Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
1.0k vizualizari
De ce se invata religia in scoli ? De ce fiecare cladire publica ( spitale, scoli, alte departamente statale) trebuie sa aiba obligatoriu icoane. De ce inca se ridica biserici manastiri catedrale din ce in ce mai mari si mai impunatoare ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Religie
0 0
Asa mare incat nimic nu e lasat la voia intamplarii.
Dar indoctrinarea nu se rezuma numai la concepte religioase ba chiar societatea iti inoculeaza "tot ceea ce trebuie sa stii"...
De remarcat e totusi ca biserica le intrece pe toate cand vine vorba de control mental si manipulare intrucat sunt "pescari de oameni" fiind vorba de sufletele noastre. Totodata reprezinta originea confuziei si ignorantei prin diversele religii impuse.
Bravo, daca ai remarcat ca sistemul e controlat si coruptia e impusa nu mai e mult pana la realizarea adevarului...
0 0
Am revenit la aceasta intrebare, deoarece, de curand, am fost undeva la tara si am asistat la o discutie despre acest subiect, intre cativa oameni de acolo care stateau la un pahar.
O concluzie spusa foarte simplu de catre un nene:
- "Io cred ca exista Dumnezeu, da' nu cred in popi."
0 0
peste 1000 -10.000 de ani noi o sa fim dumnezeu pt alte planete si civilizatii !
0 0
Foarte bine spus adet! Atunci cand tehnologia ne va permite normal ca vom parea veniti din ceruri pentru populatii mai putin dezvolate. Lucrul acesta s-a intamplat si in Pacific in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand americanii isi asigurau insula cu insula bastinasii locului i-au considerat zei veniti in pasari de metal be chiar le inchinau ofrande sperand ca intr-o zi sa se intoarca. De aici si pana la istoria omenirii bogata in asemenea zeitati si relatari asemanarea e izbitoare!
0 0
apropo de ce zice Iahim, ma gandesc daca ar mai fi insule izolate in pacific inca virgine neatinse de civilizatie in care traiesc bastinasi care nu au intrat in contact cu nimeni. Ce zic iei de fiecare data cand trece un avion pe cer ? S-or fi gandi la extraterestrii , zei.. ? Oricum mi s-ar parea putin absurd sa mai existe bastinasi in ziua de azi care sa nu fii intrat in contact cu nimeni.

6 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Sa inteleg ca esti impotriva libertatii de care beneficiem in zilele noastre?

In epoca asta suntem liberi sa credem in Mahomed, Iisus, Budha, Zoroastru, etc etc. sau sa nu credem in nimic.

Eu n-am nimic cu tine ca alegi sa crezi in nimic. Tu de ce ai avea ceva cu mine daca aleg sa cred in ... nu stiu ... Manitou, de exemplu?

Faptul ca unii se lasa manipulati de "propovaduitorii" de religii e cu totul alt aspect si consider ca e vina lor.

Ma gandesc cu groaza la timpurile trecute (adica acum vreo 400 de ani) cand, doar sa fi mentionat ca nu crezi in religia locului si erai omorat in chinuri.

Ma bucur ca nu m-am nascut in acele vremuri.

Respect dreptul de a crede cum vrea si in ce vrea, si solicit acelasi respect :)

Dar e o lume libera , nu?
Experimentat (3.6k puncte)
1 0
Ce se întîmplă acum e nu e doar manifestarea libertății de a crede, ci și invadarea libertății altora de a trăi.

Din ce bani se construiesc bisericile, mănăstirile și catedralele? Ce libertate de conștiință au copiii cînd li se predau lecții de religie la școală? Viețile a cîți oameni a distrus convingerea religioasă a unor teroriști sinucigași? Cîte zeci de mii de oameni au murit mai repede și mai groaznic decît trebuia, din cauza Maicii Tereza? Cîți copii nedoriți se nasc în Africa și cîți oameni s-au molipsit de HIV din cauză că papa a declarat folosirea prezervativului un păcat? Cine îi întreabă pe nou-născuți dacă sînt de acord să fie circumciși?

Credința unora are efecte, uneori catastrofale, asupra vieții altora. Credincioșii trebuie să învețe unde e limita.

