Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
722 vizualizari
Cum ar evolua aceste centrale si care ar fi potentialul acestora in urmatorii ani, dupa accidentele nucleare din Japonia si Cernobil?
Novice (118 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Centralele nucleare sînt în același timp periculoase și avantajoase. De ce spuneți „sau”?

De asemenea, centralele nucleare nu sînt „atomice”, pentru că în atomii de uraniu etc. electronii nu joacă nici un rol în reacția nucleară, toată energia vine din nucleu. La fel și cu bombele „atomice”.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Centralele atomonucleare sunt o metoda extrem de avantajoasa de producere a energiei electrice. La lansarea acestei metode de producere a energiei electrice, chiar se credea ca la un moment dat se va ajunge ca energia sa fie gratuita pentru populatie, sau extrem extrem de ieftina.

Numarul de accidente este extrem de mic in raport cu numarul de reactoare functionale existente, peste 430 in toata lumea. Iar aceste accidente sunt in general produse de incompetenta/inconstienta (Cernobil) sau de dezastre naturale (Fukushima).

Problema  e ca un singur accident poate avea efecte dezastruoase pe o perioada de lunga de timp.

Nu se va renunta la energia atomonucleara prea curand.
Experimentat (3.6k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
in primul rand energia nucleara este o sursa sigura de energie indiferent de anotimp si conditii meteo.  Chiar daca la noi in tara se construiesc parcuri eoliene uriase, de mii de MW aceasta energie nu este constanta si trebuie sa ai un back-up.

Problema ar fi alta, tipul de centrala nucleara.  Cele de la Fukusima erau centrale de generatia IV care foloseau uraniu imbogatit ce se schimba odata la 1 an. Din acest motiv aceste centrale se opresc mai greu. Sunt foarte eficiente, sunt si sigura dar la o catastrofa in care iti crapa reactorul chiar nu ai ce-i face.

Centrala Candu de la noi din tara este una de tip mai veche ce functioneaza cu uraniu neimbogatit, acesta schimbandu-se cam la 2 sapt, ceea ce rezulta deseuri foarte multe in timp foarte scurt.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Foarte bune ambele raspunsuri ! Merg pe ideea lui Adet : in zilele noastre, un reactor foarte sigur este o chestiune de ...buget !!! In trecut s-au preferat solutii mai ieftine si mai riscante, speram ca stiinta sa ne ofera o solutie ideala, sigura si ieftina...
...