoasă s-ar putea să nici nu observ. Cam atît de puțin caz fac pe tema asta. (În schimb subiectul mă interesează din punct de vedere psiho-socio-lingvistic. O întrebare interesantă pe teren științific ar fi de ce pe internet mulți renunță la pluralul de politețe? Am cîteva idei de explicație, dar m-aș lungi prea mult.)

Dacă politețea mea vă deranjează, îmi pare rău. Dar problema e la dumneavoastră, nu la mine. Să nu-mi cereți să renunț la felul meu de a vorbi, pe care l-am învățat de la părinții și profesorii mei, și să adopt în loc exprimarea unor necunoscuți de pe internet. Pentru că, să fim serioși, le dau prioritate părinților.

N-ați citit din răspunsul meu partea cu diferența dintre politețe și respect. Rețineți treaba asta: eu vă vorbesc politicos, dar NU vă respect. Habar nu am cine sînteți și ce lucruri extraordinare ați făcut în viață. Poate meritați respect, poate nu, dar eu nu știu. Îi respect pe Arhimede, pe Coșbuc, pe Dawkins etc., pentru că le prețuiesc munca.
0 0
Quark, îmi cer scuze că sînt caraghios. Dar în același timp mă bucur că vă dau prilej de amuzament.

Argumentul cu egalitatea nu ține. Și cu necunoscutul din tren sînt tot egal, și cu confrații fizicieni cu care mă întîlnesc pe la conferințe sînt tot egal. Și totuși ne vorbim politicos, cel puțin la început. Deci egalitatea pică. Nu inegalitatea declanșează exprimarea politicoasă, ci dorința de amabilitate. Iar amabilitatea pentru mine echivalează cu atitudinea prietenoasă, neagresivă, binevoitoare. Înțeleg că pentru alții amabilitatea înseamnă răceală, distanță. De, fiecare după cum s-a obișnuit.

Cele patru situri de care vorbeam sînt:

- forumul lui George Pruteanu (închis)
- forumul lui Sorin Olteanu
- forumul lui Ion Nanu (www.info98.ro/nanu/forum/)
- Wikipedia în română

Pe toate patru unii se cunosc de multă vreme și o parte din ei se tutuiesc, dar alții nu. Uneori mai văd și pe alte forumuri oameni care folosesc pronumele de politețe, de exemplu la Softpedia.
0 0
am citit legat de politete si respect si mi se pare geniala si foarte corecta diferenta intre ele.
vad ca tot vii si imi aduci exemple din viata de zi cu zi.
Pot zice ca intradevar in viata de zi cu zi vorbesc din politete cu persoanele necunoscute sau cu colegi de la alte firme de colaborare.
Oricum mie mi se pare deranjanta vorbirea asta protocolara si daca am ocazia sa o evit, nu ezit.

Legat de forum ma deranjeaza deoarece cand citesc un post de-al tau vorbirea asta pompoasa in care bagi de 30 de ori cuvantul dumneavoastra imi distrage atentia de la subiect, si ma incurca in citire.

Daca eu ti-as raspunde la o intrebare de-a ta si ti-as spune Excelenta Dumneavoastra si Preaslavitul si Prea Importantul si Luminatul si ce mai vrei tu ai mai intelege ceva din raspunsul meu.
0 0
pun altfel intrebarea, daca te-as ruga de-acum inainte sa mi te adresezi direct poti sa o faci ?
Eu am colegi la servici cu 15-20 mai in varsta decat mine si e deajuns sa-mi fi zis o singura data sa nu le mai vorbesc cu politeturi si m-am conformat. Tu ai putea ? Sau li te adresezi din politete in continuare chiar daca ei nu vor asta ?
0 0
Probabil e doar o chestie de impresie. Pentru mine vorbirea politicoasă nu pare protocolară, ci prietenoasă. Nu pare pompoasă, ci naturală. Iar dovada că la mijloc trebuie să fie o impresie e faptul că vi s-a părut că am folosit cuvîntul „dumneavoastră” de 30 de ori într-un post. Nu l-am scris de 30 de ori, ci doar de 2 ori, în TOATE comentariile de pe pagina asta, care comentarii nu au fost deloc scurte.

M-ar deranja dacă lumea mi-ar spune „Excelența Dumneavoastră” sau „Preaslăvitul și Prea Importantul și Luminatul”, iar asta pentru simplul motiv că nu așa se vorbește limba română, deci aș simți că lumea are ceva cu mine (și într-adevăr lungimea exagerată ar incomoda recepția mesajului). Dar pronumele „dumneavoastră” și pluralul de politețe sînt realități zilnice ale limbii române, pe care le folosim cu toții.