Sigur, față de acum patru secole e mult mai bine. Dar nu e bine.
0 0
Ktn91land, nu e numai o problema de timp, este si o problema de spatiu, caci daca te nasteai in Iran sau Arabia Saudita si astazi puteai fi executat pentru apostazie !
0 0
"Sa intelegem ca esti impotriva libertatii de care beneficiem in zilele noastre?"  Dar daca-i vorba de libertatea de a fi fraierit?
0 0
Vina este a celui fraierit, si nu a celui care fraiereste. Tu din care  categorie faci parte ??
0 0
Urmăriți întrebările mele de mai sus și veți vedea exemple de fraieriți: cetățenii care plătesc impozite, copiii pe al căror gît se bagă orele de religie, victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001, bolnavii și muribunzii care au intrat pe mîna Maicii Tereza, copiii nedoriți născuți în Africa și oamenii care au luat HIV pentru că le-a spus popa să nu folosească prezervativul, nou-născuții cărora li se face circumcizie etc. etc. etc.

Mai sînteți sigur că vina e a celui fraierit și nu a celui care fraierește?
0 0
Bine zis! Fiecare e liber sa gandeasca cum vrea dar sa nu-mi afecteze mie buzunarul prin impozite aberante pe care niste paraziti ai sistemului adica popii aia grasi si cu masini de teren le obtin ca venituri de la stat pentru ca propaga vrajeala printre oameni.
4 plusuri 2 minusuri

Religiile supraviețuiesc în primul rînd prin ignoranța, frica și rușinea celor mulți. De asemenea, un factor important este indiferența unei părți din atei, care, din politețe și dintr-un simț exagerat al toleranței, acceptă manifestările religioase agresive; ei au încă impresia că credința nu are nici un efect nociv și deci că libertatea religioasă nu trebuie îngrădită.

„Mafia”, dacă putem vorbi de așa ceva, se manifestă la mai-marii instituțiilor religioase și la politicieni, care se sprijină unii pe ceilalți pentru împlinirea unor scopuri meschine.

Expert (12.9k puncte)
3 plusuri 1 minus
Din pacate, escrocheria, criminalitatea, hotia, etc, sint caractere ale omului si umanitatii. De lichele, nu te scapa nici religia, nici Dumnezeu, nici Dracu.  Mafiotii s-au infiltrat peste tot, mai ales in parlemenl si la guvernare.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 2 minusuri
Ce patetic, uitati-va la voi cum sunteti 100% siguri ca Dumnezeu nu exista, in timp ce marile minti are umanitatii nu au putut raspunde acestei intrebari (exista sau nu Dumnezeu?)

Ma simt nevoit sa ma repet, ramane la latitudinea fiecaruia daca crede sau nu. Dar nici teistii, nici ateistii nu isi pot dovedi punctul de vedere, desi ambele tabere sustin ca au dreptate.

Si mai patetica mi se pare asocierea religiei cu mafia. Vorba aia: Si hotul cand merge la furat zice "Doamne ajuta". Nimeni nu te obliga sa crezi in nimic. Tu alegi ce crezi si ce nu.
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
As vrea sa fie asa simplu dar multi se trezesc in realitatea asta in mijlocul confuziei si atunci cand persoanele care ar trebui sa te indrume spre adevar cum ar fi parintii te trimit spre institutii de tip mafiot precum biserica realizezi ca singura aparare e constientizarea adevarului din spatele minciunilor, intrucat numai acest lucru te face imun controlului mental.
Eu am inteles ca scopul intrebarii era evidentierea drumului gresit pe care au luat-o "credintele" oamenilor acestea fiind corupte prin esenta...
Religiile afirma existenta unor divinitati purtate de ego care se "joaca" cu omenirea dupa bunul plac desi reprezinta creatii ale Universului la randul lor.
Atestarea existentei dincolo de aparente se poate face de fiecare in parte dar necesita o abordare cu inima deschisa si mintea linistita intrucat avem potential, depinde de noi daca il accesam sau nu.
Ai dreptate totusi, daca cineva nu crede in aceste entitati atunci nu pote fi afectat de ele, se supune totusi legilor Universului...
0 0
Eu nu spun că Dumnezeu nu există, pentru că nu pot demonstra asta. Tot ce spun e că nu avem nici o dovadă pentru existența lui. În schimb credincioșii, în frunte cu preoții și mai marii instituțiilor religioase, încearcă să mă convingă, agresiv, că Dumnezeu există 100%.

