Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
904 vizualizari
Exista o intreaga literatura despre controversele dintre Einstein si atomistii grupului Copenhaga in jurul celebrei inegalitati a lui Heisenberg.  A cui e incertitudinea? A observatorului? A particulelor insesi? Prin ricoseu, raspunsul lamureste (sau ofera un criteriu de evaluare) si chestiunea Universului ne/determinist.
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Din cate am inteles se refera la existenta perticulelor intr-o infinitate de posibilitati aflate in superpozitie pana cand un observator CONSTIENT decide sa le masoare, atunci functia de unda colapseaza datorita efectului de observator.
Pe scurt lucrurile exista asa cum sunt pentru ca asa le vedem noi, daca ne-am ridica nivelul perceptiei am putea intelege mai bine ce si cum.
Universul reflecta imaginea sa despre el intrucat noi facem parte din univers si manifestam CONSTIINTA.
Cine nu e socat sau macar pus pe ganduri de mecanica cuantica inseamna ca NU a inteles NIMIC din aceasta...
0 0
@Iahim:As vrea sa intelegi ca si tu trebuie sa evoluezi de la nivelul de comentariu la nivel de raspuns.Ai fi avut vot pozitiv din partea mea.pa

2 Raspunsuri

2 plusuri 4 minusuri
Incertitudiea lui Heisenberg este o inegalitate in spatiul vectorilor de stare (spatiu Hilbert). Este o inegalitate de tipul Cauchy-Schwarz.

De fapt intr-un spatiu Hilbert se pot defini mai multe relatii de incertitudine, de exemplu cu 3 variabile in loc de 2 (pozitie si impuls).

Mai multe pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle_derivations
0 0
Iti multumim Harap Alb pentru precizari. Si totusi, ai putea da un raspuns in termenii intrebarii lui Puiu ? Aceasta incertitudine exista "a priori" in natura sau este un "viciu" al observatorului ? Sau problema este incorect pusa ?

Opinia mea profana este ca incertitudinea este a observatorului, respectiv ale limitelor actuale ale observatiei stiintifice si ale aparatului matematic care descrie aceste observatii.
0 0
Incertitutinea exista a priori in sensul ca este caracteristica modelului matematic pe care este construita mecanica cuantica, model care nu permite tratarea unui observator independent de sistemul sub observatie. Apoi valoarea incertitudinii depinde de starea sistmului observat, incertitudinea se scrie sub forma Dx*Dy >= C unde x si y sunt niste operatori corespunzand unei operatii de masurare. Naiv am putea crede ca Dx si Dy pot avea orice valori care indeplinesc inegalitatea, insa nu este asa. Asta depinde de starea masurata si nu de observator.
3 plusuri 1 minus
HarapAlb, tu ştii ce spui, dar nu ştii ori nu te oboseşti să explici. E bine şi cu Cauchy-Schwarz, dar cred că ar fi util multora dacă ai scrie în loc de 2 propoziţii neinteligibile, una pe înţelesul oamenilor.

Aici nu suntem la ora de fizică. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie rigoare, dar trebuie, cred, un pic de efort pentru a face cât mai uşor de înţeles un concept.

Aşa că aştept cu interes un răspuns de la tine :)

Pentru cei care nu ştiu ce-i cu incertitudinea lui Heisenberg, doar amintesc că matematica lui Heisenberg a stabilit că nu se poate determina cu precizie, simultan, poziţia şi impulsul unei particule. Altfel spus, cu cât se cunoaşte mai precis impulsul, cu atât este mai mare domeniul rezultatelor obţinute din măsurarea poziţiei.
Senior (11.9k puncte)
0 0
In loc sa-i dau raspunsul standard pe care-l gaseste pe toate paginil de internet am preferat un raspuns neortodox. Oricum, la modul cum sunt puse unele intrebari aici denota o ignoranta crasa prin faptul ca lumea nu catadicseste sa deschida nici macar wikipedia.
...