Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
706 vizualizari
Omului ii e caracteristica suferinta sau fericirea ? adica suntem facuti sa fim fericiti sau sa suferim ?

(nu stiu cum se traduce "by default" in acest context)
Junior (1.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Felul in care vedem lucrurile reflecta o parte din noi. Astfel, in functie de mentalitate, viata poate fi o comedie sau o drama, noi alegem.

Una e fericirea care se manifesta prin prezenta iubirii si alta e suferinta, care se caracterizeaza prin absenta(iubirii) manifestandu-se prin frica.

3 Raspunsuri

0 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

"ideea e urmatoarea: starea de fericire o ai in mare parte pentru ca ti-ai construit-o. la fel si starea de liniste. linistea nu vine oricum. trebuie sa depui ceva efort ca sa ai liniste.
probabil la tine in casa te-ai inconjurat de obiecte care te fac sa te simti bine.  probabil cand iesi in oras o faci cu oameni care te fac sa te simti bine. s.a.m.d.
acum intelegi ce vroiam sa zic ?
"by default" nu avem obiecte si prieteni...
".

Ok, acum am înţeles mai bine ce vrei să spui. Dar punctul meu de vedere nu se schimbă. Stările extreme, cum înţeleg eu pe cele de durere şi fericire, tind, după apariţie, către "nivelare", către stări mediocre. Nu putem trăi euforici ori fiind în fiece clipă pătrunşi de nu ştiu ce nenorocire. Dacă o facem, suntem cazuri clinice.
Oamenii trăiau "normal", dpdv psihologic şi în lagărele de concentrare. După un timp, te adaptezi la orice condiţii. Frontul este alt exemplu - militarii se obişnuiesc şi cu ororile războiului şi "spectrul" morţii, deşi şocul iniţial este f puternic pentru majoritatea.

Senior (11.9k puncte)
1 plus 2 minusuri
Cum adică nu ştii să traduci "by default"? Gândeşti în engleză, după care traduci în română?

Întrebarea ta e problematică, pentru că nu e clară: ce înseamnă să "fim făcuţi"? În sensul de destinaţi? Ori te referi dacă există în codul genetic o predeterminare, o predispoziţie către o anumită stare?

Nu cred că suntem făcuţi să fim nicicum, nici suferinzi, nici fericiţi.

Fericirea şi suferinţa sunt cuvinte, inventate deci de om, pentru a desemna stări emoţionale diverse. Dacă iei în calcul existenţa unui om, nu va domina nici fericirea, nici suferinţa, ci stări medii, intermediare, de "acalmie" emoţională. Pentru că cele două stări pe care le-ai adus în discuţie nu sunt făcute să dureze. Atât fericirea, cât şi suferinţa sunt stări extreme, care se "sting" repede.

Oricum, întrebarea e bună şi sunt curios şi de alte opinii. O votez pozitiv.
Senior (11.9k puncte)
0 0
daca te iau acum si te duc intr-un loc izolat, unde nu vei avea nimic din ce ai acum, ce stare te va domina ? acalmia emotionala ??
0 0
Ce legătură are cazul prezentat acum cu întrebarea ta? Întrebarea ta era generică, acum ai prezentat o speţă extremă. Şi e un pic ciudat să întrebi dacă nu cumva mă voi simţi rău dacă mă situezi într-o împrejurare total potrivnică.

Dar ca să răspund şi la întrebare: dacă mă duci într-un loc izolat, mă voi simţi stresat la început, după care voi încerca să mă adaptez. Iar după o vreme voi reveni emoţional la starea normală, dacă circumstanţele îmi permit. Aşa suntem noi, oamenii, ne adaptăm la aproape orice împrejurare.
0 0
ideea e urmatoarea: starea de fericire o ai in mare parte pentru ca ti-ai construit-o. la fel si starea de liniste. linistea nu vine oricum. trebuie sa depui ceva efort ca sa ai liniste.
probabil la tine in casa te-ai inconjurat de obiecte care te fac sa te simti bine.  probabil cand iesi in oras o faci cu oameni care te fac sa te simti bine. s.a.m.d.
acum intelegi ce vroiam sa zic ?
"by default" nu avem obiecte si prieteni...
4 plusuri 0 minusuri

Caracteristica, by default, este dorinta de a trai (in general, nu discutam despre cazurile patologice). Sunt multe interpretari legate de definirea notiunilor de fericire si suferinta. La fel, sunt interpretari diverse privind interpretarea vietii si a mortii. In anumite culturi, viata este o lunga suferinta, din care te eliberezi prin moarte, in altele, viata este bunul suprem si ai obligatia de a fi fericit. Nu exista un raspuns general valabil. Fiecare poate crede, si adera, la un curent sau altul. Raspunsul este in sufletul si inima noastra.

Junior (1.3k puncte)
0 0
"În sufletul şi inima noastră"... Nu e nicio critică - şi eu folosesc adesea astfel de formule, dar merită menţionat că este un clişeu şi o mostră de limbaj de lemn.
0 0
Multumesc.
0 0
Banal dar adevarat, desi nu cred ca toti inteleg semnificatia.
...