Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
399 vizualizari
Ştim foarte bine ca greci antici erau sclavagişti şi proporţia sclavi-liberi era peste 10-1. Democraţie inseamna literalmente conducerea de către mase . În cazul grecilor antici majoriatea era formată din sclavi care nu aveau drepturi .
Junior (632 puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Nu prea, de acolo a pornit ideea dar aveau alte probleme...

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

 

Buna seara !
 
Nu este nicio contradictie, sau cel putin nu era la inventarea notiunii de "democratie".
 
Grecii au fost o mare civilizatie si de la ei ne-au ramas foarte multe cunostinte - care la vremea aceea se incadrau la filozofie. Ca suntem pe Scientia, l-as aminti numai pe Leucip, filozof care a avut ideea avangardista ca materia nu este divizibila la nesfarsit, inventand cuvantul "atomos", inainte cu 2000 de ani ca acesta sa fie descoperit experimental !
 
Dar acesti "iluminati" carora omenirea le datoreaza atatea ERAU NISTE ELITISTI, care se uitau cu dispret nu numai la sclavi (acestia erau considerati niste unelte si atat, fiecare familie avea cativa sclavi !) ci chiar si la cei liberi care prestau munca fizica ! Drepturile era rezervate "cetatenilor" - cei care nu se incadrau in definitia lor de la acea vreme erau ignorati ! Si chiar si oamenii liberi puteau decadea din calitatea de cetatean.
 
De aceea, sistemul de conducere al cetatii numit "democratia" nu corespunde mai deloc cu definitia de astazi ! De pilda, una din caracteristicile care a subzistat mult timp in istorie este ca FEMEILE NU AVEAU DREPT DE VOT (apropo: La multi ani de 8 Martie !).
 
Democratia in forma de astazi isi are originile in liberalismul englez, cred ca ati auzit de prima forma a unei constitutii : Magna Charta Libertatum (1215) - dar pe atunci drepturile nobililor primau asupra plebeilor . Dar de atunci, principiile democratice s-au dezvoltat tot mai mult, mergand spre "stanga" - am putea spune.
 
Senior (8.7k puncte)
0 1
Este adevarat in epoca elenistica s-au nascut niste idei stralucitoare care le folosim şi in ziua de astazi , dar si aberatii (ca pamintul se termina brusc sau c apamantul stă pe 4 elefanţii............)
in SPARTA  femeile erau egale cu barbatii
Demos = multime   cratos =conducere
Deci ar fi trebuit şi sclavi să aibă un cuvânt de spus
Sau poate eşti de acord cu ideia ca sclavii sunt niste unelte şi inpreună cu cei care prestau muncă fizică trebuie dispreţuiţi .
0 0
Mi se pare ca a prezentat destul de bine ideile de la vremea respectiva...
Conceptul e asemanator celui de azi dar pe atunci unii pur si simplu nu figurau ca oameni.(lucru socant e ca astfel de idei inca persista)
...