Eu pot să vă tutuiesc dacă asta vreți, deși pentru mine ar fi o adresare falsă, mimată, artificială, forțată, pentru că nu vă cunosc. Mai mult, nu pot să promit că o să vă țin minte, pentru că deocamdată nu v-am remarcat prin nimic. Ca urmare, dacă ne întîlnim pe altă pagină, o să uit ce m-ați rugat și o să vă iau de la zero, tot cu „dumneavoastră”, ceea ce o să vi se pară chiar mai rău decît acum; ar fi ca și cum aș face-o intenționat ca să vă supăr. Cu totul altfel se întîmplă cu colegii de serviciu care îmi cer să-i tutuiesc. Pe ei îi văd des, ne cunoaștem bine, știu despre fiecare la ce se pricepe și ce fel de om este, deci nu-i uit și îi tutuiesc în mod natural, de multe ori eu sînt cel care vine cu inițiativa.

Înțelegeți? Ceea ce îmi cereți este un favor: vreți să fac un efort să vă țin minte (doar după nume, nimic altceva) și să vă consider un fel de apropiat de-al meu. Deci, culmea, dintre noi doi nu eu sînt acela care emite pretenții și încearcă să impună ceva, ci dumneavoastră.

Recapitulînd și celelalte lucruri pe care le-ați înțeles pe dos în discuția asta, nu eu fac caz de politețe, ci dumneavoastră; nu eu vă jignesc, ci dumneavoastră mă jigniți pe mine. Nu mă plîng de asta și nu v-o reproșez, ci doar constat. Eu privesc foarte relaxat subiectul.
0 0
iti respect decizia, nici nu vreau sa fiu remarcat.
0 plusuri 1 minus
Sunt de opinie că aici ne putem tutui fără probleme. Ideea e să ne respectăm. Iar când vorbesc despre respect, mă refer în primul rând să gândim înainte de scrie ceva.
Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Ce conteaza ca vorbim cu "tu" sau "dumneavoastra" cand din comentariile unora se intelege:

- Esti un nimeni pentru ca nu ai aceeasi parere ca mine;

- N-ai ce cauta pe site daca nu ma consideri cel mai destept de pe-aici;

- Esti credincios (catolic, budist, protestant, ortodox, musulman, etc), trebuie sa fii omorat cu pietre;

- N-ai ales raspunsul meu cel mai bun, vei avea x voturi negative la intrebare;

- etc.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
ktn91land, ai şi tu dreptate ta, dar... Astă e un forum de ştiinţă. Aici ar trebui să fie prezenţi cetăţeni care au mintea clară. Ori, ca să fiu mai explicit, care cred că ştiinţa are ceva de spus lumii, iar religia nu prea completează în niciun fel cunoştinţele ştiinţifice ale lumii, în schimb le subminează.

Dacă eşti credincios şi ai idei complementare ori contrare ştiinţei, de ce să nu fii cu semeni de-ai tăi pe alte site-uri? De ce să trăieşti pe aici, unde nu te potriveşti? (nu mă refer la tine, vorbesc în genere). Pe de altă parte, sunt şi credincioşi pasionaţi de ştiinţă, care-şi păstrează decenţa. Tot respectul. La urma urmelor, dacă-ţi păstrezi religia ca un ghid pentru viaţa cotidiană, aşteptând viaţa eternă, e ok. Dar când răspunzi la întrebări ştiinţifice cu stupizenii religioase, este cu totul altceva, pentru că arată încuiere a minţii, incapacitate de a raţiona, incapacitate de a evolua.

La chestia cu voturile negative - eu o resimt direct, dat fiind că intru în coliziune din când în când cu fanaticii de pe aici. Dar de ce m-aş ţine de-o parte? Orice om cu mintea limpede îşi dă seama dacă o întrebare / un răspuns este ok ori nu, indiferent de voturile primite.

Aşa cum spunea şi Truth, rolul acestui site este şi să educe în spiritul raţiunii. Dacă suntem pasivi la elucrubaţiile unora, păcătuim :).
1 plus 0 minusuri
Imi dau seama ca pe un astfel de site nici nu ai de ce sa te adresezi direct altcuiva.

Poti sa raspunzi la o intrebare sau sa comentezi un raspuns, poti sa faci o referire la raspunsul/comentariul/intrebarea altcuiva fara sa i te adresezi direct.

Adica:

- In loc sa spui: "X-ulescule, raspunsul tau este asa si pe dincolo"

- poti spune: Raspunsul lui "X" este asa si pe dincolo.

Ce vreau sa spun este ca se poate evita foarte usor persoana a II-a, deoarece folosirea acesteia este sursa unor multe "inclestari" pe site.
Experimentat (3.6k puncte)
...