Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
860 vizualizari
Consider ca in abordarea "constiintei" se fac cel putin 2 erori:

-intai ca se considera a fi ceva extraordinar, misterios, propriu numai omului si de nereplicat. Eu apreciez ca realitatea este mult mai prozaica.

-apoi, ca masinile trebuie sa devina constiente dupa tipicul omului, prin evolutie sau printr-o sclipire salutara, musai in coordonate umane. Personal, constiinta imi pare un sistem de operare al fiintelor avansate intelectual, dar nu neaparat solutia optima si in niciun caz singura. De aceea va propun sa proiectam axiomatic o constiinta "artificiala". Care ar fi legile necesare ?
Senior (8.7k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Un robot ar fi constient in limita resurselor disponibile dar intuitie nu poate manifesta. Confunzi simturi cu sentimente...

3 Raspunsuri

2 plusuri 3 minusuri

Citind si titlul si continutul, nu sunt prea sigura daca intrebarea se refera la conştiinţă sau conştienţă?!

Junior (558 puncte)
0 0
Buna Nora !
Stiu ca semantic (si de catre unii autori) se face o diferenta, dar in general se accepta generic (de aceea am si pus in ghilimele) ca fiind aceeasi categorie conceptuala (constiinta de sine). In toate discutiile Q&A de mai inainte nu s-a facut vreo diferenta, si n-as vrea sa o facem nici de aceasta data, nu acesta este obiectivul. Astept sa revii cu un raspuns - multumesc !
0 0
Multumesc ptr precizari.
Din pacate, nu pot oferi un raspuns la aceasta provocare, avand in vedere ca cele 2 erori de mai sus, in opinia mea, nu sunt erori.
Ba mai mult, pe langa cele 2 "erori", mai pot aduce inca una, si anume faptul ca in lumea asta nu exista 2 persoane cu aceeasi "metoda de operare" a constienţei. Fiecare individ are propria lui "constiinţă de sine", absolut neaplicabila altui individ cu alt ADN si alta experienta de viata. Ca atare, daca in aria umana nu exista 2 constiinte de sine la fel, nici in aria neumana nu ar putea. Eu nu pot replica asupra mea constiinta ta de sine si viceversa.
0 0
Sunt de acord ca nu putem pune semnul strict egal intre oricare doua fiinte umane, eu ma refer la constiinta ca si mecanism fiziologic, nu la rezultatul acesteia - care intr-adevar ne individualizeaza. Refuzi ideea ca este doar un mecanism  - care ar putea fi replicat in viitor ca metoda/functii intr-un creier cibernetic ?
0 0
Orice mecanism functioneaza cu niste constante. Cea mai mica modificare adusa oricareia dintre constante atrage dupa sine modificarea modului de functionare al mecanismului (posibil), rezultatul (cu siguranta) si chiar si mecanismul in sine (posibil). Astfel ca, pentru ca un mecanism sa poata fi replicat, are nevoie de aceleasi constante. Conştienţa, ca mecanism, asa cum o privesti tu, poate avea o multime de constante replicabile, insa are si o inconstanta (subiectivismul) care da totul peste cap. Plus ca inainte de a ne uita la unul dintre mecanismele de functionare ale omului, nu putem ignora faptul ca omul insusi, la momentul conceperii lui, este rezultatul unui mecanism care functioneaza pe baza de variabilitate, si anume genetica. Pana la momentul de fata, nu s-a gasit nicio ecuatie pentru recombinarea genetica. Este aleatorie, astfel ca, aceiasi 2 parinti pot avea un numar de 10 la puterea 270 de combinatii genetice. Astfel ca nu poti replica un mecanism ce reprezinta rezultatul aleatoriu al unui mecanism care functioneaza aleatoriu.
0 0
Nora, prea ai mers in detalii, in fond fiinta umana are aceeasi reteta, maini, picioare, stomac, rinichi, ficat [...] cap, creier bilobat, cu organizare fiziologica aproape identica, etc. Si asociat, procesele nervoase sunt aceleasi ca structura si organizare - sunt niste mecanisme - cum ma incapatanez sa repet. E adevarat ca inca sunt multe necunoscute, caci este dificil sa umbli prin creiere si apoi sa pui intrebari pacientilor, dar s-au facut progrese majore in deslusirea proceselor cerebrale, inclusiv unde si cum se genereaza constiinta, "sinele", diversele emotii, abilitati, etc. Pur si simplu o zona din creier are rol de dirijor constient/inconstient, de acolo rezulta cam ceea ce definim popular a fi constiinta.

