Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
4.4k vizualizari
Se presupune ca nordul magnetic este generat de miscarea de rotatie  miezului fierbinte al Pamantului.

Dar de ce nu se roteste acest miez in jurul axei de rotatie a Pamantului?
Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers

5 Raspunsuri

3 plusuri 2 minusuri

Salut Quark.

Nordul geografic - este direcția spre unul dintre polii geografici și anume spre acela care e în stânga locului de unde răsare soarele, pentru un observator așezat în apropierea ecuatorului(un pol geografic este locul unde axa de rotație a unei planete îi intersectează suprafața).

Nordul magnetic este direcția (în planul orizontal) pe care intensitatea câmpului magnetic este maximă, sensul fiind cel al nordului convențional.PA

Junior (435 puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Diferenta dintre nordul magnetic si cel geografic, adica unghiul format dintre cele doua norduri, se numeste declinatie magnetica. Nordul magnetic nu va coincide cu nordul geografic din cauza magnetismului pamantului. Declinatia magnetica isi schimba valoarea cu cateva ore sau minute ( de ex. din anii 90 pana in prezent declinatia a avut o variatie de 2-3 grade), iar anual sunt emise rapoarte cu privire la noua valoare ( utile in navigatia aeriana, maritima etc.).

Bibliografie suplimentara: manualul de navigatie aeriana de la Romatsa ( v. pag. 25 sau 26, nu mai tin minte exact).
Junior (1.2k puncte)
3 plusuri 1 minus
Polul geografic este dat de axa de rotatie a suprafetei pamintului. Polul magnetic este dat de directia si sensul cimpului magnetic: nord si sud. carei este dat de axa de rotatie a miezului fieros al pamintului..
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Axa de rotatie a pamintului nu este fixa, in raport cu sistemul solar. Ea sufera oscilatii datorita unor influiente externe: Soare, planete, Luna, cit si interne : circulatiei magmei si rotatiei miezului solid, I-se spune: Precesie.  Cele doua axe , in anumite momente din existenta Pamintului, pot si au fost suprapuse.
0 0
corect. nordul magnetic se schimba. in istoria Pamantului, la scara geologica, au existat chiar inversiuni de camp magnetic, adica polul nord magnetic (+) era spre sud.
1 plus 2 minusuri
Intrebarea era de ce nu se alinieaza cele doua, precum si daca au fost vreodata aliniate. Toate raspunsurile sunt tangente la subiect...
Senior (11.9k puncte)
0 0
Salut, nu se vor alinia si nici nu vor fi aliniate- din cauza magnetismului pamnatului, a zonei goegrafice precum si a mediului in care efectuam experimentul ( aici ma refer ca trebuie sa nu avem metale in jurul nostu care ar putea devia nordul magnetic de pe indicator).
0 plusuri 1 minus
cineva pe aici spunea ca au fost si pot sa mai fie suprapuse.adevarat.polul geografic este dat de rotatia planetei in jurul propriei axe si asta nu se schimba ramane fixa,pe cand polul magnetic se deplaseaza pt ca intervin mai multi factori atat cunoscuti cat si necunoscuti.poti lua un ex simplu.un motor electric trifazat.daca el se roteste intrun sens poti influenta cumva schimband sensul prin schimbarfea polaritati.inversezi un cablu si gata deja ai modificat sensul.este asa un ex simplu.pt planeta depinde ce procese au loc in miez apoi de radiatiile cosmice etc.nu ma pricep dar cred ca pe acolo stau lucrurile.deci raspunsul ca nus aliniate este ca miezul este lichid nu este stabil pe cand axa este stabila.poate gresesc.
Novice (144 puncte)
...