Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
363 vizualizari
Junior (431 puncte) in categoria Medicina - Sanatate

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Nu. Prutitul e o mincarime. Daca ai riie, pruritul o sa-l simti pe pielea ta.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri

Pruritul sau mancarimea este definit ca o senzatie neplacuta care provoaca dorinta de a ne scarpina.

Senzatia de prurit este transmisa prin intermediul fibrelor nervoase nemielinizate lente de tip C-polimodale si posibil fibre nervoase nociceptive de tip A delta care-si au terminatiile nervoase libere localizate la jonctiunea dermo-epidermica sau in epiderm. Acest neuroni par a fi localizati mai superficial si sunt mult mai sensibili la substantele pruritogene decat neuronii nociceptivi. 

Printre activatorii acestor neuroni (ce transmit informatia legata de prurit) se numara: histamina, substanta P, serotonina, bradikinina, endotelina, neuropeptide, etc. Impulsurile pentru senzatia de prurit sunt transmise prin tractul spinotalamic, acelasi tract prin care sunt transmise informatiile despre durere, temperatura, atingere. 

In concluzie, pruritul nu este o durere! (Este doar o alta senzatie!)

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
inca nu sunt convins....intrebarea este legata de un curs predat acum cateva zile in care doctorul explica clar ca pruritul este o ''durere atanuata''.
0 0
Intr-un studiu realizat la Departamentul de Fiziologie al  St. Thomas' Hospital Medical School (UMDS) din Londra (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8867255) cercetatorii au concluzionat ca nu exista dovezi care sa sugereze ca pruritul ar fi o forma subliminala de durere!
In plus, in Guyton&Hall:Textbook of Medical Physiology (care este "biblia" fiziologiei umane) pruritul este tratat ca o senzatie aparte, diferita de durere.
Fiecare doctor este liber sa afirme ceea ce doreste, dar trebuie sa aduca dovezi stiintifice care sa-i sustina afirmatiile.
...