Ei bine, eu sustin ca acest mecanism poate fi copiat si programat, nu neaparat identic - doar ca principiu de functionare. Iar vis-a-vis de acest topic, speram sa obtin de la colegi potentiale principii de actiune ale unei constiinte artificiale, in genul Legilor roboticii ale lui Asimov.
0 0
Eh, "novice" fiind, nu mi-am dat seama ca am nimerit la sectiunea SF.
Banuiesc ca dupa constiinta de sine, urmeaza constiinta colectiva. Sa vezi acolo cata treaba ai :P
So good luck then :)
0 0
:) Stiinta de azi rade de SF-urile de ieri, asa ca este momentul sa discutam despre ce va fi maine. Si ma mai gandesc ca Asimov, inainte de a fi autor SF era doctor in biochimie...
0 0
Din argumentul tau "Asimov, inainte de a fi autor SF era doctor in biochimie" ma face sa cred ca, odata ce ai abordat acest subiect, in ceva tehnologie esti cat de cat experimentat sau macar foarte documentat.
Cu toate astea, din pacate, deduc din acest dialog ca nu ai sufieciente cunostinte despre notiunea de constienţă, ba chiar ti se par neimportante.
Nu oricine poate visa SF. E ca si cum as visa eu la leacul cancerului, fara sa stiu ce e ala cancer.
In fine, literatura SF chiar nu e pasiunea mea, asa ca, evident, nu e locul meu in acest subiect.
0 0
Tehnologia nu poate decat replica imperfect dar nu degeaba sunt "necunoscute" metodele prin care se manifesta la nivelul creierului constiinta. Dupa cum bine stii nu exista o parte anume a creierului care se ocupa de asta ci actioneaza ca un intreg. Poate ar trebui sa intelegi natura holistica a existentei noaste pentru o mai buna interpretare a unor notiuni ce tin de psihic nu fizic.
Materia e doar o forma de manifestare a energiei condensata la o vibratie joasa, asta nu inseamna ca putem interpreta esenta dintr-o perspectiva aparenta.
Tine minte, energia nu poate fi distrusa si nici creata, iar ceea ce incerci tu sa faci(ipotetic desigur) e sa-i dai suflet unui robot...mult noroc.
0 0
Mie imi vine in cap alta idee, mai putin probabila dar nu imposibila.

Cum nu exista o lume a robotilor tindem s-o vedem ca ceva simplu, o lume complexa a lor, nu incalca legile fizicii. O lume simpla tinde sa devina complexa, dovada, lumea biologica. Instinctele umane poate ca nu sunt chiar umane, ci sunt forme eficiente de a rezolva problemele in grup si a supravietui. In plus lumea robotilor fara indoiala va fi contaminata masiv de gandirea fabricantilor umani. Este foarte probabil, ca unii oameni sa-si faca parteneri de viata roboti.

 Vor trebui sa aiba un instinct de conservare, vor fi constienti ca pot disparea ca entitate, vor gasi ca rational sa aibe o copie de securitate,  planeta pamant ca orice alt punct din univers nu este un loc 100% sigur, cine ii fabrica ii face cu un scop, vor fi sclavii fabricantilor, vor exista o varietate enorma de roboti,  dar cum stim ca oamenii sunt imprevizibili si capriciosi, vor lasa independenti unii roboti autosuficienti (chiar in ziua de azi se lasa mosteniri milionare unor animale de companie), apar doua clase, sau mai multe. Vor exista optimizari tehnologice, pe care ei le vor vedea ca utile pt., dar nu toti vor avea acces la ele. Pentru a obtine un obiectiv, vor putea scurta drumul, incalcand normele. Oricat de perfecti ar fi, intr-o lume compexa unii roboti pot incalca normele, cel putin unele mici, unde evaluarea este mai complexa. Apare si justitia, autoritatea.

