Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 7 minusuri
4.6k vizualizari
Junior (1.3k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Intrebarea ma duce cu gandul la mecanica cuantica. Presupun ca deja toata lumea de pe aici stie ce afirma aceasta: daca un 'obiect' nu este observat, acesta exista intr-o forma difuza, o unda. In momentul observarii, unda sa colapseaza, redevenind 'obiectul' initial.

Am pus cuvantul obiect in ghilimele, deoarece nu am vazut acest principiu in actiune si in lumea macro. Momentan, acest principiu, din cate stiu, a fost verificat doar la scara subatomica (double-slit experiment) , dar mecanica cuantica nu pune o limita acestei afirmatii indraznete.

Prin urmare, daca ne-am lua dupa mecanica cuantica, copacul nu ar produce niciun sunet, defapt copacul insusi nu ar exista din moment ce acesta nu e observat. Dar totusi, imi e cam greu sa cred acest lucru...

Oricum, interesanta intrebare. Recunosc ca e prima data cand dau de ea :)
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Ai intuit bine...
Respect. :)
0 0
Mai pe inteles ar fi asa:sunetul exista doar daca e ascultat,daca nu, e altceva !Sa nu uitam  ca undele pot fi si particule ...E o intrebare folosita de cei care vor sa scota in evidenta faptul ca lumea exista in afara constiintei.Mecanica cuantica e antiintuitiva.
0 0
Mai simplu si mai corect ar fi ca :sunetul se produce doar in organul auditiv s-u de inregistrare,indiferent care e acesta.Deci in lipsa lui undele sant mute.Simplu.
0 0
Mai simplu nu inseamna intotdeauna si raspunsul corect.
0 0
cum poate fi explicat faptul ca,daca inregistram cazatura copacului,ea capteaza undele sonore?
2 plusuri 1 minus
Da, produce sunete, deoarece sunetele sunt vibratii la anumite frecvente. In general, urechea umana percepe vibratii sub forma de sunete intre frecvente de 20 Hz si 20kHz. In timpul caderii unui copac intr-o padure, acesta, lovindu-se de crengile altor copaci si intr-un final de pamant, produce anumite vibratii. Daca nu este o ureche umana care sa perceapa vibratiile, nu inseamna ca ele nu exista.
Junior (904 puncte)
0 0
Graba strica treaba...
Gandeste mai profund, nu degeaba am pus intrebarea in categoria respectiva.
0 0
Sa inteleg ca ai pus o gicitoare a carei solutii o stiai dinainte?
Oricat de metaforic sau filozofic as pune problema, eu afirm ca sunetul se produce. Am putea spune: "A cazut mut.", adica fara sa scoata vreun sunet, pentru ca nu l-a auzit nimeni cazand. Cu toate acestea, in singuratatea lui de copac printre alti copaci singuri din padure, sunetul cazaturii s-a produs!
Ca o paranteza, nu doar cine are urechi percepe sunete ;)
3 plusuri 2 minusuri
Depinde de definiția noțiunii de sunet. Dacă sunetul e definit ca senzația auditivă a cuiva, atunci copacul nu produce nici un sunet. Dacă în schimb sunetul e definit ca vibrație (în aer, sol etc.), atunci copacul produce un sunet.

Întrebările trebuie formulate clar, fără ambiguități. Asta desigur în afară de cazul în care scopul întrebării e tocmai de a pune interlocutorul în încurcătură prin ambiguitatea termenilor.

Se scrie „vreun”.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Apreciez observatiile, greseala mea.
Observi categoria la care am incadrat intrebarea de asta nu vroiam sa ne impiedicam in termeni, pe langa faptul ca am prezentat clar idea de observator.
Daca ai remarcat diferenta dintre sunet si vibratie bravo dar nu confunda intrucat intrebarea lasa de gandit, ambiguitatea se manifesta subiectiv in limita perceptiei.
0 0
Acum înțeleg, deci este o întrebare la care știați deja răspunsul, dar ați pus-o ca să ne verificați pe noi sau ca să vă simțiți bine. Pentru astfel de întrebări probabil ar trebui să existe o secțiune separată, intitulată „Teste” sau „Întrebări la care știu răspunsul și vreau să mă laud cu asta”.

Astăzi astfel de întrebări își au răspunsul la cîteva secunde distanță:
http://en.wikipedia.org/wiki/If_a_tree_falls_in_a_forest

În plus mie problema nu mi se pare interesantă. Pentru mine realitatea există și dacă nu sînt eu de față ca s-o observ. De ce? Pentru că n-am avut niciodată nici un semn că existența realității ar depinde de observarea mea. Altfel poate mi-aș pune întrebarea ceva mai concret: nu cumva copacul mă pîndește și face zgomot numai dacă sînt eu acolo?

Apropo, ca fapt divers, aseară tocmai treceam printr-o pădure cînd un copac a căzut sub greutatea zăpezii (ieri a nins aici cît toată iarna la un loc), la numai cîteva zeci de metri de mine. Și atunci apare o nouă întrebare, foarte interesantă: nu cumva copacul știa că Iahim va deschide discuția asta și s-a prăbușit intenționat cu zgomot ca să mă pună pe mine pe gînduri?...
...