Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
527 vizualizari
Am discutat pe cateva subiecte privind notiunea de "viata", posibila ei evolutie pe termen lung si caracteristicile minime ale unor creaturi la granita dintre viu si neviu.

Am putea oare construi un robot cu un soft care sa acopere principalele caracteristici ale vietii (adaptare la mediu, reproducere, etc) in loc de ADN ? Ce viitor ar avea ?
Senior (8.7k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

3 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
Nu cred ca se poate raspunde obiectiv acum la asemenea intrebare, mai ales ca unele dintre acele caracteristici mi se par inutile cand e vorba de roboti, reproducerea de exemplu (putem vorbi de producere, insa reproducere nu stiu ce rost ar avea). Ca o secventa software poate fi chiar si acum comparata cu informatia din ADN, sigur ca putem sa ne imaginam, insa si asta va fi greu, mai ales daca va rula sub Windows..:)..

Viitorul unui robot super evoluat (ca si tehnologie) poate sa includa si evolutie (soft si hard) si adaptarea la mediu, la cerintele lumii de atunci, la dorintele omului poate, insa cred ca e mai usor sa evolueze un robot cu inteligenta similara cu a unui om, decat un om..:).. Nu cred ca in viitorul acesta o sa vedem roboti facand matanii..:))))..
Experimentat (3.1k puncte)
1 plus 1 minus
Nu cred ca se poate raspunde obiectiv acum la asemenea intrebare, mai ales ca unele dintre acele caracteristici mi se par inutile cand e vorba de roboti, reproducerea de exemplu (putem vorbi de producere, insa reproducere nu stiu ce rost ar avea). Ca o secventa software poate fi chiar si acum comparata cu informatia din ADN, sigur ca putem sa ne imaginam ca se va intampla si in viitor, si poate shiar se va face ceva asemanator, insa si asta va fi greu, mai ales daca va rula sub Windows..:).. In general softurile, sistemele de operare, aplicatiile si modul lor de interactiune cu utilizatorul sunt inca de pe acum gandite in ideea de similaritudine cu ce vedem in viata de zi cu zi.

Viitorul unui robot super evoluat (ca si tehnologie) poate sa includa si evolutie (soft si hard) si adaptarea la mediu, la cerintele lumii de atunci, la dorintele omului poate, insa cred ca e mai usor sa evolueze un robot cu inteligenta similara cu a unui om, decat un om..:).. Nu cred ca in viitorul acesta o sa vedem roboti facand matanii..:))))..
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Luke, vorbesc de reproducere la propriu, soft care sa proiecteze soft, roboti care sa fabrice roboti !

Nu vezi utilitatea ? Ce-ai zice de o "specie" de roboti care sa teraformeze o planeta ?
0 0
Este utila rememorarea extraordinarului progres al lui Craig in directia "fabricarii" vietii din chimicale banale, dar eu ma refeream totusi la viata cibernetica in sensul actual: o masina animata de un soft - directie mai pragmatica decat viata pe structura biologica.

Putem scrie un soft care sa simuleze principalele caracteristici ale vietii (nu biochimice, comportamentale) ? Ar putea el anima o masina astfel incat sa o faca sa evolueze ?
0 0
Ma bucur ca avem un specialist in programare !

Pai daca zici ca poate fi scris un soft care sa evolueze, problema mi se pare ca si rezolvata, in fond in cazul vietii biologice asta evolua, softul !

Privind masinile care sa produca masini, sa apelam la diviziunea muncii ! Imi imaginez o uzina imensa, pe o parte intra materia prima si prin alta ies diverse tipuri de robotei. Apoi, mai este si solutia reciclarii, s-ar putea economisi resurse spre 90%, ceea ce la oameni nu se poate ! :)

Deci, nu ma mai aburi, se poate sau nu se poate ? :))
0 0
Multumesc Bosonule, dar n-ai raspuns la ultima intrebare din problema: vezi vreo limita auto-evolutiei unui soft care invata ? Reformulez: ar putea fi structurat un soft tip automorfic astfel incat sa-si depaseasca COMPLET rutinele initiale (gen legile Asimov) - evoluand spre cu totul altceva ? Sunt convins ca actualmente NU se doreste asa ceva, dar sa zicem ca ar face-o un savant nebun de dragul experimentului. Vezi posibil ?
0 0
OK. ma declar multumit ! :) Dar vreau sa mai adaug ca o specie cibernetica nu trebuie sa urmeze calea umana - de ex. in niciun caz n-are nevoie de sentimente, sensibilitate, etc ! In context, sa ne amintim de calea budista - omul superior trebuie sa-si reprime sentimentele !:)
0 0
Da, cred ca ai dreptate, aici este o subtilitate care mi-a scapat: chiar daca initial roboteii ar avea individualitate, prin interconectarea fireasca s-ar transforma intr-o unica fiinta colectiva ! Ar fi ca borgii din Enterprise !

Uite ca am ajuns la rezultat - desi se pare ca au fost altii mai isteti cu vreo 50 de ani ! :))
2 plusuri 0 minusuri
Ma gandesc ca poti programa un creier de robot cum doresti, sau cel putin se va putea la un moment dat. Exista deja jucarii interesante in domeniul asta, prototipuri destul de destepte.

Interesanta este intrebarea de la sfarsit, despre viitorul unei asemenea, sa-i zic, specii. Viitorul ar fi conditionat, cred, tot de programarea initiala, si de ce scop vor avea astfel de roboti. Daca ii spui unui robot sa terraformeze o planeta, cand e terraformata si stabila, daca nu mai are altceva de facut, se va opri pe perioada nedeterminata. Ori ii facem sa semene mult mai mult cu oamenii ca gandire (desi nu vad de ce am face asta, ar fi si greu si periculos) ori fara noi prin preajma s-ar putea sa aiba un viitor de stat degeaba intr-un final, spre deosebire de orice alta forma de viata.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Multumesc Gabriela, niste roboti care sa execute o rutina chiar si adaptabila la mediu sunt si azi posibili (asa ceva are ultimul rover NASA care trebuie sa ajunga pe Marte) dar ma intereseaza sa privim si mai departe, poate fi initiata o rasa IA (fie si accidental), gen Cyclonii din serialul Galactica ?
...