Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Imaginea cerebrala si citirea electrica a semnalelor creierului vor dezvalui corelatia neurala a constiintei?Ce anume din activitatea cerebrala ne face sa fim constienti?Cum e posibil ca dintr-o masa de celule care secreta niste substante chimice si transmit impulsuri electrice sa ia nastere ganduri?
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
buna intrebare
0 0
Reprezinta sentimentul(sau intuitia) pe care o are fiecare despre propria existenta iar sentimentele sunt o particularitate a spiritului.
Exista mult mai multe niveluri ale constiintei dar astea sunt generale:
constiinta simpla (constientizarea corpului)
autoconstiinta (constientizarea sinelui)
constiinta cosmica (constientizarea sinelui in raport cu Universul)
Este prematur si iluzoriu sa consideram ca doar oamenii manifesta constiinta si asta datorita creierului in urma unor reactii biochimice.
In actualitate, corpul insusi este o manifestare a constiintei fiecaruia in functie de mentalitate, iar realitatea e mult mai complexa decat vrem sa ne imaginam...
PS: foarte buna intrebarea :)
0 0
@Iahim:FARA COMENTARII-Vreau RASPUNS

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Constiinta de sine este o proprietate a creierului nostru si sunt convins ca si alte animale o au, insa nu se manifesta la nivelul in care se manifesta cea umana. Este o proprietate aparuta ca urmare a acumularii de informatii in creier, unele genetic, altele pe parcursul vietii prin intermediul experientelor inca din faza embrionara si pana la maturitate, pana la moarte. Sigur ca si bio-chimia sistemului neuronal, a sistemului nervos in general, are influenta ei, afecteaza procesele acumularilor informationale, dar si nivelul si calitatea corelarilor ce le reuseste acest sistem (adica pe scurt - inteligenta), insa per ansamblu constiinta decurge natural din acest imens si ultraperformant calculator biologic, creierul.

Nu cred ca se va descoperi o corelatie neurala a constiintei, pentru ca aceasta proprietate se manifesta la nivelul creierului luat ca intreg, observam manifestarile si putem analiza "zonele fierbinti" corespunzatoare unor activitati, insa legatura este de fapt peste tot. Similar, nu poti gasi corelatia dintre electron si afisarea pointerului de maus pe ecran.

