Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
2.3k vizualizari
Nu stiu cum se scrie corect, nu-i intereseaza, sunt "la moda", etc.?

Din punctul meu de vedere cred ca este mai important sa fie pus accentul, in timpul scolii, pe materii "reale", exacte cum sunt matematica, fizica, chimia, si mai putin pe limba si literatura romana, poezie, proza, etc. Dar observ ca romanii nu mai stiu sa vorbeasca corect, fie pentru ca folosesc prea mult "conversatia virtuala" in care utilizeaza multe prescurtari si renunta la semnele de ortografie, fie pentru ca petrec prea mult timp la televizor si "casca" urechile la anumite personalitati  pe care incearca sa le imite. (Exista un domn primar care foloseste "din plin" prepozitiile "pe" si "de" in care inlocuiesti litera "e" cu litera "ă", fie că "dă bine pă sticla", fie ca este la moda, fie ca dansul a fost prea ocupat cu facultatea  si atributiile "dă" serviciu).

P.S.: Nu scriu cu diacritice pentru ca nu sunt obisnuit sa folosesc tastatura cu diacritice, dar cred ca reusesc sa scriu cat de cat corect romaneste!
Experimentat (2.4k puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Salut Sergiu !

Ideea este ca limba materna este o chestiune de cultura, la fel ca si bazele stiintei - poti fi catalogat ca si incult din ambele ipostaze, de aceea trebuie sa acordam atentie unei exprimari ingrijite si corecte gramatical.
Pe de alta parte, se mai intampla sa mai scape accidental cate o eroare, ideea este sa ramana o exceptie...

PS: Si eu sunt in culpa, din comoditate (mai scriu si in "angliskaia"), nu folosesc diacritice - asa ar trebui...
0 0
Eu nu cred ca este vina actualului sistem de invatamant... Fiecare am avut in scoala colegi mai putin priceputi la gramatica<< si nu numai :) >>  ...
Cred doar ca odata ce internetul a devenit atat de raspandit, probabilitatea ca acesti indivizi sa interfereze cu noi a devenit mult mai mare!
0 0
"Prostirea limbii" se face progresiv si toti mai fac greseli dar cand devin un obicei si prea multi oameni le adopta se pare ca devin corecte...

3 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Întrebarea amestecă mai multe lucruri, așa că și răspunsul meu e amestecat.

Organizarea actuală a învățămîntului ne poate da impresia că matematica și științele ar fi mai importante decît desenul și sportul. Și probabil că piața muncii pare să justifice o astfel de ierarhie. Dar pentru formarea caracterului unui individ, materiile mai „de la coadă” sînt și ele la fel de importante, ba în unele privințe chiar mai importante. Cu matematica și științele dezvolți numai o latură a caracterului. Creativitatea are de suferit, la fel lucrul în echipă, la fel disponibilitatea spre toleranță, la fel și alte calități umane.

Limba și literatura română este o materie amestecată, o corcitură. Limba înseamnă de fapt gramatică și este o știință. În schimb literatura se înrudește mai îndeaproape cu artele și cu filozofia. Cele două ar trebui predate de profesori diferiți, pentru că cer talente diferite și e destul de greu ca ambele să fie predate bine de unul și același om. Fie omul acela are o înclinație spre știință, și atunci va preda literatura într-un mod prea tehnic (așa cum un matematician ar preda desenul), fie are înclinație spre artă și filozofie, și atunci ar preda limba ca pe o artă (așa cum ar preda un sculptor fizica).

O mare greșeală a școlii actuale este că le inculcă elevilor ideea că trebuie să evite greșelile cu orice preț. Dar de fapt a-ți permite să greșești este o condiție esențială pentru a crea, pentru a face ceva original. În viață trebuie să greșești ca să faci ceva valoros, altfel ești un robot care calcă numai pe urme bătătorite, trăiești o viață deja trăită de alții.

O consecință a culpabilizării greșelii este și tendința multor oameni de a-și reproșa unii altora greșelile, inclusiv cele mai mici și mai fără efect. De exemplu greșelile de limbă. Scopul limbii este unul singur: comunicarea între oameni. O exprimare este cu adevărat greșită numai atunci cînd eșuează comunicarea. Dar mulți se uită la micile deficiențe ale exprimării (considerate deficiențe în raport cu o normă convențională!) și nu observă adevăratele probleme de limbă, cele care ne împiedică să comunicăm. Dacă un primar vorbește despre „oamenii dă pă la noi” el de fapt nu greșește decît ca abatere de la corectitudinea de formă a limbii literare (în graiul muntenesc pronunția este cea normală). Valoarea mesajului primarului stă în fond, în informațiile pe care le transmite, nu în ambalaj. Acolo trebuie căutate în primul rînd greșelile, dacă tot le căutăm.

