Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.7k raspunsuri

15.3k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
586 vizualizari
Novice (201 puncte) in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Salut.

Oceanul Pacific acopera 30 la suta din suprafata Terrei cu o arie totală de 169,2 milioane de kilometri pătrați .PA
Junior (435 puncte)
3 plusuri 0 minusuri

    Oceanul Pacific este cel mai mare ocean al planetei noastre si se imparte in doua emisfere, emisfera sudica si emisfera nordica.

    Oceanul Pacific, in latina Mare Pacificum - mare linistita, constituie aproximativ 35 la suta din suprafata totala a Terrei sau mai mult de jumatate din suprafata totala a marilor si oceanelor.

    Suprafata Oceanului Pacific depaseste suprafetele tuturor continentelor detinand 166,24 milioane de km patrati, nesocotind suprafata marilor secundare care ar aduce un plus de inca 15,24 milioane de km patrati.

   Se intinde pe directia nord - sud de la Marea Bering pana la Marea Ross pe 15.500 km, iar pe directia vest - est din Indonezia pana la nivelul paralelei 5 " N Columbia si Peru pe aproximativ 19,800 km.

     Volumul de apa al Oceanului Pacific este de 696,19 milioane km cubi, nesocotind volumul de apa al marilor secundare ce s-ar estima la un total de 18,22 km cubi. Daca sunt luate in consideratie marile secundare, adancimea medie a Oceanului Pacific este de 3,940 m, sau 4,188 m fara acestea, cel mai adanc punct aflandu-se in Groapa Marianelor, situata in nord - vestul oceanului, avand 11,022 m, tot atat, fiind si cel mai adanc punct de pe Terra.

    Din suprafata sa, oceanul cuprinde peste 25.000 de insule, depasind cu mult suma tuturor insulelor ale celorlante oceane, acestea fiind situate in numar majoritar la sud de ecuator, printre care si insula Great Pacific Garbuge Patch, ce reprezinta o zona de acumulare a unei multitudini de deseuri de plastic, ex - plastic maruntit, sticle din plastic, plase de pescuit deteriorate din nylon, etc, ce constituie o majora sursa de poluare in lantul trofic al vietuitoarelor.

   Numele oceanului a fost dat de renumitul navigator portughez  Ferdinand Magellan deoarece impreuna cu marinarii sai au gasit o acalmie deosebita dincolo de Capul Horn, cel mai sudic punc al Tarii de Foc.

 

Junior (1.4k puncte)
...