Gandurile sunt o forma foarte evoluata de transmitere a acelor impulsuri electrice, ca si reactie la o suma a unui numar imens de surse de informatii ce trebuie luate in considerare, asa cum un program implementeaza o logica bazata pe circulatia unor electroni prin diverse circuite electrice, tinand cont de datele de intrare si oferind o forma de informatie de iesire. De fapt toata informatica are tendinta (uneori si reuseste) sa imite comportarea creierului uman si nu numai, echipamentele IT&C sa poata "gandi" si munci in locul nostru. Ca la om apare si notiune de constiinta, nu face sa se schimbae modul in care se produc aceste ganduri din punctul de vedere fizico-chimic.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Asta e constiinta simpla pe care majoritatea oamenilor o dezvolta.
Contiinta e o "proprietate" (daca vrei s-o numesti asa) a sufletului dar daca acesta functioneaza interconectat cu mintea si trupul nu inseamna ca se confunda ori neglijeaza existenta sa.
Fi atent si la categoria intrebarii cand vine vorba de raspuns intrucat aici putem trece mai departe de limitele stiintific ori politic acceptate.
0 0
Pai da, pentru ca daca tu probabil consideri "sufletul" o entitate separabila de corp, de minte, eu n-o sa fac asemenea consideratie total nedemonstrabila. Iar daca pornesti de la ipoteze de astea cu sufletul, cu spritul sau duhul nu stiu cui, poti sa-mi demonstrezi absolut orice ce vrei tu, sa-mi diversifici cat vrei tu, iar eu o sa aleg sa fiu in dezacord cu asemenea abordari.
Exista totusi afirmatii izolate ale tale cu care sunt de acord, una ar fi cea legata de complexitatea realitatii obiective! Insa nu vad in asta o "scuza" pentru presupuneri si ipoteze fara acoperire in aceeasi realitate obiectiva.
3 plusuri 3 minusuri
Asta e intrebarea de "jdamii da puncte"...cred ca tot omul, de cand a aparut ca specie..si dup-aia s-ampartit in filozof sau savant sau simplu traitor de viata, si-a pus intrebarea asta...eu cred ca vom putea raspunde la asta cand vom putea raspunde si la intrebarea "cum e sa te simti un liliac?"...observi ca nu am spus "ca un liliac"...liliacul oare stie cum e sa te simti un liliac?....pan-atunci ne batem capul, in afara altor raspunsuri, cu clasificari juste dar nemultumitoare, in general acceptate ca "autoconstiinta", cum spune un baiat dashtept mai sus, carele le are si cu teozofia si cu toate...sau constiinta de sine sau constiinta de grup...e o-ntrebare grea pentru toata lumea...cum e greu pentru fiecare sa dea un raspuns la intrebarea "CINE SUNT EU?"....Poate va raspunde vreun calculator cuantic..atunci cand isi va da seama ca e un calculator cuantic...
Novice (204 puncte)
0 0
Constiinta este un "blestem" care ne caracterizeaza ca oameni. Fiintele umane sunt singurele vietati de pe Pamant care au capacitatea de a analiza si a intelege ce se petrece in jurul lor. Constiinta inseamna ca esti constient de lumea in care traiesti si viata pe care o ai. Ca un mic exercitiu de imaginatie, ce ar insemna un Univers in care sa nu existe constiinta? Ar fi un univers in care niciun organism viu nu ar incerca sa isi inteleaga propria sa existenta. Un univers in care tot ce e prezent in el este doar existenta. Am spus la inceput "blestem" deoarece suntem obligati prin natura noastra sa relationam analitic si lucid cu universul in care traim, sa incercam sa ii descoperim misterele, chiar daca, in esenta, noi nu facem decat sa existam, iar dupa ce murim incetam sa mai existam. Suntem decat niste organisme in varful piramidei evolutiei, dar dotate cu aceasta "constiinta". Ultima intrebare care ar mai ramane de pus este daca odata cu moartea omului moare si constiinta sa.
0 0
Universul in sine reprezinta constiinta superioara dar fara sa simtim despre ce e vorba discutam discutii. Energia se conserva deci nu exista moarte, astea-s iluzii...
0 0
Frate Iahim, ai reusit matale sa masori energia constiintei?....gandurile, precum si inlantuirea si intefrarea lor, sub forma de simboluri, ca cu astea lucreaza mintea...sunt imateriale...tot ce se poate citi ca forma de energie este cea rezultata din mecanismele biochimice ce duc la interconectarea neuronala..dac-am putea estima si folosi aceasta energie...am trai ca-n s.f.....si putem ajunge cu discutia chiar la crearea universului din nimic....
0 0
Nu vad relevanta intrucat energia nu se masoara se constientizeaza.
Crezi ce vrei, nu e ca si cum ti-ai face viata mai usoara daca ti-ai deschide mintea... Dar te rog nu mai critica ceva ce nu intelegi, nu faci decat sa te injosesti.
0 0
Coane, m-as injosi daca m-as baga-n polemici cu un candidat serios la sectarism, cu tot felul de aiureli in cap, care vede stiinta si filozofia si credintele samanice si practicile oculte si te mai miri ce ca pe un glob stralucitor gata de luat in mana si aruncat de-a valma spre ceilalti...asa ca te las in "iluminarea" ta maiastra, care ar trebui sa-ti aduca si un strop de idei despre cum nu trebuie sa te impui, mai ales cand nu esti dorit...o sa ma rog pentru tine
1 plus 0 minusuri
Constiinta e acel ceva ce nu gasesti la guvernantii Romaniei de azi,  nici cit ii negru sub unghie  si pene pe broscoi.
Experimentat (3.3k puncte)
...