Mă deranjează atîta certitudine bazată pe ABSOLUT nimic. Și încă ar fi bine dacă credința s-ar manifesta într-un spațiu privat (dormitor, biserică, nu mă interesează). Dar mă deranjează încă și mai mult cînd pe baza credinței lor credincioșii iau decizii care mă afectează și pe mine. Orice om e liber să creadă în ce spiriduși vrea, dar cînd iese în public vreau să-și țină spiridușii în lesă.

Religia nu are ce căuta în școală, în orice caz nu sub forma evident prozelitistă de azi. Preoții nu sînt capabili să vorbească obiectiv despre religie. Poveștile cu Dumnezeu nu sînt cu nimic mai adevărate decît poveștile cu klingonieni sau cu capra cu trei iezi, deci nu merită considerate o formă de cunoaștere decît în exact aceeași măsură: zero. Religia poate fi predată în schimb la fel ca filozofia, nu ca îndoctrinare, ci sub aspect cultural și istoric. Copiii e bine să afle ce spun diversele religii (nu doar o religie!), ce rol au jucat ele în istorie, în artă, în literatură, în știință, în societate etc. Iar asta nu în clasele primare, ci prin liceu, așa cum nici nici filozofia nu se face la clasa I, deși filozofia chiar reprezintă o formă de cunoaștere.
0 0
100% de acord Adi ! Ma sufoc de furie si indignare cand aud ca Religia este pana si in programa clasei 0 !!! Daca ar putea, le-ar face injectii religioase imediat dupa nastere !

Este impotriva drepturilor minorilor ! Este un viol ! O schilodire a ratiunii unor minti necoapte !
0 0
Probabil ca va va mira comentariul meu dar... chiar mi-l asum:
Nu mi se pare nimic in neregula ca religia sa fie predata in scoli (sunt multi copii care altfel nu au acces la astfel de informatii) dar nu ca materie de studiu la care se dau si examene (ma refer la notare), ci doar pentru cultura generala; si DA, sunt de acord ca ar trebui studiate mai multe forme ale ei (nu doar cea "oficiala") pentru ca aceia care au atractie spre o viata spirituala sa poata decide, la o varsta suficient de matura, pe ce drum vor sa apuce. Exista mai multe denominatiuni religioase in aceasta tara si, impunand una cu forta, se comite o injustitie fata de celelalte (e ca si cum s-ar face discriminare pe tema religioasa). Cine este interesat sa afle mai mult (ma refer la elevi) poate aprofunda acest subiect (al religiei) acasa, in cadrul a diferite biserici (poate vedea practic ce inseamna prezenta religiei in viata unui om), la cercuri pe astfel de teme, urmarind diverse emisiuni, publicatii, forumuri etc. Credinta este o chestiune personala intre individ si Dumnezeu, ea nu poate fi impusa, nici impiedicata, nici fortata sa urmeze un anume drum. Ceea ce se intampla la ora actuala (si aici fac legatura cu notiunea de "mafie", utilizata in titlu, un cuvant extrem de dur dar - din pacate! - din ce in ce mai potrivit din anumite puncte de vedere) sunt deja abuzuri ale oamenilor care incearca sa faca din Dumnezeu un instrument prin care sa isi implineasca interese proprii. Dar credinta adevarata nu are nimic de a face cu astfel de manifestari; iar cine doreste cu adevarat sa afle ce inseamna - de fapt - religia/credinta, are posibilitatea sa afle mergand direct la sursa si cercetand singur. In goana dupa atragerea fortata si disperata de noi credinciosi, se reuseste doar obtinerea efectului contrar: oamenii devin din ce in ce mai reticenti la astfel de subiecte... si - intr-un fel - nici nu sunt de condamnat...
Pe de alta parte... haideti sa mai recunoastem un lucru: fiecare om are nevoie sa (se in)creada in ceva. Unii cred in Dumnezeu; altii, in stiinta; altii, in natura; altii, in ei insisi... Fiecare om are nevoie de un zeu... Unii il numesc pe al lor... Dumnezeu...;)
1 plus 0 minusuri
Nu cred că are legătură cu mafia religia din şcolile româneşti.