Daca sunt multi roboti (milione) nu vor avea relatii unii cu altii in mod egal, daca autoritatea elimina un individ, sau se produce un accident (lumea oricat de avansata nu elimina accidentele), cei care aveau relatii (schimburi de informatii, ajutor reciproc) vor simti ca o pierdere de eficienta din grupul lor, va aparea cel putin teoretic ideea, ca mai tarziu cand circumstantele permit sa isi fabrice "amicul" din nou, doar au pe undeva copia de securitate, nu ?

Nu vor putea sti daca exista in alta parte a lumii extraterestrii ca fiinte naturale sau roboti artificiali si cum sunt acestia. Vor fi constienti ca universul este mare si nu vor putea elimina intrebarea daca acesti posibili vizitatori sunt agresivi sau nu.  Pot gandi si optiunea ca acele fiinte sa fie enorm de inteligente si sa le ofere raspunsuri sau solutii (lumea robotilor nu va fi scutita de probleme). Oricat de bine ar simula cu inteligenta lor nu vor putea sa vada prea mult in viitor, iar unii care nu au suficienta inteligenta vor tinde sa afle de la cei de ultima generatie raspunsuri mai precise, pt. au nevoie de raspunsuri de acest fel ca sa aleaga mai eficient optiunile prezente.

Cu siguranta analizand legile impuse de oameni nu mereu le vor aprecia ca fiind eficiente, etice sau nu le vor intelege pe deplin.

In prima faza ii vor fabrica umanii, dar poate apare si situatia in care unii roboti dispun de suficiente resurse sa fabrice la randul lor altii dupa "bunul plac". Apare un fel de proprietate in afara comunitatii umane.

La inceput, nu vor avea istorie, aliante sunt o solutie naturala intre entitati, dar peste mii de ani vor avea un fel de cultura a lor, curente de gandire o ideologie.

 Cand robotii vor avea, capacitatea sa analizeze etica, vor aprecia frumosul in felul lor, isi vor da seama ca sistemele aleatorii uneori ajuta sau incurca, apare un fel de speranta,  oricat de inteligenti ar fi nu vor putea avea toate raspunsurile, noi stim ca o gandire avansata in afara de raspunsuri genereaza alte intrebari, o gandire foarte complexa tinde sa complice gasirea unui raspuns, nu vor gasi prea usor un sens al existentei lor. Vor fi constienti ca universul se raceste.

Si atunci poate aparea un fel de virus informatic, rezultat din atatea intrebari fara raspuns precis. Un fel de spiritualitate, adica raspunsuri temporale sau cel putin mai aproape de adevar.

Daca am astepta pana ce alte mamifere superioare (elefantul, gorila balena) ar ajunge evolutiv la inteligenta, nu putem exclude aparitia unei spiritualitati.
3 plusuri 0 minusuri

Salut Truth.Salut prieteni.Buna intrebare.

Fata de om masinile vor deveni inteligente mult mai repede(Omul a devenit inteligent intr-un timp mult prea indelungat-asta datorita originii biologice a omului).Fata de om computerul poate asimila si procesa mult mai repede EXTREM de multa informatie(computerul cuantic).Ati auzit de STRONG AI:In informatica inteligenta artificiala e clasificata in doua categorii:-WEAK AI sau inteligență artificială slabă-un computer care NU poate gandi dar poate rezolva anumite probleme cu ajutorul unui set de reguli.

STRONG AI sau inteligență artificială puternică-un computer care poate GANDI si este CONSTIENT de el insusi.Procesul de a crea STRONG AI este extrem de greu.Trebuie sa schimbam modelul de programare al computerului din cel clasic in cel de RETEA NEURONALA PENTRU A FUNCTIONA LA FEL CA SI CREIERUL UMAN.