Școala ne împinge să taxăm oamenii pentru defectele ambalajului și să nu prea ne intereseze ce e înăuntru. Practic toți absolvenții de liceu știu să detecteze o cacofonie, dar foarte puțini știu să gîndească logic și să comunice logic. Punem carul înaintea cailor.

Iar răspunsul la întrebarea din titlu este simplu: exprimarea corectă cere interes și antrenament, ca orice altă deprindere (tenis, chitară, aritmetică etc.). Unii au interes pentru problemele de limbă, alții nu. Unii au exersat, alții nu. Exprimarea corectă, mai ales corectitudinea de formă, nu se corelează neapărat cu inteligența, cultura sau calitățile de caracter.

PS1. Cu tastatura românească vă obișnuiți în cel mult o săptămînă și veți ajunge să tastați la fel de repede cu diacritice ca acum fără. Setarea durează un minut, nu doare deloc și nu aveți nimic de pierdut. Abia cînd veți scrie cu diacritice veți avea dreptul moral de a critica greșelile de ortografie ale altora.

PS2. Înainte de etc. nu trebuie virgulă, pentru că înseamnă „și altele”, iar înainte de și de regulă virgula nu se pune.

PS3. Cînd o paranteză conține o frază întreagă, punctul final se pune în interiorul parantezei.

PS4. Presimt că urmează să fiu întrebat de ce eu scriu cu î și sînt. Dar asta e cu totul altă discuție.

Expert (12.9k puncte)
0 0
prima intrebare de ce scrii cu "î" ? :D
Pot spune ca nu e o problema grava faptul ca scrii cu "î", era mai grav daca scriai ânainte, ântrebat, âmpinge etc...  Atunci da te-as fi strans de gat :)
0 0
AdiJapan, multumesc pentru raspuns si informatii!
0 0
foarte bun raspunsul. la noi, daca faci greşeli gramaticale, eşti considerat incult.
mie nu-mi vine chiar aşa uşor să scriu cu diacritice. eu scriu de la laptop şi folosesc o mapare de tastatură. sunt tastaturi care conţin taste separate pentru diacritice. acolo probabil e mai uşor.
mi se pare potrivită şi necesară scrierea cu diacritice acolo unde nu se poate deduce din context cuvântul. ex. "roman" - "român". dar, de exemplu, "şi" e întotdeauna acelaşi, nu se poate confunda cu altul, aici nu mai e nevoie de diacritice.
0 0
Așa e, școala a creat o obsesie a greșelii, mai ales o obsesie a greșelii de formă (greșelile de fond sînt iertate mai ușor). Culmea e că aceia care le reproșează cel mai des greșeli altora fac ei înșiși greșeli, adesea din aceeași categorie. E caraghios.

Și eu tot la un laptop scriu, tot fără litere românești desenate pe tastatură. Dar cu diacritice sînt numai 5 litere mari și late, așa că se învață foarte ușor.
2 plusuri 0 minusuri
Pe mine ma deranjeaza mai putin greselile gramaticale ( cu toate ca limba romana nu e chiar asa grea si chiar daca ai terminat REALUL si nu ti-a placut romana tot mi se pare normal sa scrii corect.)

In schimb ma deranjeaza limbajul de gen TPU, mess ,... virtual folosit de pusti din ziua de azi.  In care baga litera K in orice cuvant, scriu cu cifre in loc de litere, si multe analfabetisme care lor li se par misto !  Pot spune ca nu e la moda deloc, iar cei care fac asta dau dovada de incultura.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Eh, acum hai sa dam vina pe scoala.
Mie imi place sa scriu corect ca sa ma fac inteles foarte clar.
Nu sunt insa, impotiva celor care scriu in "limbajul messenger". Sa scrie fiecare cum vrea, numai sa scrie ceva interesant, ca de banalitati si intrebari stupide suntem cu totii satui !!!
2 plusuri 0 minusuri

Explicaţiile greşelilor pe care le fac unii useri sunt simplu de "elucidat": ori nu ştiu să scrie corect, ori e vorba de greşeli întâmplătoare.

Eu am trecut pe diacritice pentru că mi-a cerut AdiJapan. Mi s-a părut că are dreptate, aşa că am schimbat tastatura din windows şi m-am adaptat în câteva zile. Oi mai face câte o greşeală, dar asta e. Mă mai surprind începând să scriu fără diacritice, cum am fost obişnuit, dar în final mi se pare că am luat o decizie bună.

Să scrii corect pe un forum ca acesta nu cred că trebuie să ai cine ştie ce cunoştinţe de limba română. E vorba de regulile minime. Cei care învaţă bine la mate, fizică şi chimie, dar sunt varză la română, pentru mine sunt un nonsens. Dacă nu-ţi ştii limba, parcă totul e nonsens.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Bine ca nu e universala...
...