Cred că e mult mai simplu: masa de credincioşi din România este suficient de mare pentru ca astfel de agresiuni să aibă loc. Oamenii oneşti intelectual sunt în minoritate.

Sper totuşi ca în 2-3 generaţii credincioşii care or mai fi să fie atât de superficiali, încât religia să-şi piardă din putere. Vorbesc de religia instituţionalizată. Când preoţii nu or mai avea de unde să ia bani or să se reprofileze.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Quark, nu fi asa optimist, daca n-o sa facem nimic, daca n-o sa ne organizam, sa protestam prin mijloace democratice, o sa fie la fel si peste 2-3 generatii !
0 0
Si vreti eliminarea religiilor sau doar o reformare ???
0 0
Eliminarea definitiva! Starpirea religiei cu orice pret!
3 plusuri 0 minusuri

Mafia asta in Romania are un nume si o prescurtare: Biserica Ortodoxa Romana (BOR)! Nu inteleg de ce va sfiiti cei care puneti o intrebare sa fiti sinceri si fermi pana la capat!

Si cei care va oripilati de asemenea blasfemii, va recomand sa luati in mana Constitutia Romaniei sau sa cititi cu atentie urmatoarele articole:

Articolul 4 Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni;

...(2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.

Articolul 6 Dreptul la identitate
(1) Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.

Articolul 29
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.
..
(4) In relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
...

Articolul 30 Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

 

Ar mai fi, dar cred ca s-a inteles ideea!

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Salut Luke !

Problema este ca aceasta Constitutie este o vorba goala, pentru ca ea are putere juridica numai prin INTERPRETAREA CURTII CONSTITUTIONALE !

Barosanii aia din Curte (demonstrata de atatea ori ca partizani politici) interpreteaza dupa cum cred ei de cuviinta, iar pentru ca sunt credinciosi ar trebui RECUZATI in judecarea unei eventuale exceptii de constitutionalitate ridicate la Legea invatamantului, de pilda ! Dar e posibil asa ceva in realitate ?

Ce sa mai zici ca ministrii Guvernului jura cu mana pe biblie si adauga "Asa sa m-ajute dumnezeu" ! Asta dovedeste ca nu traim intr-un stat laic, ci in unul religios !
0 0
..........
0 0
Din pacate trebuie sa-ti dau dreptate!

Insa asta nu justifica cu nimic incalcarea acelor prevederi, iar eu sper inca sa scapam de scursorile ce permit incalcarea legilor, inclusiv in ce priveste privilegiile abuzive de care beneficiaza BOR.

Speranta asta moare ultima, insa sa fie un lucru clar: cat timp fiecare dintre noi care PERMITE la nivelul la care se afla pe scara sociala sa se produca abuzuri, fiecare dintre acestia e in aceeasi masura vinovat de abuz. Trebuie sa fim cu totii constienti ca , chiar daca nu se vede la scara macro a societatii, avem responsabilitati si obligatii, nu numai drepturi, ca anumite consecinte ale atitudinilor noastre se traduc in situatii DE FACTO la ora actuala, in societatea in care traim. A ignora responsabilitatile este calea sigura ca altii, dotati genetic cu tupeu bolnav, sa profite la maxim de ignoranta si prostia celorlalti. Nu instig la ura sociala, incerc sa imi exprim o uriasa nemultumire fata de actuala situatie in tara asta, din care fac parte, in care am drepturi depline, in care am responsabilitati si obligatii care mi le asum fara probleme!
0 0
Nu inteleg ce va mira, de parca nu biserica a promovat si limba romana...
Religia=doctrina.
Biserica=institutie de tip mafiot.
Simplu.
0 0
Truth, sa stii ca pana si America e un stat religios, ca si la ei se foloseste Biblia; ba, inca sunt si mai "inraiti" decat noi in privinta asta: pe banii lor scrie ÏN GOD WE TRUST... ;) Ei, ce zici? Parca era tara cea mai avansata, din toate punctele de vedere... oare cum se explica atata "intuneric intelectual"?! ;)
...