Cand vom putea numi un computer ca este CONSTIENT?Ati auzit de Testul Turing?Pot (sau vor putea) mașinile să gândească?Un juriu uman converseaza cu o masina(computer) si cu un om dar fara ca ei sa se vada.Daca  juriul nu poate sa-si dea seama care este computerul si care omul, atunci masina(calculatorul) a trecut testul.Deocamdata niciun computer nu a trecut testul si exista si un premiu-Premiul Loebner.Sa luam exemplu ca peste 20 de ani un computer cuantic va trece testul cu brio si chiar va depasi si omul iar juriul nu va putea spune care e computerul si care e omul atunci cum sa nu numim masina CONSTIENTA?Dar totusi cred ca pentru a se ajunge la acest nivel mai e nevoie de ceva pe langa introducerea Retelelor Neuronale in modul de programare al computerelor:INTERESUL MASINII PENTRU CEVA.Omul a dobandit inteligenta datorita supravietuirii si adaptarii la mediul inconjurator.Viata(viul) ne-a facut inteligenti si constienti(Am inceput sa gandim datorita luptei pentru supravietuire-inteligenta s-a dezvoltat conform evolutiei).La o masina trebuie sa-i inducem un interes(ceva) care sa o faca curioasa sau mai bine spus sa o trezim cumva la viata(Sau se trezeste singura din cu totul alte motive-inca nu putem sti).Doar in acel moment vom avea STRONG AI.Cine poate sti ce ne rezerva viitorul?pa

Junior (435 puncte)
0 0
Best, merci pentru raspuns, dar as vrea mai punctual; construiesti un ciborg autonom, ai procesoare rapide si memorie din abundenta - dar care sunt principiile, axiomele, legile principale dupa care va functiona ?

Asimov a stabilit celebrele Legi ale robotilor, uite aici linkul, poate mai sunt persoane care n-ai auzit de ele: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_trei_legi_ale_roboticii

Eu as vrea ceva mai adaptat si mai detaliat, asemanator principiilor primordiale care anima o fiinta biologica.
0 0
Bine zis : "sa o trezim la viata"...
0 0
@Truth:"Asimov a stabilit celebrele Legi ale robotilor"-O PROSTIE.Cine crede ca un robot CONSTIENT SE VA SUPUNE OMULUI.EU SUNT DE PARERE CA ODATA CE UN ROBOT ESTE CONSTIENT VA FACE CE VREA.De ce o masina constienta sa se supuna omului?Suntem cumva ZEI sa ni se supuna?O masina avansata si constienta va fi mult mai inteligenta decat noi si ne va studia trecutul si prezentul razboaielor omenirii si daca va vrea sa ne extermine sigur nu va da gres.Asa ca trebuie sa fim foarte atenti in momentul in care un computer va deveni constient.pa
0 0
Acele legi nu erau "o prostie", pentru ca erau implementate robotilor la construire si acestia nu puteau trece peste ele, ca le exploda creierul pozitronic... Aceste legi erau la fel cum avem si noi (nu toti din pacate) principii, care nu ne lasa sa omoram pe careva, iar daca o facem, socul ulterior s-ar putea sa ne distruga, sau oricum sa ne afecteze considerabil - iar unele din aceste principii nu sunt neaparat sociale, ci si de instinct, de oroare fata de unele actiuni (sau macar disconfort).
2 plusuri 0 minusuri
Prin logică putem accepta faptul că creierul uman este totuşi un PC biologic. Dar acest creier nu poate funcţiona fără acumulare de informaţii, programare şi învăţare. Pe lângă toate acestea, orice fiinţă vie se naşte genetic cu două instincte. Cel de conservare şi de perpetuare a speciei. În baza acestor două instincte omul începe să "înoate" prin viaţă, şi se comportă conştient într-un fel sau altul. Depinde câtă informaţie a acumulat pe parcurs. Cred că şi un robot, având suficiente informaţii, poate lua decizii singur. Mai ales dacă îşi poate acumula singur informaţiile noi, adică să şi le implementeze. Nu cred că va deosebi binele şi răul, cum facem noi oamenii, ci va avea alţi termeni, ceva de genul corect şi incorect. Dacă robotul învaţă că regnul animal există şi trebuie să existe, nu vei putea lua la vânătoare cu tine un astfel de robot, că ori nu va împuşca nimic ori te va opri de la vânătoare. Se cheamă că are conştiinţă?! Nu cred. Îmi aduc aminte de o mică povestioară SF citită acum zeci de ani. Pe scurt, cică oamenii s-au hotărât să construiască cel mai puternic şi tare computer. Au lucrat oamenii mulţi ani şi au reuşit. Toţi savanţii care erau de faţă, iau pus cele mai dificile întrebări, computerul a răspuns la toate. Ştia tot, rezolva orice teorie ştiinţifică. Şi atunci unul din cercetători s-a gândit să-i pună următoarea întrebare: "-Există Dumnezeu?" Computerul a început să clipăcească din beculeţe o perioadă. Toată lumea aştepta înfiorată răspunsul. După zece minute computerul a răspuns sec : "-Acum există!" Lumea a rămas şocată, unul din cercetărori şi-a revenit primul din uimire şi s-a repezit la butonul de oprire al computerului, dar un fulger electric la făcut scrum imediat. Asta e cu robotul şi computerul. O fi vreo premoniţie a autorului schiţei SF. Şi totuşi, conştiinţa este creată în creier nu te naşti cu ea. Ce mecanisme o crează nu-mi dau seama. Un singur lucru ştiu sigur, că la unii semeni de ai mei, mecanismul de creare a conştiinţei trebuia de mult dus la "service", sau la un program "rabla" pentru oameni.
Novice (146 puncte)
0 0
Multumesc Marco si Doru, ambii ati punctat pertinent la subiect, in opinia mea, doar ca v-ati cam intins cu proza :). In ipoteza ca lansam roboti pe o planeta indepartata in scop de teraformare (comunicatii cu Terra greoaie sau chiar imposibile), incerc sa rezum din afirmatiile voastre, pe puncte:

