Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 3 minusuri
959 vizualizari
legata de un raspuns la: Din ce se face plasticul?
Junior (431 puncte) in categoria Tehnologie

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Densitatea şi duritatea nu se corelează cu indicele de refracție decît statistic, ca idee generală. Există numeroase excepții. De exemplu sticla flint are densitatea mai mare decît diamantul (unele varietăți de flint au peste 7 g/cm3, iar diamantul are 3,5 g/cm3), dar indicii de refracție sînt în ordine inversă. Și invers, siliciul este mai puțin dens decît diamantul, dar are indicele de refracție mai mare.

În experiența mea siliciul are indicele de refracție cel mai mare, cu observația că lumina vizibilă este absorbită repede, dar în infraroșu, mai ales în infraroșul îndepărtat, siliciul (nedopat) este foarte transparent. Indicele de refracție în infraroșu este aproximativ 3,4 (depinde de lungimea de undă; în lumină galbenă este cam 4. În vizibil are o bandă de absorpție, ceea ce face ca indicele de refracție să aibă valori mari, aproape 7 în violet. Iar siliciul nu e foarte dur, ci aproximativ pe același nivel cu cuarțul, adică mai puțin dur decît diamantul.
Expert (12.9k puncte)
6 plusuri 1 minus
Nu vad legatura dintre viteza cu care strabate lumina un mediu si duritatea acestuia..

Apoi, nu vad legatura directa dintre densitate si duritate. Da, un material dur nu va fi usor, dar un material dens nu este neaparat sa fie dur (vezi plumbul).

Duritatea diamantului este data de felul in care sunt aranjati atomii care il compun. Grafitul, format tot din carbon, nu este dur deloc, pentru ca este amorf, atomii sunt aranjati la intamplare. Diamantul este format din aceeasi atomi de carbon, aranjati intr-o retea cristalina ce o face foarte stabila.

Ca sa raspund si la intrebarea principala, da, exista un material mai dur decat diamantul, dar a fost realizat in laborator, nu gasit liber in natura. Chiar eu am scris un articol pe site despre acest subiect  http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/82-tehnologie/2470-mai-dur-decat-diamantul.html
Experimentat (2.6k puncte)
De ce numai atomii de carbon pot forma diamante?
0 0
Grafitul nu este amorf.
0 0
N-am mai vrut sa intru in detalii cand nu era neaparat cazul. Stiu ca sunt si forme cristaline de grafit, dar sunt si amorfe. Pentru exemplul meu mi-era de ajutor cea amorfa.
0 0
Grafitul pe care îl numim grafit este cristalin. Grafitul „amorf” nu e chiar amorf, ci are o ordine cristalină locală. Grafitul natural este policristalin, deci nu e nici el amorf. În fizică, cînd vorbim de grafit și de proprietățile lui, ne referim implicit la grafitul cristalin.

Mai sus spuneți că grafitul nu e dur din cauză că e amorf, iar în articolul pe care l-ați scris spuneți, dimpotrivă, că noul material este mai dur decît diamantul tocmai pentru că este amorf. Ceva nu e în regulă. Ori există o relație cauză-efect între cristalinitate și duritate, caz în care una din afirmații e greșită, ori relația de cauzalitate nu există, caz în care ambele afirmații sînt greșite.
1 plus 2 minusuri
O mica completare: lumina incetineste atunci cand trece prin orice mediu, nu doar cand traverseaza un diamant. Acest fapt se datoreaza densitatii mediului pe care il strabate. Cu cat mediul este mai dens, cu atat viteza de deplasare a razelor de lumina este mai scazuta.
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Nu neaparat, lumina cu viteza de 17m/s a fost obtinuta intr-un gas nu intr-un solid.
...