Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
837 vizualizari
In unele cazuri de electrocutare, corpul victimei estea impins cu putere imediat ce ia contactul cu elementul aflat sub tensiune.

Dar cum este generata acea forta de "aruncare" a corpului?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Salve Quark !

Daca stai sa te gandesti bine, s-au intamplat si destule situatii in care victima a ramas contractata in pozitia in care a fost surprinsa, ba chiar s-a auzit si de situatii in care s-au electrocutat toti cei care au incercat sa ajute neprotejati victima.

Situatia in care victima este proiectata cred ca are ca explicatie contractarea spasmodica a muschilor corpului. E adevarat ca se produce si o mica explozie, dar nu cred sa produca un impuls semnificativ...
Senior (8.7k puncte)
0 0
"Explozia" produsa de arcul electric de multe ori nici nu se vede, e specifica la tensiuni mari de ordinul kV-lor, unde arcul este mult mai vizibil.

Explicatia este contractarea foarte violenta a musculaturii, iar asta totusi depinde si de pozitia pe care o are copul in momentul socului electric, de punctul de intrare a curentului, cel de iesire si evident de traseul prin corp.

Cand ajuti un curentat (am corectat cuvantul "electrocutat") trebuie sa ai mare grija, de obicei il ajuti lovind puternic intr-un loc unde sa poti intrerupe circuitul electric format prin corp. Eu stiu de un caz cand i-au rupt un picior de la lovitura, dar a scapat viu!
1 plus 1 minus
Muschi sint comandati prin intermediul cutentilor electrici ( biocurenti). Daca-i pui la 220 V; primeste o comanda intensa nu gluma.
Experimentat (3.3k puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Este același fenomen pe care îl observa acum cîteva secole Luigi Galvani, cînd punea tensiuni electrice pe picioare de broască. Același fenomen este folosit azi în stimulatorul cardiac.

Energia de contractare a mușchiului nu este generată de electricitatea venită din exterior, ci de organismul însuși. Electricitatea exterioară funcționează doar pe post de comandă nervoasă. Dacă curenții veniți din exterior depășesc un anumit nivel, tensiunile pe care le generează în nervi depășesc atît semnalele produse prin reflexe cît și pe cele voluntare, încît persoana devine incapabilă să acționeze.

O situație oribilă este de exemplu atunci cînd unul din punctele de contact este un conductor neizolat pe care îl atingi cu palma. Mușchii care realizează închiderea pumnului sînt mai puternici decît cei care realizează deschiderea, ceea ce face ca pumnul să se închidă puternic în jurul conductorului, încît curentul care produce șocul electric ajunge să crească și mai mult. Nici victima însăși și adesea nici cei care vor s-o ajute nu reușesc să facă nimic pentru a descleșta mușchii mîinii.

Atenție la terminologie: a electrocuta înseamnă de fapt „a omorî prin acțiunea curentului electric”. Cuvîntul e de origine americană, din vremea primelor executări cu scaunul electric: electrocution = electrical + execution (deci în a electrocuta partea -cuta este o bucată din a executa). Cînd te pișcă curentul nu se cheamă electrocutare, ci șoc electric sau curentare. Mulți spun m-am electrocutat, deși sînt vii și nevătămați. Ei au impresia că a electrocuta este doar un cuvînt mai frumos în loc de a curenta, dar că altfel au același sens. Nu au. Cînd te pișcă, spui m-am curentat. Abia după ce mori spui (dacă mai poți...) m-am electrocutat. Presupun totuși că întrebarea se referă în general la șocul electric, fie el mortal sau nu.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Interesant!.. Nu stiam de originea cuvantului electrocutare!
0 0
Multumesc pentru infomatii Adi, etimologia este intr-adevar un domeniu pasionant !

Totusi, constat ca in DEX este mentionat si sensul de "vatamare". Numai termenul de "electrocutiune" are consecinte exclusiv mortale. Ce parere ai ?
0 0
Dintre cîte dicționare sînt la dexonline, doar în DEX '98 la „electrocutare” e inclus și sensul de „vătămare” pe lîngă cel de „moarte”. Dar în același dicționar „a electrocuta” este definit doar ca „a omorî / a muri prin electrocutare”, deci e neconsecvent. Celelalte dicționare românești consemnează numai sensul originar, la care efectul curentării e mortal.

Probabil că în viitor uzul va tinde spre a include și șocurile electrice care nu sînt mortale, și ca urmare și dicționarele vor consemna acest uz. Deocamdată însă lexicografii se limitează la sensul originar, probabil pentru că specialiștii (ingineri electrotehnicieni, medici etc.) folosesc cuvîntul numai cu acest sens, cel puțin în scrierile îngrijite.
0 0
Am gasit si in Micul dictionar academic (lucrare realizată de colectivul de lexicografie şi lexicologie al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucureşti) sensul de "a (se) accidenta" pentru verbul "a (se) electrocuta". Sunt fericit ca totusi nu se poate spune ca am gresit ! :)

Stiu ca si in lingvistica exista "democratie", la un moment dat sunt descrise in dictionar si definitiile populare - chiar daca initial au fost considerate eronate.
...