Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
5.9k vizualizari
acel vartej ce se formeaza la gaura de scurgere este mereu in sensul opus acelor de ceasornic?
Novice (116 puncte) in categoria Fizica
0 0
Pentru ca ne aflam in emisfera nordica.

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Eu vă propun să faceți efectiv experimentul, mai ales că este atît de simplu și la îndemîna oricui. Veți constata că în realitate lucrurile stau altfel decît spun cărțile de popularizare și manualele nu tocmai bine puricate de specialiști.

Pe scurt, vă spun ce veți constata: sensul vîrtejului nu este mereu același. Efectul rotației Pămîntului este infim față de alte efecte, și anume mișcările din volumul de apă și geometria vasului.

Pentru ca experimentul să reușească e nevoie de precauții deosebite: apa trebuie lăsată mult timp în repaus, pînă se sting mișcările, forma vasului și mai ales a părții din zona găurii trebuie să nu favorizeze nici unul din sensuri, iar scoaterea dopului trebuie făcută în așa fel încît să nu i se imprime apei nici o mișcare elicoidală. Abia în astfel de condiții rotația foarte lentă a Pămîntului poate determina sensul vîrtejului.

Primul experiment îngrijit pe tema asta s-a făcut acum 100 și ceva de ani, cu precauțiile de care am spus, și a funcționat. S-a folosit circa o tonă de apă într-un rezervor simetric, apa a fost lăsată să se odihnească o zi întreagă, iar temperatura camerei a fost menținută constantă. Cu aceste precauții, la fiecare repetare a experimentului vîrtejul era în sens trigonometric (experimentul s-a făcut la Boston, deci în emisfera nordică).

În condiții casnice e greu să vă luați aceleași precauții. Să zicem că aveți mult timp la dispoziție, că aveți o cadă sau o chiuvetă perfect simetrică și că temperatura nu variază semnificativ. Dar mișcarea cu care scoateți dopul e critică, pentru că poate favoriza un sens de rotație sau pe celălalt.

În fine, încercați și veți vedea. Succes!
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
la formarea vartejului contribuie doua cauze.

cauza1. in afara de ecuator si poli verticala locului nu trece prin centrul pamntului. forta de greutate se compune cu forta centrifuga si poazitia noastra este cea a rezultantei (pentru ecuator cele doua forte sunt colineare, pentru poli, forta centrifuga este nula)

cauza2. asupra corpurilor de pe pamant actioneaza forta corriolys. rotatia pamantului se compune cu revolutia pamantului. De exemplu daca o bicicleta se deplaseaza pe un drum cu viteza v, viteza unui punct de pe circumferinta rotii este 0 la contactul cu pamantul si 2v in partea superioara. intre ele viteza este variabila, deci apare o acceleratie.

deci, in emisfera nordica vartejul care se formeaza in cada are sens levo, iar in emisfera sudica are sens dextro. la ecuator golirea se face fara vartej. fenomenul se extinde si in aer. in zona ecuatoriala deplasarea aerului este numai verticala, in rest apare vantul care poarta masele de aer pe anumite traiectorii (dar asta este alta discutie).
Novice (138 puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Raspunsul mai plauzibil e cel dat de AdiJapan. Teoretic, forta Coriolis ar avea un efect, dar cada/chiuveta sunt prea mici (iar efectule vizibil clar pe distante mai mari, cum ar fi la tornade), iar alte asimetrii locale plus incapacitatea de control a situatiei (scoaterea dopului, gaura de scurgere care ar trebui sa fie perfect simetrica fata de centrul sau, etc.) au niste efecte mult mai importante, la acea scara. Faptul ca sensul e mereu aceleasi te-ar putea face sa crezi ca e un fenomen constant, dat de forta Coriolis sau alta, dar in casa nu e mediu controlat drastic pentru eliminarea surselor de erori, si astfel consistenta rezultatelor tine de faptul ca folosesti mereu acelasi sistem, sau ca ai niste variabile neverificate.

Mai multe detalii in Scientific American : http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=can-somebody-finally-sett

Junior (647 puncte)
0 0
Multumesc tuturor celor care au raspuns.
...