Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
808 vizualizari
intreb pentru ca negrii au nasul turtit(cum au si gorilele) si cred ca, la albi, nasul a evoluat catre forma ascuţită

care e avantajul nasului ascutit ?
Junior (1.1k puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

3 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Probabil are legătură cu evoluţia. Negrii care s-au aciuat în nord, şi-au schimbat pe ici pe colo conformaţia fizică, printre care şi nasul.

Probabil că primii africani au avut nevoie de nări mai mari, pentru a inhala mai uşor oxigenul necesar. Poate şi astăzi este un avantaj.

În zone mai reci, poate că nasul ascuţit, cu nări mai mici, constituie un avantaj.

Spun "poate" şi "probabil", pentru că nu ştiu răspunsul. Şi nu am citit nicăieri un răspuns formal. Probabil că nu se poate răspunde cu certitudine la această întrebare, ca la multe care au legătură cu modul în care omul a evoluat de-a lungul existenţei sale.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Salut, ai dreptate. Am vazut un documentar vizavi de intrebare in care era explicata diferenta constitutiei dintre negri si albi, printre altele si marimea nasului. Asa cum zici, negrii au nasul mai mare pentru a inhala mai mult oxigen si pentru a-si regla temperatura corpului ( reglarea temperaturii se mai realizeaza si prin transpiratie, insa in zonele calde si unde efortul depus pentru a vana cere o ventilatie buna a corpului procesul de eliminare a apei prin pori nu mai face fata efortului). Pe de alta parte, albii au nasul mai mic si ascutit deoarece intr-un climat temperat, rece sau polar este suficient volumul de aer inspirat.
0 0
Oxigenul e tot ala, e doar vba de termoreglare. Populatiile din Tibet, unde altitudinea face ca nivelul oxigenului sa fie scazut, nu le-a adus si vreun nas mai mare, ci doar plamani adaptati.

Cat priveste termoreglarea, e cum a spus Vlad, cu adaugarea faptului ca micsorarea nasului in zonele mai reci a mai avut un avantaj: protectia mucoaseor si a plamanilor de aerul mai rece, si de eventualele microorganisme care ataca mai usor cand sistemul imunitar e slabit de frig.
1 plus 1 minus
un raspuns foarte bun nu pot sa-ti dau, dar poate te fac sa reformulezi (sau o sa reformulez eu pentru tine) nu cred ca daca esti alb si ai nasul ascutit ai vre-un avantaj iar daca esti negru si ai nasul turtit ai un dezavantaj.

eu consider ca nasul negrilor este frumos si chiar pot spune ca mi-e ciuda ca nu am un nas "cum au si gorilele". iar in afara de aspect/forma , care este la aprecierea noastra, a fiecaruia, nu cred ca mai sunt alte avantaje.
Novice (183 puncte)
...