Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
632 vizualizari
Inteligenta este legata de viata.Fara viata nu exista inteligenta.Deci tot ce este viu detine intr-o anumita masura inteligenta?

PS:In functie de raspunsuri o sa pun si o a treia intrebare foarte interesanta despre inteligenta si despre viu.
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
În lipsa unei definiții clare, „inteligență” poate însemna foarte multe lucruri, de la simplul reflex de adaptare la mediu (o bacterie, o plantă pot fi considerate inteligente) pînă la capacitatea de comunicare, gîndirea abstractă, simularea viitorului, planificare, fixarea unui scop, conștiința de sine, emoție etc., caz în care numai o parte infimă din speciile vii sînt inteligente. În condițiile astea întrebarea e atît de vagă încît răspunsul poate să fie oriunde între un „nu” categoric și un „da” categoric.

Una din calitățile oamenilor inteligenți, dacă tot vorbim de asta, este aceea de a reuși să transmită informații cu precizie, de exemplu să pună întrebări neambigue.
0 0
Categoric.
Daca vorbim de un reflex nu putem exclude intrebarea privitoare la originea acestuia intrucat tot ce exista manifesta inteligenta caracteristica nivelului de constiinta. As spune ca majoritatea organismelor manifesta constiinta simpla(constientizarea corpului) de unde inteligenta si adaptarea la mediu dar asemeni conservarii energiei, si informatia e transmisa integral de la o generatie la alta, depinde de descendent cum o acceseaza in scopul evolutiei.

Scopul intrebarii precum il denota si categoria este de a ne pune pe ganduri nu de a ne transmite informatii intrucat lucrurile sunt mult mai complexe decat vrem sa ni le imaginam.
Nu exista raspunsuri universale simple si cu siguranta mintea umana nu le-ar concepe din pozitia actuala...totul e relativ intrucat toate sunt interconectate.
0 0
@Iahim,
e greu de spus care organisme manifesta constiinta si care sunt cerintele necesare pentru existenta constiintei.
dar ceea ce e clar este ca nu e nevoie neaparat de constiinta pentru a supravietui.
vazusem un documentar care arata ca oamenii devin constienti de corpul lor de la 20 de luni. dar si pana sa devina constienti tot sunt capabili sa se hraneasca....

din punctul meu de vedere, o dovada clara a existentei inteligentei este inmultirea. cum a aparut instinctul de inmultire ? din inteligenta. sau trecerea de la inmultirea asexuata la cea sexuata. e clar ca cea sexuata are avantaje mari. cum si-au dat seama de asta ?

4 Raspunsuri

1 plus 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Initial, inteligenta a fost un atribut al vietii.

Ulterior noi oamenii am incercat sa o transmitem intr-un anume fel si masinilor.

Astfel a aparut inteligenta artificiala (un soi de inteligenta, nu ca a noastra). Avem computere care invata singure, se upgradeaza, fac socoteli mult mai repede decat noi, etc.

Evident, ce nu am putut transmite "masinilor" este inteligenta emotionala, o componenta datorita careia ne aflam inca  varful lantului trofic.

Intrebarea e prea generala, trebuie detaliata altfel. Contine doi termeni "viata"  si "inteligenta" despre care s-ar putea scrie mii de pagini pentru fiecare ...
Experimentat (3.6k puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Raspunsul este afirmativ. Orice organism viu va transmite aproape 100% cunoasterea pe care o detin, bineinteles raportat la nivelul de dezvoltare al fiecarui organism viu in parte. Daca nu are neaparat un creier asta nu inseamna ca nu are proprietati de adaptare, reproducere, heredo-ereditare etc. Un grad de inteligenta exista si intradevar inteligenta interactioneaza si este dependenta de viata.

Mai exista inteligenta artificiala iar asta e un alt subiect.
Junior (431 puncte)
2 plusuri 1 minus
De remarcat ca, pina si bacteriile au "invatat" cum sa se apere de antibiotice ( penicilina, ampicilina, etc)
Experimentat (3.3k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Salut tuturor !

In opinia mea, inteligenta inseamna adaptare la mediu a Viului- prezervarea informatiei si transmiterea ei urmasilor in forma evoluata, in consecinta cred ca inteligenta a aparut odata cu primul organism viu !

Inteligenta "constienta" specifica animalelor superioare nu se deosebeste fundamental de cea a fiintelor inferioare, mecanismele sunt tot biologice, pur si simplu utilizam un organ mai avansat, biologic vorbind, - creierul. Iar acest "avans" este numai relativ, ganditi-va cum ne-ar privi pe noi o fiinta care are 1-2-9-900 de milioane de ani inaintea noastra !smiley Oare i-am parea inteligenti sau doar un viermisor oarecare care se adapteaza mediului local - fie el si Sistemul Solar ?

 

Senior (8.7k puncte)
0 0
inteligenta inseamna si adaptare la mediu, dar nu numai atat
0 0
Ok Mihai, poate ca suna prea reductionist, dar parerea mea este ca tot ce emerge din aceasta forma primara nu este decat un mecanism subtil de adaptare din ce in ce mai buna la mediu, alte consideratii suplimentare incadrandu-se in categoria "filozofie". Chiar si inteligenta de a modifica mediul (local) este tot o forma (avansata) de adaptare la mediu.

Mai mult, pe cale de consecinta, ma astept ca vietati traind in medii radical diferite fata de cel de tip terestru, sa manifeste un alt tip de inteligenta !
...