Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 3 minusuri
633 vizualizari
atât la oameni cât şi la unele animale(câini, de exemplu)
Junior (1.1k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Atenție la formularea întrebărilor. Ce spuneți dumneavoastră acolo se numește „plurium interrogationum”, adică o întrebare care poartă încărcătura unor afirmații nedovedite. De exemplu: „Nicule, îți mai bați nevasta?” (întrebarea presupune că Nicu obișnuia să-și bată nevasta) sau „Știe maică-ta că faci pipi în pat?” (întrebarea presupune că interlocutorul face pipi în pat).

Mai întîi trebuia să întrebați dacă viața în zonele polare este cea care determină apariția ochilor albaștri. Apoi, dacă da, puteți întreba și de ce. Dacă nu, întrebarea „de ce” nu mai are sens.
0 0
Aparitia ochilor albastri nu are nicio legatura cu zonele polare, ci mai degraba cu...Marea Neagra.
O sa apara in curand un articol care incearca sa explice aceasta legatura.
0 0
Uneori întrebări imperfecte dau naşte la răspunsuri revelatorii. Deci, de la mine un vot pozitiv pentru întrebare, acum când văd ce răspuns a generat.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

De ce unii au ochii albaştri? Se pare că o mutaţie a genei numite OCA2, care a avut loc acum 6000-10.000 de ani, undeva pe lângă coasta de nord-vest a Mării Negre, la o singură persoană, este responsabilă pentru toate persoanele cu ochii albaştri.

Gena nu „produce” albastru la nivelul irisului, ci inhibă mecanismul care produce pigmentul melanină maro. Există un mare grad de varietate în ceea ce priveşte gena ce codează ochii maro ceea ce indică că este o genă „veche” (de fapt, este o genă pe care o împărţim cu alte specii de mamifere cu ochi maro/albaştri: primate, vaci, pisici etc.). Acest lucru determină şi marea varietate a culorilor ochilor (de la maro pur la maro închis şi până la negru, căprui, de la albastru cu pete maro la albastru cu un inel maro în jurul pupilei, la gri şi până la verde – da, chiar şi ochii verzi sunt o varietate de maro) datorită diferenţelor în cantitatea de melanină de la nivelul irisului. „La origine, toţi am avut ochii maro,” afirmă doctorul Hans Eiberg, cel care a condus echipa de cercetători. 

Articolul complet il gasiti pe site-ul scientia aici!

Experimentat (2.4k puncte)
...