Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
472 vizualizari
Stim ca de la BB incoace ca Universul este in expansiune, impingand toate galaxiile catre exterior ! Teoretic ar trebui ca centrul sa fie gol si pe o raza foarte mare la fel de gol. Nu ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Terra-Univers

6 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Adet !

Iata cum inteleg eu modelul actual:

- Insusi spatiul-timp a fost creat la momentul BB, nu numai energia si materia. Deci nu exista exterior, exista numai interior. Tot din acelasi motiv nu exista margini ale Universului ! Incearca sa vizualizezi BB nu ca o explozie care a pornit dintr-un punct, ci ca un proces de dilatare care se intampla in acelasi timp din/in toate punctele Universului.

- Expansiunea se face in toate directiile, PRACTIC SE CREEAZA PERMANENT SPATIU-TIMP - din acest motiv nici nu exista vreun gol pe undeva. Chiar si tu te "umfli" in acest timp, dar viteza cu care se intampla asta este infinitezimala si nu are consecinte practice.

- Tot din acest motiv nu exista un centru al Universului, daca ai derula timpul inapoi nu-l vei vedea strangandu-se intr-o zona anume, doar ca pur si simplu astrele (materia) ar fi mai aproape unele de altele. Mai exact, toate s-ar strange SPRE NOI, ca si cum noi am fi centrul Universului !

Senior (8.7k puncte)
0 0
am citit toate raspunsurile si mai rau m-au incurcat decat lamurit :)
0 0
Asta pentru ca toti gandim in parametrii geometriei euclidiene.

Mai fac o tentativa: S-a incercat sa se determine curbura Universului si a rezultat ca - cel putin la scara pe care o putem observa noi - Universul ESTE PLAT ! Se presupune ca de fapt este SUPRAFATA unei sfere colosale. Poti sa stabilesti centrul suprafetei unei sfere ? Nu !
Poate fi depasita viteza luminii?
2 plusuri 0 minusuri
Salut Adet.Super intrebare.

NU putem determina centrul universului fiindca universul nu are centru.E greu de explicat dar universul nu este sferic ca sa aibe centru.Chestia cu universul ca un balon care se umfla prezentata la discovery e falsa.Incearca sa explice cum se extinde DAR universul nu e sferic.Big bangul s-a produs concomitent in toate punctele universului-Deci si cele mai indepartate galaxii(cele de la capatul universului vizibil) au fost unite cu Terra si cu tot ce exista in univers in momentul big bangului.DE CE S-AU INDEPARTAT ASA DE MULT FATA DE NOI DACA LA INCEPUT TOTUL A FOST COMUN INTR-UN SINGUR PUNCT???Aici fizicienii spun ca intervine teoria inflatiei care mie deocamdata m-i se pare ca e cam trasa de par.PA
Junior (435 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Complicata intrebare :)

Chestia care-i ? stim ca universul ii intr-o continua expansiune si ca viteza corpurilor ceresti este direct proportionala cu distanta (cu alte cuvinte, cu cat un corp ceresc este mai departe, cu atat viteza cu care se indeparteaza de noi este mai mare). Bun! atunci, teoretic, daca noi am fi in centrul universului, doua corpuri ceresti aflate la aceeasi distanta de noi, dar directii opuse, s-ar indeparta cu aceeasi viteza. Logica mea zice in felul urmator: daca am analiza doua corpuri ceresti aflate la aceesi distanta de noi, si am observa ca viteza cu care se indeparteaza de noi DIFERA, atunci s-ar putea face un fel de determinare al centrului universului... Oricum, ii o intrebare cu un raspuns extrem de complicat..
Novice (151 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Salut Adet, salut prieteni !

Cand vorbim de centrul unui volum in spatiu, vorbim de  locul gemetric al unui punct care are proprietatea de a se afla la distanta egala de toate puctele situate pe suprafata acelui volum. Universul este finit si fara frontiere, adica nu exista directii care sa conduca spre "afara" pentru ca "afara" pur si simplu nu are sens, cum comentam si zilele trecute la tema Eminescu - o enigma.... Ideea unui loc in care s-a intamplat BB sugereaza preexistenta unui loc, a unui spatiu, cand spatiul tot era o singularitate, un punct. Acel punct nu se afla "undeva" ci continea spatiul asa cum il contine si acum. O consecinta a acestui fapt este ca nu are sens sa vorbim de "forma" spatiului. Forma nu poate fi observata din exterior, notiunea de exterior al spatiului neavand sens, nici din interior, deoarece nu exista frontiere la care sa ne raportam  asa incat sa stabilim "forma" spatiului si eventuala pozitie "centrala" sau "marginala". in care un punct se situeaza. Cautarea Big Bangului se face in timp, iar cand vom "vedea" cu 13,7 miliarde de ani in urma, vom putea spune despre orice loc gol vazut, ca de acolo "a fugit" materia la Big Bang.
Senior (6.6k puncte)
2 plusuri 1 minus
Se poate determina centrul unei paduri, daca nu-i cunosti marginile?   Pentru mine, teoria mari explozii e o aiureala!  Multe teorii despre univers au caracter biblic, adica fantasmagoric si nu se bazeaza pe un rationament profund.  Nu demult, pamintul era in centrul universului, iar cerurile erau in numar de: -noua (9).
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 4 minusuri
Nu poti determina centrul Universului din simplul motiv ca acesta este intr-o continua expansiune (in conditiile in care ipotetic am admite faptul ca am avea instrumentele necesare sa facem acesta masuratoare).
Junior (431 puncte)
...