Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari
Întreb asta mai ales pentru că m-am săturat ca la diversele transmisiuni sportive să aud tot felul de nume de competitori, care mai de care mai original pronunţate de comentatorii noştri minunaţi...
Senior (8.1k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Și eu sînt foarte interesat de problemă, dar în primul rînd mă interesează numele românești. Asta pentru că de cîțiva ani încoace adaug la Wikipedia (versiunea în engleză) pronunția numelor românești de persoane, locuri, mîncăruri etc. Se întîmplă uneori să nu știu exact cum se pronunță unele nume de persoane, mai rar de locuri. Din păcate nu am acces la cele cîteva dicționare de nume care au fost publicate de-a lungul vremii, iar despre unele din ele știu sigur că nu indică pronunția. Cîteodată am norocul să dau peste înregistrări video la YouTube în care pot auzi cum pronunță oamenii de cultură aceste nume, dar de multe ori pur și simplu sînt nevoit să renunț.
0 0
Să dau și exemple de antroponime românești la care nu știu exact pronunția: Densusianu, Hasdeu, Batzaria, Davila, Alexandru Robot, Eugen Relgis, iar ca toponim Medgidia.

2 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus

da uite aici dictionarul cambridge.

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/

introduci orice nume vrei, apoi dai play pe pronuntia numelui ( UK sau US)

Ar trebui sa gasesti orice nume englezesc.

Senior (6.9k puncte)
0 0
Poate greșesc eu la ceva, dar am căutat mai multe nume englezești și nu aveau nici unul din ele. Culmea, am căutat numele „Cambridge”, și nu e inclus în propriul lor dicționar!

Mai multe șanse am avut cu Dictionary.com. De exemplu:

http://dictionary.reference.com/browse/cambridge
0 0
da am vazut si eu. :D  Eu l-am probat cu niste nume foarte comune si poate deasta mi-a gasit. cand am incercat nume mai putin cunoscute nu a mai gasit !
2 plusuri 1 minus

Nu vă pot da un răspuns mulțumitor, dar vă spun cum procedez eu:

- Caut numele pe Google. Printre primele rezultate iese de obicei articolul de la Wikipedia (în engleză). Cu puțin noroc, la începutul articolului se indică pronunția, ca de exemplu la Didier Deschamps sau Johan Cruyff. Alteori, chiar dacă articolul în engleză nu dă pronunția, este posibil s-o găsesc la articolele în alte limbi (nemții dau des pronunții).

- Dacă sînt nume englezești, le caut în dicționare englezești, de exemplu David Beckham la Dictionary.com. Tot Dictionary.com dă chiar și pronunția unor nume străine, de exemplu Traian Băsescu (la care transcrierea e greșită din punctul de vedere al limbii române, dar digerabilă pentru vorbitorii de engleză).

- Există mai multe situri specializate în pronunții de nume, pe care le găsesc căutînd cu Google „name pronunciation” sau „pronounce names”. De obicei sînt sărace, dar uneori am noroc.

- Caut interviuri sau alte emisiuni pe YouTube. Se întîmplă destul de des să fiu atît de norocos încît să-i aud chiar pe purtători pronunțîndu-și numele. De obicei însă norocul nu merge decît pînă la a auzi cum pronunță jurnaliștii nativi, ceea ce în general e totuși suficient.

- Am o mulțime de cunoscuți care vorbesc nativ diferite limbi (japoneză, engleză, coreeană, spaniolă, rusă etc.), deci în ultimă instanță îi pot întreba pe ei. Îmi dau însă seama că pentru mulți asta nu e o opțiune.

Expert (12.9k puncte)
...