- Prima lege: autoprezervarea/supravietuirea (legea de baza a unei fiinte)
- A doua lege: invatarea despre/adaptarea la - mediu (urmata inclusiv de auto-optimizari, auto-rescrierea rutinelor initiale)
- A treia lege: multiplicarea (eventual in directia specializarii/diviziunii muncii - iaca si speciile !)
- A patra lege: relatii inter-roboti, eventual si cu eventualele specii indigene;
- A cincea lege: indeplinirea misiunii

Mie mi se pare suficient pentru o constiinta mecanica. Cheia utilitatii unei asemenea creatii este cum sa o faci atat de flexibila incat sa se autoprogrameze dar nu pana la a-si abandona misiunea primita sau, mai rau, sa-si considere inamic creatorul !

Astept completari sau obiectii !
0 0
Dacă Doamne fereşte, o "conştiinţă" mecanică, s-ar autoprograma cred că ar fi ceva distrugător pentru omenire. Nu înţeleg cum adică să se "autoprogrameze" un calculator?! A învăţa şi memora este una, iar a programa este altceva. Cercetătorii vor să facă roboţi care să înveţe singuri din experienţele avute. Adică să gândească. Deocamdată acest deziderat se află încă în stadiul de SF. Pentru că nu s-a inventat încă HDD-ul care să egaleze capacitatea creierului uman de asimilare de informaţii. Şi chiar dacă ar fi inventat un asemenea robot, aş fi curios cum va reacţiona el, când va trece pe lângă un om care leşină lângă el.Ce va face?! Va merge mai departe, îl va ajuta, va suna la 112 ?! Dacă nu a fost "programat" să ajute fiinţele umane, cum va "analiza" ceea ce vede?! Dacă a fost programat să ajute fiinţele umane, de unde va şti el, că un om întins pe jos, este leşinat, se odihneşte sau e beat mangă?! Noi oamenii am dori ca 20 de ani de educaţie şi de învăţare a unui om, să-i introducem într-o oră în HDD-ul robotului. Şi creierul uman este învăţat şi programat mulţi ani. Că altfel nu am spune, mai în glumă mai în serios, atunci când nu ştim ceva, sau aflăm ceva nou, că "omul cât trăieşte învaţă". Când se vor şti conceptele de funcţionare ale creierului uman, poate doar atunci se va încerca să se creeze acei androizi pe care i-am văzut noi prin filme. Dar nu trebuie să disperăm, dacă ne uităm în jurul nostru, putem observa că deja a început să existe "omul robot", programat deja de sistem, care doar execută şi nu pune întrebări. Omul perfect, omul robot. Îi puteţi identifica şi voi cu uşurinţă.
...