Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
363 vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Salut !

Cum ziceam si mai jos, eu simt nevoia unui set de principii pentru a creste valoarea rubricii Q&A. Una din probleme se leaga chiar de formularea unei intrebari "bune", (bune in sens de acuratete din punct de vedere conceptual, nu ma refer la subiect).

O intrebare buna cred ca trebuie sa fie:

- originala (adica nu de genul acelora la care gasesti raspunsul pe net la primul click)

- cu exprimare logica si succinta;

- sa nu permita ambiguitati;

- sa mentioneze referintele, atunci cand este cazul;
Senior (8.7k puncte)
1 plus 0 minusuri
Eu nu merg pe ideile lui Truth. Orice întrebare care îşi propune să lămurească o problemă într-un mod riguros şi ştiinţific este bună. Răspunsurile sunt cruciale, deci.

Eu cred că unii vor crede mai degrabă ce se răspunde pe scientia decât pe, să zice, tpu. Dacă o întrebare este deja pe tpu, dar s-a răspuns îndoielnic, nu are rost să pui întrebarea aici? Merg, deci, pe ideea de credibilitate pe care cred că o are acest site.

Eu sunt pentru mai multă relaxare. Întrebarea este bună pentru mine dacă are răspunsuri de valoare şi dacă face referire la o problemă ştiinţifică ori de pseudo-ştiinţă (pentru a o lămuri).
Senior (11.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Salut tuturor,

Parerea mea este ca ceea ce caracterizeaza inteligenta umana si o diferentiaza de restul speciilor este capacitatea de a intreba. O prima conditie pentru a intelege este sa formulezi o propozitie interogativa de tip "cine, ce face?", pentru a afla subiectul si actiunea lui  plus eterna intrebare a copiilor "de ce?", pentru a stabili o relatie de cauzalitate. Esentiala este capacitatea noastra de a intreba, curiozitatea imensa a omului. Din acest punct de vedere, orice intrebare este corecta, cum zice si Quark. Pe de alta parte, ii dau dreptate lui Truth, o intrebare  care indeplineste  standarde de originalitate, logice, stilistice si etice mai inalte, este "mai buna" decat una care nu le indeplineste. Dar, in sensul strict al intrebarii ca prim demers uman de a intelege lumea, orice intrebare trebuie pusa. Stiinta insasi inseamna, in fond, tone de intrebari si grame de raspunsuri. Dar sunt grame de cunoastere, adica cea mai pretioasa bogatie a speciei umane.

Senior (6.6k puncte)
...