Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
451 vizualizari
Credeti ca drumul pe care merge omenirea in ceea ce priveste  cunoasterea universala este cel adevarat ?.Se poate  ajunge -in acest caz-la o cunoastere aproape absoluta,sau are undeva o  limita?Si daca e limitata ,exista o alta cale a cunoasterii ?Cea adevarate.Si dau un f. mic exemplu:extraordinara putere a gandului in conexiune cu credinta.Putere care nu se poate calcula prin formule sau experiente de laborator...
Novice (140 puncte) in categoria Diverse
0 0
Prin simplul efect de turma degenerarea rasei umane se manifesta progresiv din moment ce e mai usor sa crezi decat sa cercetezi.
In primul rand se limiteaza la o "cunoastere obiectiva" a realitatii desi nu exista asa ceva si nenumarate experimente si experiente o arata.
Se poate ajunge la o cunoastere absoluta odata cu ridicarea nivelului de constiinta existenta noastra nefiind limitata de timp sau spatiu. Nu te astepta ca toti sa inteleaga, in fond e greu cand toata viata au crescut in iluzii sa reusesti sa-i faci sa gandeasca. Evolutia vine din interior iar limitele sunt doar in capul nostru, ele nu exista in actualitate.

3 Raspunsuri

1 plus 1 minus
Eu ma bucur ca universul este atat de complex, si lasa atata loc de interpretari. Atata timp cat nu s-a investit enorm in ceva anume (timp si bani) nu putem spune ca am mers pe un drum gresit, ci doar ne deplasam cu pasi marunti.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Timpul si banii nu au valoare intrucat s-au investit suflete, vieti si sange intr-un progres contrafacut. Nimic nou sub soare.
6 plusuri 0 minusuri

Drumul pe care merge omenirea este cel al cunoașterii prin rațiune. Nu știm dacă vom afla vreodată totul sau aproape totul sau cît anume din tot. Dar pînă una alta nu avem un drum mai bun spre cunoaștere decît acela al rațiunii.

În schimb credința nu oferă cunoaștere. Credința poate oferi doar convingerea că anumite ipoteze sînt adevărate. Dar simpla noastră convingere, oricît de intimă și puternică ar fi ea, nu face ipotezele să devină adevărate. Verificarea ipotezelor, și în cele din urmă cunoașterea, nu se poate face decît rațional.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Cunoastere prin ratiune zici, se presupune ca e obiectiva dar nu poate fi mai departe de adevar.
Se numeste limitare prin ratiune din moment ce astfel nu ne mai folosim emisfera dreapta...
Din contra, credinta oamenilor face ca ideile sa devina realitate pentru ca toti isi pun energia in acele concepte, astfel traim in iluzii care nu s-ar autosustine fara oameni care sa le dea viata.
Verificarea ipotezelor o face fiecare in parte, exact spiritul de turma condusa de aparenta "ratiune" a denaturat fiinta umana.
Exista n cai prin care sa ajungi la adevar dar exact atunci cand vezi numai una poti spune ca te-ai pierdut.
0 0
Chestia cu emisferele creierului e depășită, e deja o prejudecată. S-a demonstrat experimental că folosim ambele emisfere și cînd calculăm, și cînd pictăm.
Folosiți cuvîntul „ideile” cu un sens ambiguu, bătînd spre planuri, intenții, scopuri, iar cuvîntul „credință” îl folosiți tot ambiguu, cu un sens care bate spre speranță, încredere. Eu am spus clar: credința (religioasă) că IPOTEZELE sînt adevărate nu le face adevărate. Iar prin ipoteze înțeleg de exemplu existența lui Dumnezeu, facerea lumii de către el etc.
Iertați-mă, exact credințele se bazează pe spiritul de turmă, fiindcă toți enoriașii se simt obligați să asculte de autoritatea religioasă respectivă. În schimb în știință nu există ciobani care conduc turma. Tot ce spun oamenii de știință, oricît de mici sau de mari, trebuie verificat, nu crezut orbește.
Dacă știți vreun drum spre cunoaștere în afară de rațiune, urmați-l. Nu știu unde veți ajunge.
0 0
Nu stiu cum ai divagat la credinte religioase cand in mesajul anterior nu figura nimic de genu si nici in intrebarea initiala...
Problema cu emisferele ramane la latitudinea fiecaruia intrucat nu facem noi experimente dar ideea de dualitate nu poate fi contestata.
Credinta oarba nu ofera cunoastere dar increderea in cunoasterea proprie te poate duce departe.
Atunci cand interactionezi cu universul prin prisma viziunii alterate care ne-a fost inoculata e normal sa nu vezi mai mult decat ai fost obisnuit sa vezi.
Cert este ca daca vrei sa-ti depasesti conditia trebuie sa privesti dincolo de aparente, sa-ti largesti orizonturile si sa-ti folosesti intuitia pentru a regasi adevarul.
0 0
Ori eu sînt mult mai prost decît dumneavoastră, ori dumneavoastră vorbiți prostii fără sens. Oricum ar fi, cert e că nu înțeleg mare lucru din ce spuneți. Ceva ne împiedică să comunicăm, deci nu are rost să continuăm.
3 plusuri 1 minus

"extraordinara putere a gandului in conexiune cu credinta.Putere care nu se poate calcula prin formule sau experiente de laborator...".

Despre ce vorbeşti?

Senior (11.9k puncte)
...